Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

2.8.1 Λογικά κυκλώματα

Βασικές πύλες Οι βασικές πύλες από τις οποίες κατασκευάζονται τα λογικά κυκλώματα είναι:

Λογική πύλη "ΟΧΙ" - NOT Υλοποιεί τη λογική πράξη "Άρνηση". Έχει μια είσοδο και μια έξοδο. Όταν η είσοδος είναι 1 η έξοδος είναι 0, ενώ όταν η είσοδος είναι 0 η έξοδος είναι 1, δηλαδή αντιστρέφει την αξία της εισόδου.

Λογική πύλη "ΚΑΙ" - AND Υλοποιεί τη λογική πράξη "Σύζευξη". Έχει δύο εισόδους και μια έξοδο. Η έξοδος είναι 1, όταν όλες οι είσοδοι είναι 1.

Λογική πύλη "Ή" - OR Υλοποιεί τη λογική πράξη "Διάζευξη". Έχει δύο εισόδους και μια έξοδο. Η έξοδος είναι 1, όταν τουλάχιστον μια είσοδος είναι 1.

Λογική πύλη "Αποκλειστικό Ή" - XOR Υλοποιεί τη λογική πράξη "Αποκλειστική διάζευξη". Έχει δύο εισόδους και μια έξοδο. Η έξοδος είναι 1, όταν οι τιμές στις εισόδους είναι διαφορετικές μεταξύ τους.

Μπορούμε να δημιουργήσουμε πιο πολύπλοκες λογικές πύλες - είτε προσθέτοντας περισσότερες εισόδους - είτε συνδυάζοντας τις απλές με την πύλη ΟΧΙ (NOT).

Παρακάτω βλέπουμε το σύμβολο και τον πίνακα αλήθειας της λογικής πύλης ΚΑΙ με τρεις εισόδους: [pic]

Δύο ακόμη πύλες που χρησιμοποιούνται ευρύτατα είναι:

Λογική πύλη "ΟΧΙ-ΚΑΙ" (NAND) Αποτελείται από μια πύλη AND και μια πύλη NOT και συμβολίζεται με [pic]. Έχει έξοδο 0, όταν όλες οι είσοδοι είναι 1, ενώ σε κάθε άλλη περίπτωση έχει έξοδο 1.

Λογική πύλη "ΟΧΙ - Ή " (NOR) Αποτελείται από μια πύλη OR και μια πύλη NOT και συμβολίζεται με [pic]. Η έξοδός της είναι 1, όταν και οι δύο είσοδοι είναι 0, ενώ σε κάθε άλλη περίπτωση έχει έξοδο 0.

Όλες οι βασικές πύλες μπορούν να υλοποιηθούν με τις πύλες NOR ή NAND. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η χρήση των πυλών αυτών απλοποιεί τη διαδικασία κατασκευής των ολοκληρωμένων κυκλωμάτων, επιτρέπει στους κατασκευαστές τους να δημιουργούν κυκλώματα τα οποία συνήθως περιέχουν μόνο πύλες NOR ή μόνο NAND. Για παράδειγμα: [pic]