Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

β. Φόρτιση με επαφή

Όταν ένα φορτισμένο σώμα έρχεται σε επαφή με ένα αφόρτιστο, παρατηρείται μετακίνηση φορτίου από το ένα σώμα στο άλλο. Στην εικόνα 14 το σώμα Α είναι αρνητικά φορτισμένο και το σώμα Β αφόρτιστο. Ενώνουμε τα δύο σώματα με ένα λεπτό μεταλλικό σύρμα. Από το σώμα Α, που έχει περίσσευμα ηλεκτρονίων, θα κινηθούν κάποια ηλεκτρόνια προς το σώμα Β. Το αποτέλεσμα θα είναι να φορτιστεί και το σώμα Β αρνητικά. Στην περίπτωση αυτή το αρχικό φορτίο Q του σώματος Α θα διαμοιραστεί. Ένα μέρος αυτού, ας το πούμε q1, θα παραμείνει στο Α και ένα μέρος q2 θα μετακινηθεί στο Β. Να παρατηρήσετε ότι τα φορτία q1, q2 είναι του ίδιου είδους.

Εδώ πρέπει να αναφερθεί μια βασική αρχή διατήρησης για τη μετακίνηση και την ανταλλαγή φορτίων ανάμεσα στα φορτισμένα σώματα. Η αρχή αυτή είναι γενική και ονομάζεται αρχή διατήρησης του ηλεκτρικού φορτίου. Η διατύπωση της είναι η εξής:

Αρχή διατήρησης του ηλεκτρικού φορτίου Το ολικό φορτίο σε κάθε απομονωμένο σύστημα σωμάτων παραμένει σταθερό.

Ένα σύστημα σωμάτων ονομάζεται απομονωμένο, όταν δεν αλληλεπιδρά με κανέναν τρόπο με το περιβάλλον του. Ένα τέτοιο σύστημα δεν ανταλλάσσει φορτία με το περιβάλλον του. Επιτρέπεται, όμως, η ανταλλαγή φορτίου ανάμεσα στα μέλη του. Είναι φανερό ότι σε ένα απομονωμένο σύστημα σωμάτων, που δεν παίρνει φορτίο από το περιβάλλον ούτε δίνει φορτίο σ' αυτό, το αλγεβρικό άθροισμα του φορτίου του δεν αλλάζει.