Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Τέχνη και λαϊκός πολιτισμός

Από το 17ο αιώνα, που αρχίζουν να βελτιώνονται οι συνθήκες στον τουρκοκρατούμενο ελληνικό χώρο, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για ανάπτυξη της τέχνης, κυρίως της αρχιτεκτονικής και της ζωγραφικής.

Προσκλητήριο ελευθερίας Όσ' απ' την τυραννίαν πήγαν στη ξενιτειάν, στον τόπο του ο καθένας ας έλθη τώρα πια. και όσοι του πολέμου την τέχνην αγροικούν, εδώ ας τρέξουν όλοι, Τυράννους να νικούν. Ως πότε οφφικιάλος σε ξένους βασιλείς; Έλα να γίνης στύλος δικής σου της φυλής. Κάλλιο για την Πατρίδα κανένας να χαθή ή να κρέμαση φούντα για ξένον στο σπαθί. Από το Θούριο του Ρήγα, στην Ανθολογία, Περάνθη, χ. χ., τ. Α', 292. οφφικιάλος: αξιωματούχος • Ποιους προσκαλεί ο Ρήγας να γυρίσουν στην Ελλάδα και γιατί; Για ποιους λόγους έφευγαν οι Έλληνες από την πατρίδα τους;

Είναι χαρακτηριστικό ότι αυξάνεται ο αριθμός των ζωγράφων που καλούνται να φιλοτεχνήσουν τα νέα μοναστήρια και τις νέες εκκλησίες που αρχίζουν να κτίζονται. Μεγάλη άνθηση παρουσιάζει και η λαϊκή τέχνη σε όλους τους τομείς. Τη γνησιότερη, όμως, πνευματική εκδήλωση του λαϊκού πολιτισμού εκφράζουν τα δημοτικά τραγούδια. Η λαϊκή τέχνη, τα δημοτικά τραγούδια, τα ήθη και τα έθιμα, καθώς συνυφαίνουν διαχρονικά στοιχεία της ελληνικής παράδοσης, βοήθησαν τους Έλληνες να αντισταθούν στον κίνδυνο της αφομοίωσης και να διαφυλάξουν την ελληνικότητά τους.