Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ-ΑΣΚΗΣΕΙΣ

(Στις παρακάτω ασκήσεις τα επίπεδα θεωρούνται λεία).

4.21 Διατυπώστε το 2ο νόμο του Νεύτωνα για την κίνηση των σωμάτων.

4.22 Ένα σώμα κινείται ευθύγραμμα με σταθερή ταχύτητα. Τι συμπεραίνετε για τις δυνάμεις που ασκούνται στο σώμα;

4.23 Το σώμα της εικόνας κινείται ευθύγραμμα και ομαλά. Αν F1=5N, να βρεθεί η F2.

4.24 Το σώμα του σχήματος κινείται ευθύγραμμα και ομαλά. Αν F=10N και Β=20Ν, σχεδιάστε τις υπόλοιπες δυνάμεις που ασκούνται στο σώμα και υπολογίστε τα μέτρα τους.

4.25 Σε ένα σώμα που αρχικά είναι ακίνητο επιδρά σταθερή οριζόντια δύναμη F και το σώμα αρχίζει να κινείται. Επιλέξτε τη σωστή απάντηση: α) Το σώμα θα εκτελέσει ευθύγραμμη ομαλή κίνηση. β) Το σώμα θα εκτελέσει ευθύγραμμη ομαλά επιταχυνόμενη κίνηση. γ) Το σώμα θα εκτελέσει ευθύγραμμη ομαλά επιβραδυνόμενη κίνηση. δ) Τίποτα από τα παραπάνω.

4.26 Ποια είναι και πώς ορίζεται η μονάδα μέτρησης δύναμης στο SI;

4.27 Σε ποιο σχήμα αντιστοιχεί καθεμιά από τις παρακάτω καταστάσεις; Η ταχύτητα μειώνεται. Η ταχύτητα παραμένει σταθερή. Η ταχύτητα αυξάνεται. Ακινησία.

4.28 Σώμα μάζας m = 10kg δέχεται την επίδραση σταθερής δύναμης F. Αν το σώμα αρχικά ήταν ακίνητο και σε χρόνο t=2s αποκτά ταχύτητα υ = 20m/s, το μέτρο της δύναμης είναι: α)F=1N β)F=10N γ)F=100N δ)F=1000N Επιλέξτε τη σωστή απάντηση.

4.29 Σώμα αρχικά ακίνητο δέχεται την επίδραση δύναμης F, η οποία μεταβάλλεται όπως δείχνει το σχήμα. Ποιο από τα παρακάτω διαγράμματα παριστάνει τη μεταβολή της ταχύτητας του σώματος με το χρόνο; Να αιτιολογήσετε την απάντησή σας.

4.30 Αν M>m, τότε η επιτάχυνση α των δυο σωμάτων είναι: α) [pic] β) [pic] γ) [pic] δ) [pic]

4.31 Η επιτάχυνση α των δυο σωμάτων είναι: α) [pic] β) [pic] γ) [pic] δ) [pic]

4.32 Σώμα μάζας m=0,5kg δέχεται την επίδραση δυο κάθετων σταθερών δυνάμεων F1=3N και F2=4N. Η επιτάχυνση α που αποκτάει το σώμα είναι: α) [pic] β) [pic] γ) [pic] δ) [pic]

4.33 Χαρακτηρίστε με Σ τις σωστές προτάσεις και με Λ τις λανθασμένες: • Η μάζα ενός σώματος είναι σταθερή, ενώ το βάρος του μπορεί να αλλάζει. • Το βάρος ενός σώματος είναι μεγαλύτερο στον ισημερινό της γης από ό,τι στους πόλους. • Η επιτάχυνση της βαρύτητας εξαρτάται από το γεωγραφικό πλάτος του τόπου. • Ένας αστροναύτης σε τροχιά γύρω από τη γη δεν έχει βάρος.

4.34 Δυο σώματα Σ1 και Σ2 αρχικά ακίνητα σε οριζόντιο επίπεδο και της ίδιας μάζας m δέχονται την επίδραση σταθερών οριζόντιων δυνάμεων F1=10N και F2=20N αντίστοιχα, επί χρόνο t=10s. Αν το σώμα Σ1 διανύει διάστημα s1 =50m, ζητούνται οι μάζες των σωμάτων και το διάστημα που διανύει το σώμα Σ2.

4.35 Ποιο από τα επόμενα διαγράμματα παριστάνει την κίνηση σώματος με την επίδραση σταθερής δύναμης;

4.36 Διαθέτεις ένα δυναμόμετρο, μια ζυγαριά και μια πέτρα. Ποια από τα παρακάτω φυσικά μεγέθη μπορείς να βρεις; • Τη μάζα της πέτρας. • Το βάρος της πέτρας. • Τον όγκο της πέτρας. • Την επιτάχυνση της βαρύτητας g.

4.37 Τρία σώματα μαζών m1 = 10kg, m2=20kg, m3=30kg συνδέονται με δυο σχοινιά όπως δείχνει το σχήμα, και στο σώμα μάζας m3 ασκείται σταθερή δύναμη F=100N. Να υπολογίσετε τις τάσεις των σχοινιών.

4.38 Στη διάταξη του σχήματος θέλουμε να υπολογίσουμε την επιτάχυνση των σωμάτων και την τάση του σχοινιού που τα συνδέει. (m=3kg, g=10m/s2)

4.39 Σώμα Σ βάρους Β = 10Ν ισορροπεί σε λείο οριζόντιο επίπεδο, όπως φαίνεται στο σχήμα. Το σώμα Σ είναι δεμένο με δυο σχοινιά, τα οποία διέρχονται από δυο τροχαλίες που έχουν στα άκρα τους τα σώματα Σ1 και Σ2 με βάρη B1 = 4N και Β2=2Ν αντίστοιχα. Αν το ένα σχοινί είναι οριζόντιο, ζητούνται: α) η γωνία φ που σχηματίζει το άλλο σχοινί με το οριζόντιο επίπεδο β) η επιτάχυνση που θα αποκτήσει το σώμα Σ, αν κοπεί ένα από τα δύο σχοινιά. (g=10m/s2)

4.40 Άνθρωπος μάζας Μ = 80kg βρίσκεται μέσα σε ένα αναβατόριο μάζας m=20kg, που συγκρατείται από μια τροχαλία όπως δείχνει το σχήμα. α) Πόση δύναμη πρέπει να ασκεί ο άνθρωπος στο σχοινί, για να ανεβαίνει με επιτάχυνση α=2m/s2; β) Πόση θα είναι η επιτάχυνση με την οποία θα ανεβαίνει, αν ασκεί δύναμη ίση με το βάρος του; (g=10m/s2)