Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

γ. Κατηγορίες οργανικών αντιδράσεων

65. Να γράψετε τους συντακτικούς τύπους των αλκενίων με μοριακό τύπο C4H8 και τις αντιδράσεις κάθε ισομερούς με H2, Br2, HCl και Η2Ο. Σε περίπτωση που είναι δυνατόν να σχηματιστούν δύο προϊόντα, να γράψετε το κύριο προϊόν.

66. Να γράψετε τους συντακτικούς τύπους των αλκινίων με μοριακό τύπο C4H6 και τις αντιδράσεις κάθε ισομερούς με Η2, ΗCl και Η2Ο. Σε κάθε περίπτωση να καταλήξετε σε κορεσμένο προϊόν και όπου είναι δυνατόν να σχηματιστούν δύο προϊόντα να γράψετε το κύριο προϊόν.

67. Στις επόμενες αντιδράσεις να βρείτε ποιες είναι οι ενώσεις Α, Β, Γ. α. Α + ΗCl [pic] β. Β + Cl2 [pic] Γ γ. Γ + NaOH [pic] CH [pic] CH + ….

68. Να γράψετε τους συντακτικούς τύπους των καρβονυλικών ενώσεων με μοριακό τύπο C3H6O και τις αντιδράσεις κάθε ισομερούς με HCN και CH3MgBr. Στη συνέχεια να γράψετε την αντίδραση κάθε προϊόντος των προηγούμενων αντιδράσεων με το Η2Ο.

69. Στις επόμενες αντιδράσεις να βρεθούν οι συντακτικοί τύποι των ενώσεων Α, Β, Γ, Δ.

α. A + HCN [pic] B, B + 2H2O [pic] + NH3

β. Γ + CH3MgBr [pic] Δ, Δ + Η2Ο [pic] CH3CH2OH + ….

70. Να παρασκευάσετε όλες τις αλκοόλες που έχουν μοριακό τύπο C4H9OH με όλους τους δυνατούς τρόπους, χρησιμοποιώντας την κατάλληλη καρβονυλική ένωση και το κατάλληλο αντιδραστήριο Grignard.

71. Να γράψετε τους συντακτικούς τύπους όλων των ενώσεων με μοριακό τύπο C4H9Cl, στη συνέχεια να γράψετε την αντίδραση κάθε ισομερούς με αλκοολικό διάλυμα NaOH και όπου είναι δυνατόν να σχηματιστούν διάφορα οργανικά προϊόντα να γράψετε το κύριο προϊόν.

72. Στις επόμενες αντιδράσεις να βρεθούν οι συντακτικοί τύποι των ενώσεων Α, Β, Γ. A + NaOH [pic] CH3CH2CH2OH + NaCl B + CH3CH2Cl [pic] CH3-O-CH2CH3 + NaCl Γ + KCΝ [pic] + KCl

73. Να γράψετε τους συντακτικούς τύπους των αλκοολών που έχουν μοριακό τύπο C4H10O και τις αντιδράσεις οξείδωσης των: α. με διάλυμα ΚMnO4 παρουσία H2SO4 και β. με διάλυμα K2Cr2O7 παρουσία H2SO4. Σε περίπτωση που η αλκοόλη είναι πρωτοταγής, να γράψετε δύο αντιδράσεις.

74. Να γράψετε τις αντιδράσεις οξείδωσης της προπανάλης: α. με διάλυμα ΚMnO4 παρουσία H2SO4, β. με το φελίγγειο υγρό, γ. με αμμωνιακό διάλυμα AgNO3.

75. Να γράψετε τις αντιδράσεις οξείδωσης των ακόλουθων οργανικών ουσιών με διάλυμα ΚMnO4 παρουσία H2SO4. α. HCOOH β. (COOH)2 γ. HCOONa δ. (COONa)2

76. Να γράψετε τις αντιδράσεις καθεμιάς από τις ακόλουθες οργανικές ενώσεις με διάλυμα ΝaΟΗ. α. αιθανικό οξύ β. βενζοϊκό οξύ γ. φαινόλη

77. Να γράψετε τους συντακτικούς τύπους των αμινών με μοριακό τύπο C2H7N και την αντίδραση της κάθε μιας με διάλυμα ΗCl.

78. Να συμπληρώσετε τα κενά στις ακόλουθες προτάσεις α. Κατά την ………………… σχάση του δεσμού του μορίου του HCl, κάθε άτομο παίρνει ένα ηλεκτρόνιο του ………… ζεύγους και έτσι προκύπτουν δύο …………… άτομα. Τα ……………. αυτά άτομα είναι πολύ δραστικά και ονομάζονται …………….. β. Κατά την ………………….. σχάση του δεσμού του μορίου του HCl το κοινό ζεύγος ηλεκτρονίων του μορίου καταλήγει στο ……………. που είναι πιο ηλεκτραρνητικό από το ………….. .

79. Να γράψετε τις ομολυτικές σχάσεις των δεσμών στα μόρια: H2, Br2, CH4, και C2H6.

80. Να γράψετε τις ετερολυτικές σχάσεις των δεσμών στα μόρια: CH3Br, CH3CH2MgBr και HBr.

81. Να αντιστοιχίσετε κάθε σωματίδιο που υπάρχει στην πρώτη στήλη (Ι) με το είδος που ανήκει και αναγράφεται στη δεύτερη στήλη (ΙΙ).

Ι - ΙΙ CH3+ - καρβανιόν CH3- - μόριο CH3 - ρίζα Cl2 - καρβοκατιόν

82. Να χαρακτηρίσετε ως πυρηνόφιλο ή ηλεκτρονιόφιλο καθένα από τα επόμενα: ΝΗ3, ΟΗ-, CH3+, CH3-, AlCl3, NH2-, NO2+.

83. Να περιγράψετε το μηχανισμό της προσθήκης HCl σε προπένιο.

84. Να περιγράψετε το μηχανισμό της προσθήκης HCN σε διμεθυλοκετόνη.