Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Γ ΣΗΜΕΙΑ ΣΤΙΞΗΣ

Ακούω και μιλώ

1. Ξαναθυμηθείτε τις περιπτώσεις στις οποίες βάζουμε κόμμα (συμβουλευτείτε τις ενότητες 8 και 10) και συζητήστε τες στην τάξη. 2. Διαβάστε τα παρακάτω αποσπάσματα δυνατά και ακούγοντάς τα παρατηρήστε πότε χρησιμοποιείται το κόμμα: α. "Το Γύθειο, η Αρεόπολη, το Οίτυλο, ο Κάμπος, ο Κότρωνας και άλλα 270 χωριά και χωριουδάκια αποτελούν τη Μάνη" (κείμ. 1) β. "Έτρεχα τότε στο γωνιακό υπνοδωμάτιο, έσπρωχνα ένα σκαμνί στο παράθυρο, μα μονάχα τη βάρκα μας κατάφερνα να δω" (κείμ. 2) γ. "Τον έξω κόσμο τον γνώρισα, τον έφαγα με το κουτάλι" (κείμ. 2) δ. "Αν βρεθείτε στη Λήμνο, θα δοκιμάσετε φλομάρια" (κείμ. 6) 3. Διαβάστε δυνατά τα παραπάνω αποσπάσματα. - Σε ποια σημεία παρατηρείτε παύση, ένα μικρό σταμάτημα της φωνής σας; - Πώς αποδίδεται αυτή η παύση στο γραπτό λόγο; - Διαλέξτε τα σωστά, βάζοντας X στα κατάλληλα κουτάκια:

Βάζουμε κόμμα: - Για να χωρίσουμε κύριες από δευτερεύουσες προτάσεις - Πριν από κάθε σύνδεσμο - Στο τέλος μιας περιόδου - Για να χωρίσουμε όμοιες προτάσεις στο ασύνδετο σχήμα - Για να χωρίσουμε λέξεις ή φράσεις ασύνδετες - Για να χωρίσουμε το αντικείμενο από το υποκείμενο - Για να χωρίσουμε την κλητική από την υπόλοιπη πρόταση (π.χ. Γιάννη, έλα κοντά μας)

4. Θυμηθείτε τον ορισμό της περιόδου στην ενότητα 8. Ποιο ρόλο παίζει η τελεία εκεί; 5. Διαβάστε δυνατά το κείμενο 6. - Διαλέξτε το σωστό, βάζοντας Χ στο κατάλληλο κουτάκι:

Τελεία βάζουμε για να αποδώσουμε στο γραπτό λόγο - Μεγάλο σταμάτημα της φωνής - Μικρό σταμάτημα της φωνής - Καθόλου σταμάτημα της φωνής