Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Δείτε κι αυτό

Ατενίζοντας τα άστρα

Επειδή το φως που φθάνει στη Γη από τα απομακρυσμένα ουράνια σώματα είναι αμυδρό, κατασκευάζουμε τηλεσκόπια μεγάλων διατάσεων για να παγιδεύουν όσο το δυνατό περισσότερο φως. Ωστόσο στην απαίτηση αυτή υπάρχουν περιορισμοί: Ο ογκώδης καθρέφτης που χρησιμοποιείται στα κατοπτρικά τηλεσκόπια, κάμπτεται λόγω του βάρους του και το είδωλο παραμορφώνεται. Επίσης ο καθρέφτης παραμορφώνεται λόγω της μεταβολής της θερμοκρασίας.

Αυτά τα προβλήματα αντιμετωπίζονται με χρήση υπολογιστή, ο οποίος διορθώνει τη καμπυλότητα του καθρέφτη. Ο κοίλος καθρέφτης του τηλεσκοπίου Κεκ στη Χαβάη αποτελείται από 36 εξαγωνικούς μικρούς καθρέφτες. Ο προσανατολισμός τους ρυθμίζεται με υπολογιστή. Ο καθρέφτης του τηλεσκοπίου αυτού έχει διάμετρο 10 μέτρων και είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο.

Το 1990 τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη το πρώτο διαστημικό τηλεσκόπιο, το Χάμπλ (Hubble). Μ' αυτό το τηλεσκόπιο οι αστρονομικές παρατηρήσεις είναι απαλλαγμένες από την επίδραση του βάρους του καθρέφτη, των μεταβολών της θερμοκρασίας και της γήινης ατμόσφαιρας. Μια ατέλεια σε έναν από τους καθρέφτες του τηλεσκοπίου επηρέαζε την ποιότητα των εικόνων. Αυτή η ατέλεια διορθώθηκε με χρήση πρόσθετων οργάνων που τοποθετήθηκαν το Δεκέμβριο του 1993 από το πλήρωμα του διαστημικού λεωφορείου.

Με το Χάμπλ θα μπορούσαμε να διακρίνουμε μεταξύ τους τα φώτα ενός αυτοκινήτου που βρίσκεται σε απόσταση 4000 Km από μας!