Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ – ΑΣΚΗΣΕΙΣ

4.61 Η τριβή ολίσθησης εξαρτάται: α) από τη μάζα του σώματος που ολισθαίνει β) από την ταχύτητα ολίσθησης γ) από το είδος της επιφάνειας του σώματος που ολισθαίνει δ) από την επιτάχυνση του σώματος που ολισθαίνει. Χαρακτηρίστε με Σ (σωστό) ή Λ (λάθος) τις παραπάνω προτάσεις.

4.62 Σε ποια από τις δυο περιπτώσεις του σχήματος θα είναι μεγαλύτερη η τριβή ολίσθησης;

4.63 Το σώμα του σχήματος, που αρχικά ήταν ακίνητο τώρα κινείται προς τα δεξιά με σταθερή ταχύτητα. Σχεδιάστε και ονομάστε τις δυνάμεις που ασκούνται σε αυτό.

4.64 Η δύναμη που εμποδίζει τα σώματα να αρχίσουν να κινούνται λέγεται……….τριβή, και η μέγιστη τιμή της ονομάζεται……………τριβή. Όταν το σώμα αρχίζει να κινείται, η…………..τριβή μετατρέπεται σε τριβή…………

4.65 Εξηγήστε γιατί είναι πιο εύκολο να ολισθαίνουμε ένα σώμα με σταθερή ταχύτητα παρά να το αναγκάσουμε να αρχίσει να ολισθαίνει;

4.66 Σώμα μάζας m=lkg κινείται με την επίδραση δύναμης F=25N σε κεκλιμένο επίπεδο γωνίας κλίσης φ=30°. Αν ο συντελεστής τριβής ολίσθησης μεταξύ σώματος και επιπέδου είναι [pic] και g=10m/s2, ζητούνται τα εξής: α) Να σχεδιαστούν οι υπόλοιπες δυνάμεις που ασκούνται στο σώμα. β) Να υπολογιστεί η τριβή ολίσθησης. γ) Να βρεθεί η επιτάχυνση του σώματος.

4.67 Δυο σώματα Σ1 και Σ2 μαζών m1=lkg, m2=9kg αντίστοιχα, που αρχικά ηρεμούν, συνδέονται με αβαρές σχοινί. Στο σώμα Σ2 ασκείται οριζόντια δύναμη F=20N. Αν ο συντελεστής τριβής ολίσθησης μεταξύ σωμάτων και επιπέδου είναι η=0,1 και g=10m/s2, ζητούνται τα εξής: α) Να σχεδιαστούν οι υπόλοιπες δυνάμεις που ασκούνται στα δυο σώματα. β) Να υπολογιστεί η επιτάχυνση του συστήματος των σωμάτων. γ) Να βρεθεί η τάση του σχοινιού. δ) Πόση θα είναι η ταχύτητα των σωμάτων τη χρονική στιγμή t=5s; ε) Υποθέστε ότι τη χρονική στιγμή t=5s η δύναμη F ξαφνικά παύει να ασκείται. Τι είδους κίνηση θα κάνουν τα σώματα; Τι θα συμβεί στο σχοινί;

4.68 Ποια από τις παρακάτω προτάσεις είναι η σωστή: α) Η τριβή ολίσθησης είναι μεγαλύτερη από την τριβή κύλισης. β) Η τριβή ολίσθησης είναι δύναμη, ενώ η τριβή κύλισης είναι ροπή. γ) Η τριβή ολίσθησης είναι σταθερή, ενώ η τριβή κύλισης μεταβάλλεται.

4.69 Να περιγράψετε ένα φαινόμενο για κάθε είδος τριβής (ολίσθησης, στατική, κύλισης)

4.70 Έως τα μέσα περίπου της δεκαετίας του 1950 το κύριο συγκοινωνιακό μέσο στην Αθήνα ήταν το τραμ. Το τραμ είναι ένα μικρό ηλεκτρικό βαγόνι, το οποίο κυλάει σε ράγες και χρησιμοποιείται και σήμερα σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις. Πολλοί ισχυρίζονται ότι η αντικατάσταση του τραμ από τα σημερινά τρόλεϊ, τα οποία χρησιμοποιούν συνηθισμένες ρόδες, ήταν λανθασμένη ενέργεια. Που κατά τη γνώμη σας στηρίζεται ο ισχυρισμός αυτός;

4.71 Συζητήστε την ακόλουθη φράση: "Συνάντησα μεγάλη κίνηση στο δρόμο και με το "σταμάτα-ξεκίνα" του αυτοκινήτου μου σχεδόν ξέμεινα από βενζίνη".

4.72 Ένα σώμα εκτοξεύεται πρώτα σε οριζόντιο επίπεδο και έπειτα σε κεκλιμένο επίπεδο. Η τριβή ολίσθησης για το σώμα είναι μεγαλύτερη στο οριζόντιο επίπεδο απ' ό,τι στο κεκλιμένο, διότι: α) Στο οριζόντιο κινείται με μεγαλύτερη ταχύτητα. β) Στο οριζόντιο η δύναμη Ν του επιπέδου είναι μεγαλύτερη από ό,τι στο κεκλιμένο. γ) Τίποτα από τα παραπάνω. Ποια από τις παραπάνω προτάσεις είναι η σωστή; Αιτιολογήστε την απάντησή σας.

4.73 Να αντιστοιχίσετε τις καταστάσεις με τα μεγέθη:

Στήλη Α Φαινόμενο α) Αυτοκίνητο είναι ακίνητο σε οριζόντιο επίπεδο β) Αυτοκίνητο είναι ακίνητο σε κεκλιμένο επίπεδο γ) Αυτοκίνητο ανέρχεται σε κεκλιμένο επίπεδο δ) Αυτοκίνητο κινείται με μπλοκαρισμένους τους τροχούς.

Στήλη Β Μέγεθος Τριβή κύλισης…….. Τριβή ολίσθησης……. Στατική τριβή………

4.74 Σημειώστε με Σ τις σωστές και με Λ τις λανθασμένες από τις παρακάτω προτάσεις: α) Η τριβή ολίσθησης οφείλεται στις ανωμαλίες των επιφανειών β) Η οριακή τριβή είναι μικρότερη από την τριβή ολίσθησης γ) Ο συντελεστής τριβής κύλισης είναι καθαρός αριθμός δ) Η κύλιση είναι ευκολότερη από την ολίσθηση.

4.75 Να αναφέρατε από μία διαφορά μεταξύ: • Στατικής τριβής - Τριβής ολίσθησης • Τριβής ολίσθησης - Τριβής κύλισης • Συντελεστή τριβής ολίσθησης - Συντελεστή τριβής κύλισης • Φρεναρίσματος σε βρεγμένο δρόμο - Φρεναρίσματος σε στεγνό δρόμο.

4.76 Σώμα μάζας m=lkg στηρίζεται σε κατακόρυφο τοίχο με την επίδραση δύναμης F. Αν ο συντελεστής τριβής μεταξύ σώματος και τοίχου είναι η = 0,1, να υπολογιστεί η δύναμη F, ώστε το σώμα: α) να κατέρχεται με σταθερή ταχύτητα β) να κατέρχεται με επιτάχυνση a=5m/s2 γ) να κατέρχεται με επιτάχυνση a=10m/s2 (g=10m/s2).

4.77 Κιβώτιο μάζας m είναι τοποθετημένο στο δάπεδο της καρότσας ενός φορτηγού, το οποίο κινείται με επιτάχυνση α. Ο συντελεστής οριακής τριβής μεταξύ σώματος και δαπέδου είναι η = 0,1. α) Να σχεδιαστούν οι δυνάμεις που ασκούνται στο κιβώτιο και να βρεθεί ποια απ' αυτές το επιταχύνει, β) Πόση πρέπει να γίνει η επιτάχυνση του φορτηγού, ώστε το κιβώτιο να αρχίσει να ολισθαίνει μέσα στη καρότσα; (g=10m/s2)

4.78 Στη διάταξη της εικόνας θέλουμε να υπολογίσουμε την απαιτουμένη δύναμη F, ώστε το σώμα Σ2 να αρχίσει να κινείται. Πόση θα είναι τότε η τάση f του νήματος που συνδέει το σώμα Σ1 με το κατακόρυφο τοίχωμα; Δίνεται ότι οι συντελεστές οριακής τριβής μεταξύ των σωμάτων, καθώς και μεταξύ του σώματος Σ2 και του δαπέδου, είναι η (το g θεωρείται γνωστό).

4.79 Να βρεθεί η επιτάχυνση α, με την οποία κινούνται τα σώματα στην εικόνα, αν είναι γνωστά τα εξής: m1=30kg, m2=10kg, g =10m/s2 φ=30° και n=0,1.

4.80 Όχημα κινείται ευθύγραμμα με σταθερή επιτάχυνση α. Ένα κιβώτιο παρασύρεται από το όχημα και παραμένει προσκολλημένο στο μπροστινό μέρος του χωρίς να έρχεται σε επαφή με το δρόμο. Αν ο συντελεστής τριβής ολίσθησης μεταξύ κιβωτίου και οχήματος είναι η, να δειχτεί ότι η = g/α