Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ- ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ- ΑΣΚΗΣΕΙΣ

4.41 Να συμπληρωθούν τα κενά: Η ορμή ενός σώματος είναι……………μέγεθος, το μέτρο της υπολογίζεται από την εξίσωση……και η μονάδα μέτρησης της στο SI είναι………ή………

4.42 Ποιο σώμα έχει τη μεγαλύτερη ορμή; α) φορτηγό μάζας 5tn και ταχύτητας 20km/h. β) αυτοκίνητο μάζας 980kg και ταχύτητας 20m/s. γ) βλήμα μάζας 100g και ταχύτητας 100km/h.

4.43 Οι εσωτερικές δυνάμεις δεν μπορούν να μεταβάλουν την ορμή ενός συστήματος, επειδή: α) είναι πολύ ασθενείς β) ασκούνται σε διαφορετικά σώματα του συστήματος D γ) εμφανίζονται πάντα κατά ζεύγη αντίθετων δυνάμεων D δ) αλληλοεξουδετερώνονται. Να σημειωθούν με Σ οι σωστές προτάσεις και με Λ οι λανθασμένες.

4.44 Σώμα μάζας m = 10 kg κινείται με τέτοιο τρόπο, ώστε το διάγραμμα μεταβολής του διαστήματος του με το χρόνο (s-t) να έχει τη μορφή του διπλανού σχήματος. Θέλουμε να σχεδιάσουμε το διάγραμμα μεταβολής της ορμής του σώματος με το χρόνο (P-t).

4.45 Ένας χιονοδρόμος βρίσκεται στη μέση μιας παγωμένης λίμνης. Υποθέστε ότι δεν υπάρχει τριβή. Τι νομίζετε ότι θα μπορούσε να κάνει, προκειμένου να επιστρέψει στην όχθη;

4.46 Μπορείτε να εξηγήσετε την κίνηση του "κανό" με βάση την αρχή διατήρησης της ορμής;

4.47 Ένα κρυστάλλινο ανθοδοχείο πέφτει σε στρωμένο με χαλί πάτωμα και δε σπάει. Το ίδιο ανθοδοχείο πέφτει στο πάτωμα, όταν δεν υπάρχει το χαλί, και σπάει. Γιατί;

4.48 Δυο σφαίρες από πλαστελίνη ίσης μάζας m και ταχύτητας υ κινούμενες σε κάθετες διευθύνσεις συγκρούονται πλαστικά. Θέλουμε να υπολογίσουμε την ταχύτητα V του συσσωματώματος.

4.49 Η ορμή του συστήματος των δυο σφαιρών είναι: α) 4mυ. β) μηδέν. γ) 4m2υ2. δ) Τα στοιχεία δεν επαρκούν για να απαντήσω. Επιλέξτε την σωστή απάντηση.

4.50 Ένα πείραμα…….. Δυο σπιρτόξυλα τοποθετούνται όπως στο σχήμα και τυλίγονται με αλουμινόχαρτο. Πλησιάζοντας τη φλόγα ενός κεριού τι θα συμβεί; Να ερμηνευτεί το φαινόμενο.

4.51 Μοτοσικλετιστής μάζας 80kg κινείται με ταχύτητα υ=10m/s σε οριζόντιο δρόμο. Κάποια στιγμή συναντάει μια ανηφόρα γωνίας κλίσης φ=60° και αρχίζει να την ανεβαίνει με την ίδια ταχύτητα. Πόση είναι η μεταβολή της ορμής του;

4.52 Ένα βλήμα σφηνώνεται σε ένα κομμάτι ξύλου. Σε ποια περίπτωση θα διατρέξει μεγαλύτερο διάστημα μέσα στο ξύλο; α) Όταν το ξύλο είναι ακίνητο. β) Όταν το ξύλο κινείται προς το βλήμα με ταχύτητα υ. γ) Όταν το ξύλο κινείται απομακρυνόμενο από το βλήμα με ταχύτητα υ. δ) Όταν το ξύλο κινείται προς το βλήμα με ταχύτητα 2υ.

4.53 Ποια από τα παρακάτω οχήματα κινούνται με βάση την αρχή διατήρησης της ορμής; α) ποδήλατο β) βαπόρι γ) πύραυλος δ) αυτοκίνητο ε) ελικοφόρο αεροπλάνο ζ) αερόστατο

4.54 Ένας εφευρετικός μαθητής επινόησε το όχημα της εικόνας. Θα μπορέσει κατά τη γνώμη σας να κινηθεί το όχημα; Αιτιολογήστε την απάντησή σας.

4.55 Σημειώστε με Σ τις σωστές και με Λ τις λανθασμένες από τις παρακάτω προτάσεις: α) Όταν ένα αυτοκίνητο κινείται με σταθερή ταχύτητα σε μια ανηφόρα, η μεταβολή της ορμής του είναι μηδέν. β) Όταν ένα ποδήλατο κινείται με σταθερή ταχύτητα, η μεταβολή της ορμής του είναι μηδέν. γ) Η δύναμη που ασκείται σε ένα σώμα και η μεταβολή της ορμής του είναι διανύσματα αντίρροπα. δ) Για να μεταβληθεί η ορμή ενός συστήματος, πρέπει να δεχτεί δύναμη από το περιβάλλον του.

4.56 Ένας αθλητής του "καράτε" εκτελεί ένα χτύπημα με το πόδι του, προκείμενου να σπάσει ένα τούβλο. Αν η ελάχιστη δύναμη για τη θραύση του τούβλου είναι F0 και η ορμή που αναπτύσσει το πόδι του αθλητή είναι Ρ, να βρεθεί ο μέγιστος χρόνος tm, που επιτρέπεται να διαρκεί το χτύπημα, ώστε να σπάσει το τούβλο.

4.57 Το πυροβόλο όπλο του σχήματος τοποθετημένο σταθερά πάνω στο βαγόνι, κινείται με σταθερή ταχύτητα υ0. Η συνολική μάζα όπλου και βαγονιού είναι Μ, ενώ η μάζα της σφαίρας είναι m. Κάποια στιγμή το όπλο πυροβολεί και η σφαίρα εξέρχεται από την κάννη με ταχύτητα υ. Να βρεθεί η ταχύτητα του συστήματος "όπλο-βαγόνι" μετά τον πυροβολισμό (διερεύνηση).

4.58 Σε μια μικρή βάρκα με πανί βρίσκονται τρεις μαθητές. Η λίμνη στην οποία ψαρεύουν είναι απόλυτα ήρεμη και επικρατεί άπνοια. Ο ένας από αυτούς κρατάει στα χέρια του έναν ισχυρό ανεμιστήρα και λέει:

«Αν στρέψω τον ανεμιστήρα στο πανί θα είναι σαν να φυσάει ο αέρας, οπότε θα βγούμε στην ακτή». Ο δεύτερος διαφωνεί και λέει: «Δε θα κινηθούμε, διότι ισχύει η αρχή διατήρησης της ορμής». Ο τρίτος, τέλος, διαφωνώντας με τους άλλους δυο, λέει: «Θα κινηθούμε, αλλά προς την αντίθετη κατεύθυνση του ρεύματος αέρα που δημιουργεί ο ανεμιστήρας».

Αν θεωρήσουμε την αντίσταση του νερού της λίμνης αμελητέα, συζητήστε ποιος από τους τρεις έχει δίκιο.

4.59 Βλήμα μάζας m = 100gr κινούμενο με ταχύτητα υ=300m/s σφηνώνεται σε ακίνητο κομμάτι ξύλου μάζας Μ=2,9kg. To συσσωμάτωμα (βλήμα-ξύλο), αφού διατρέξει διάστημα s=10m σε λείο οριζόντιο δάπεδο, ανέρχεται σε κεκλιμένο επίπεδο γωνίας κλίσης φ=30°. Να υπολογιστούν: α) Το διάστημα που διατρέχει το συσσωμάτωμα στο κεκλιμένο επίπεδο μέχρι να σταματήσει να κινείται. β) Οι χρόνοι κίνησης στο οριζόντιο και στο κεκλιμένο επίπεδο (g =10m/s2).

4.60 Μια βόμβα αρχικά ακίνητη εκρήγνυται και διασπάται σε τρία κομμάτια. Τα δυο από αυτά έχουν ίσες μάζες και ταχύτητες και κινούνται σε κάθετες διευθύνσεις μεταξύ τους. Αν το τρίτο κομμάτι έχει διπλάσια μάζα από τα άλλα, να βρεθεί η ταχύτητά του V.

Εικόνα 4.54

Εικόνα 4.55