Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Το μαγνητικό πεδίο της Γης

Ένα αιωρούμενο μολύβι και ένας αιωρούμενος μαγνήτης δεν συμπεριφέρονται με παρόμοιο τρόπο (Εικ. 4,13). Το μολύβι παραμένει και ισορροπεί στην αρχική τυχαία θέση του. Ο μαγνήτης, ωστόσο, στρέφεται έτσι ώστε, όταν ισορροπήσει, ο ένας πόλος του κατευθύνεται πάντοτε προς βορρά και ο άλλος προς νότο. Όμοια προσανατολίζεται και μια μαγνητική βελόνα.

Ο αιωρούμενος μαγνήτης και η μαγνητική βελόνα προσανατολίζονται όπου κι αν βρίσκονται επάνω στη Γη, π.χ. στις Άλπεις ή στη Νέα Υόρκη. Όμως αυτό δε συμβαίνει μακριά από τη Γη. Συμπεραίνουμε ότι κοντά στη Γη υπάρχει μαγνητικό πεδίο.

Οι μαγνήτες στρέφουν προς το βορρά πάντοτε όμοιους πόλους, ίδιου είδους, ενώ οι αντίθετοι τους στρέφονται προς το νότο. Τον πόλο του μαγνήτη που στρέφεται προς βορρά τον ονομάζουμε βόρειο μαγνητικό πόλο και τον αντίθετο του, νότιο.

Γνωρίζουμε ότι οι αντίθετοι μαγνητικοί πόλοι έλκονται μεταξύ τους. Επειδή, λοιπόν, ο βόρειος μαγνητικός πόλος ενός μαγνήτη στρέφεται προς βορρά, το μαγνητικό πεδίο της Γης μοιάζει με αυτό ενός τεράστιου μαγνήτη του οποίου ο νότιος πόλος βρίσκεται βόρεια! (Εικ. 4.14)

Εικόνα 4.13 Κρεμάμε ένα μαγνήτη από μια κλωστή και τον αφήνουμε να ισορροπήσει οριζόντια. Τότε ο ένας πόλος του μαγνήτη κατευθύνεται βόρεια και ο άλλος νότια.

Εικόνα 4.14 Το μαγνητικό πεδίο της Γης μοιάζει με αυτό ενός τεράστιου μαγνήτη του οποίου ο νότιος πόλος βρίσκεται κοντά στο βόρειο γεωγραφικό πόλο της Γης.