Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Τι θα μάθεις;

Όταν ολοκληρώσεις το μάθημα αυτό, θα μπορείς: - Να αναγνωρίζεις και κατατάσσεις τα ολοκληρωμένα κυκλώματα μνήμης των προσωπικών υπολογιστών. - Να εξηγείς τις διαφορές μεταξύ των στατικών και των δυναμικών μνημών. - Να απαριθμείς και περιγράφεις τους τύπους των δυναμικών μνημών. - Να διακρίνεις τα διάφορα είδη λανθάνουσας μνήμης στον προσωπικό υπολογιστή. - Να περιγράφεις την ιεραρχία της μνήμης στον προσωπικό υπολογιστή.

Στον προσωπικό υπολογιστή η κύρια μνήμη (main memory) είναι οργανωμένη σε ολοκληρωμένα κυκλώματα των 4, 8, 16 ή 32 Mbytes. Η μητρική κάρτα έχει υποδοχές πάνω στις οποίες συνδέονται τα κυκλώματα αυτά.

Ένα τέτοιο κύκλωμα μνήμης βλέπουμε στο σχήμα. Στη μία πλευρά το ολοκληρωμένο κύκλωμα έχει μεταλλικές επαφές, οι οποίες συνδέονται με τις υποδοχές της μητρικής κάρτας. Στη μία ή και τις δύο επιφάνειες του κυκλώματος βρίσκονται ψηφίδες μνήμης με την ίδια χωρητικότητα, η οποία μετριέται σε Mbit. Στο σχήμα μας οι ψηφίδες είναι 8· αν κάθε μία από αυτές έχει χωρητικότητα 4 Mbit, τότε όλο το κύκλωμα μνήμης έχει χωρητικότητα 8 x 4 Mbit = 32 Mbit, δηλαδή 4 MB.

Μερικές από τις επαφές του κυκλώματος μνήμης χρησιμεύουν για τη μεταφορά της διεύθυνσης μνήμης προς το κύκλωμα, ενώ άλλες κάνουν τη μεταφορά των δεδομένων από το κύκλωμα (όταν διαβάζεται η μνήμη) ή προς αυτό (όταν εγγράφεται). Υπάρχουν βέβαια και επαφές που ενεργοποιούν την ανάγνωση και την εγγραφή. Για να διαβαστεί ή να εγγραφεί μία θέση της μνήμης, οι επαφές της διεύθυνσης ενεργοποιούνται με τέτοιο τρόπο ώστε να μεταδοθεί στο κύκλωμα η κατάλληλη διεύθυνση καθώς και το κατάλληλο σήμα. Μετά από ένα χρονικό διάστημα, οι επαφές δεδομένων ενεργοποιούνται με το περιεχόμενο της θέσης μνήμης που ζητήθηκε -στην ανάγνωση - ή απλώς ολοκληρώνεται η εγγραφή.

Ο χρόνος που περνά για να ολοκληρωθεί μια λειτουργία από το κύκλωμα μνήμης ονομάζεται χρόνος προσπέλασης (access time) της μνήμης και μετράται σε ns (10-9s).