Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Περιοδικό φαινόμενο και περιοδικές κινήσεις

Φυσικά φαινόμενα και χρόνος

Όλα τα φαινόμενα που παρατηρούμε γύρω μας χρειάζονται κάποιο συγκεκριμένο χώρο, για να συμβούν ή, κάποτε, και για να διαδοθούν μέσα σε αυτόν οπωσδήποτε, όμως, εξελίσσονται με το χρόνο, δηλαδή δε συμβαίνουν ακαριαία, αλλά απαιτούν κάποιο χρονικό διάστημα.

Στη διάρκεια της χρονικής εξέλιξης ενός φαινομένου κάποια φυσικά μεγέθη που το χαρακτηρίζουν μεταβάλλονται. Για παράδειγμα, η θέση, η ταχύτητα ή η επιτάχυνση του σημείου Α του τροχού μεταβάλλονται με το χρόνο κατά τη διάρκεια της κίνησης του (βλ. Εικ. 1). Επίσης, το φορτίο στους οπλισμούς ενός πυκνωτή μεταβάλλεται κατά τη σταδιακή φόρτιση του πυκνωτή με τη βοήθεια μίας ηλεκτρικής πηγής και με την παρεμβολή ενός αντιστάτη (βλ. Εικ. 2).

Τα μεγέθη που μεταβάλλονται με το χρόνο μπορούν να θεωρηθούν ως συναρτήσεις του χρόνου. Για να το συμβολίσουμε αυτό, γράφουμε: x= x(t), υ= υ(t), α= α(t) π.χ., για τη θέση, την ταχύτητα ή την επιτάχυνση ενός κινητού σε μία κίνηση, ή: q = q(t), ΔV =ΔV(t) για το φορτίο και για τη διαφορά δυναμικού στους οπλισμούς ενός πυκνωτή κατά τη διάρκεια που τον φορτίζουμε. Τη μεταβολή των παραπάνω μεγεθών συνήθως την παριστάνουμε με τη βοήθεια κατάλληλων διαγραμμάτων:

Εικ. 1

Εικ. 2

Εικ. 3

Εικ. 4