Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Φυσικές επιστήμες και τεχνολογία

Η Φυσική αποτελεί το θεμέλιο όχι μόνο των άλλων Φυσικών Επιστημών αλλά επίσης και του συνόλου των Τεχνολογικών Επιστημών (Μηχανολογίας, Ηλεκτρονικής κτλ.)

Το θαύμα του σύγχρονου τεχνολογικού πολιτισμού, ο οποίος έχει βελτιώσει τις βιοτικές συνθήκες και έχει καταστήσει τη ζωή του ανθρώπου πιο εύκολη, πιο άνετη και πιο ευχάριστη, οφείλεται στην τεράστια ανάπτυξη της Φυσικής και των άλλων Φυσικών Επιστημών. Πράγματι, οι μηχανικοί εφαρμόζοντας τα συμπεράσματα των Φυσικών Επιστημών επινοούν συσκευές που φέρνουν αληθινή επανάσταση στη ζωή του ανθρώπου.

Για να συνειδητοποιήσουμε περισσότερο τη μεγάλη αξία των Επιστημών αρκεί να συγκρίνουμε τις συνθήκες ζωής (κατοικία, συγκοινωνία, επικοινωνίες, διατροφή, θεραπεία ασθενειών κ.τ.λ.) μεταξύ του ανθρώπου της προϊστορικής εποχής και του σύγχρονου πολιτισμένου ανθρώπου.

Η πρόοδος των Φυσικών Επιστημών δεν άλλαξε μόνο τις συνθήκες ζωής του ανθρώπου. Άλλαξε ριζικά τις αντιλήψεις του για το φυσικό κόσμο, τον τρόπο σκέψης του και τη φιλοσοφία του.

Δεν θα πρέπει όμως να αγνοούμε ότι τα επιτεύγματα του ανθρώπου δεν έχουν μόνο τις θετικές αλλά και τις αρνητικές τους πλευρές. Τα καυσαέρια των εργοστασίων και των μέσων μεταφοράς μολύνουν την ατμόσφαιρα και προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η χρήση της πυρηνικής ενέργειας ακόμη και για ειρηνικούς σκοπούς, δημιουργεί ραδιενεργά κατάλοιπα ενώ ενεδρεύει ο κίνδυνος των ατυχημάτων στα πυρηνικά εργοστάσια. Φοβερότερη είναι η χρήση της τεχνολογίας για την ανάπτυξη όπλων μαζικής καταστροφής που έφθασαν να απειλούν την ύπαρξη ολόκληρου του ανθρώπινου γένους.

Ο άνθρωπος με επίγνωση των ευθυνών του πρέπει να προσπαθεί να αποσοβήσει τις βλαβερές επιπτώσεις και τους κινδύνους που απειλούν τη φύση και τον ίδιο. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας πρέπει να συμβαδίζει με την προστασία της φύσης και της κοινωνίας.

Εικόνα 1.11. Εφαρμογές της τεχνολογίας

Ο Αμερικανός φυσικός Compton, για να δείξει πόσο οι εφαρμογές της Φυσικής είναι συνυφασμένες με τη ζωή, έλεγε: «Όταν κάποιος αρρωστήσει καλεί το γιατρό με το τηλέφωνο, αυτός έρχεται με το αυτοκίνητο, μετράει τη θερμοκρασία με το θερμόμετρο, τους σφυγμούς με το χρονόμετρο του, εξετάζει την καρδιά και τους πνεύμονες με το στηθοσκόπιο».

Εικόνα 1.12. Επιπτώσεις της βιομηχανικής ανάπτυξης στο περιβάλλον