Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Τρόποι διάθεσης λογισμικού

Εκτός από την αγορά λογισμικού από καταστήματα ή εταιρείες, μπορεί κάποιος να προμηθευτεί νόμιμα διάφορα προϊόντα και από άλλες πηγές, όπως είναι το Διαδίκτυο, όπου διατίθενται πολλά προγράμματα δωρεάν ή με μικρό κόστος, το οποίο μπορεί να καταβληθεί με ταχυδρομική επιταγή ή με πιστωτική κάρτα. Ανάλογα με τους όρους δωρεάν διάθεσης λογισμικού, διακρίνουμε τρεις κύριες κατηγορίες:

Κοινόχρηστα Τα κοινόχρηστα (public domain) προγράμματα διατίθενται δωρεάν και δεν απαγορεύεται η αναπαραγωγή και διάθεσή τους. Ο χρήστης τα χρησιμοποιεί κατά βούληση. Πολλές φορές πρόκειται για ξεπερασμένες εκδόσεις λογισμικού ή για αυτοσχέδια προγράμματα-εργαλεία. Χρειάζεται προσοχή, γιατί τέτοιου είδους προγράμματα δεν έχουν εγγύηση ούτε καλής λειτουργίας ούτε ελέγχου και απαλλαγής από ιούς.

Στη θέση License υπάρχει το είδος και δικαιωμάτων χρήσης

Ελεύθερης χρήσης Στα ελεύθερης χρήσης προγράμματα (freeware) υπάρχουν περιορισμοί σχετικά με την αντιγραφή, τη διάδοση ή την τροποποίησή τους. Πρόκειται συνήθως για ερευνητικές προσπάθειες στις οποίες καλείται να συμβάλει και ο χρήστης με τις παρατηρήσεις του.

Για δοκιμή: δοκίμασε πριν αγοράσεις…. Πολλές εταιρείες συνηθίζουν να επιτρέπουν την ελεύθερη χρήση του προϊόντος τους για περιορισμένη χρονική διάρκεια (shareware), προκειμένου να δοκιμαστεί από διάφορους χρήστες για να γίνει ευρύτερα γνωστό. Μετά το τέλος της χρονικής περιόδου ο χρήστης υποχρεούται να πληρώσει, αν θέλει να εξακολουθήσει να το χρησιμοποιεί.

Σεβασμός στα πνευματικά δικαιώματα

Η παράνομη προμήθεια λογισμικού δεν αποτελεί μόνο ηθικό και νομικό παράπτωμα -κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας- αλλά είναι επιζήμια για το σύνολο της κοινωνίας, για τους εξής λόγους: - Ένα μεγάλο μέρος από τα έσοδα μιας εταιρείας λογισμικού επενδύεται στη συνέχιση της έρευνας για την εξέλιξη του λογισμικού, πράγμα που ωφελεί όλο τον κόσμο. - Όσο μεγαλύτερη είναι η αγορά, τόσο περισσότερο μπορεί να μειωθεί η τιμή πώλησης του προϊόντος, προς όφελος του νόμιμου αγοραστή. - Μικρότερος αριθμός νόμιμων πωλήσεων συνεπάγεται λιγότερο φόρο, με αρνητική επίδραση στις κοινωνικές παροχές, μείωση στην απασχόληση και αποτελεί αντικίνητρο για μικρούς οίκους παραγωγής λογισμικού. - Ενθαρρύνει τη διάθεση για απόκτηση εύκολου καθαρού κέρδους από κερδοσκόπους, εις βάρος του κοινωνικού συνόλου.