Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ερμηνεία

Ελεύθερα ηλεκτρόνια του αγωγού Β απωθούνται από το αρνητικό φορτίο του αγωγού Α και τοποθετούνται στη δεξιά πλευρά του αγωγού Β. Ας πούμε -Q το φορτίο αυτών των ηλεκτρονίων. Στην αριστερή πλευρά του αγωγού Β θα πλεονάσουν θετικά φορτία. Ας πούμε +Q το φορτίο αυτό. Όταν συνδέσουμε τον αγωγό Β με το έδαφος, τα ελεύθερα ηλεκτρόνια που βρίσκονταν στη δεξιά πλευρά του θα διαρρεύσουν προς το έδαφος.

Εικ. 41

Μπορούμε να παρατηρήσουμε (Εικόνα 41) ότι: 1. Το ηλεκτρικό πεδίο περιορίζεται, ουσιαστικά, στο χώρο ανάμεσα στις δύο επίπεδες πλάκες. Το ηλεκτροστατικό πεδίο που σχηματίζεται ανάμεσα στις δύο πλάκες είναι με καλή προσέγγιση ομογενές. Το σύστημα των δύο αγωγών ονομάζεται πυκνωτής. 2. Στο σύστημα των δύο αγωγών αποθηκεύονται περισσότερα ηλεκτρικά φορτία, για τη μετατόπιση των οποίων δαπανήσαμε ενέργεια με μορφή μηχανικού έργου. Η ενέργεια αυτή αποθηκεύεται στο ηλεκτροστατικό πεδίο. Γενικά:

Πυκνωτής ονομάζεται κάθε σύστημα αγωγών μεταξύ των οποίων παρεμβάλλεται μονωτικό υλικό. Στο σύστημα αυτό μπορούμε να αποθηκεύσουμε ηλεκτρικά φορτία.

Συνήθως οι αγωγοί του συστήματος είναι δύο. Η ονομασία του πυκνωτή προέρχεται από τη μορφή των δύο αγωγών του. Ο πυκνωτής στον οποίο αναφερθήκαμε ονομάζεται επίπεδος πυκνωτής. Μπορούμε να έχουμε σφαιρικούς πυκνωτές και κυλινδρικούς πυκνωτές.

Φορτίο ενός πυκνωτή ονομάζουμε το φορτίο που φέρει κάθε οπλισμός του, θεωρούμενο κατ' απόλυτη τιμή.

Αποδεικνύεται πειραματικά ότι το πηλίκο του φορτίου ενός πυκνωτή και της αντίστοιχης διαφοράς δυναμικού των οπλισμών του παραμένει σταθερό. Στην εικόνα 42 υποδεικνύεται ένα πείραμα, με το οποίο μπορούμε να αποδείξουμε ότι το πηλίκο του φορτίου του πυκνωτή και της διαφοράς δυναμικού των οπλισμών του παραμένει σταθερό.

Εικ. 42