"Institute of Educational Policy" Books

Search

Go
Show

28. "Περίλυπός εστίν η ψυχή μου έως θανάτου" - Η προσευχή στη Γεθσημανή και η σύλληψη του Ιησού

Μετά τον Μυστικό Δείπνο ο Ιησούς απευθύνει στους 11 μαθητές λόγια πολύ συγκινητικά. Προς τον Θεό-Πατέρα αναπέμπει μια μεγάλη και συγκλονιστική προσευχή, που διέσωσε ο ευαγγελιστής Ιωάννης (κεφ. 17). Έπειτα όλοι μαζί μεταβαίνουν στον κήπο της Γεθσημανή. Εκεί προσεύχεται με αγωνία για όσα πλησιάζουν σε βάρος του και θα αντιμετωπίσει. Ύστερα από λίγο θα ακολουθήσουν θλιβερές, απίστευτες και συνταρακτικές σκηνές. Παραδίνεται από μόνος του στους διώκτες του. Τα Πάθη του αρχίζουν. Και οι μαθητές τον εγκαταλείπουν όλοι…

α’ Ιω 14, 1: "Ας μην ταράζεται η καρδιά σας· να 'χετε εμπιστοσύνη στον Θεό, και σ' εμένα να 'χετε πίστη. … Εγώ είμαι η οδός και η αλήθεια και η ζωή… Φεύγω και σας αφήνω την ειρήνη. Τη δική μου ειρήνη σας δίνω… Όπως με αγάπησε ο Πατέρας, έτσι σας αγάπησα κι εγώ… … η χαρά η δική μου να είναι μέσα σας… Αυτά σας τα είπα για να μη κλονιστεί η πίστη σας… Να που έρχεται η ώρα, έφτασε κιόλας, να σκορπιστείτε… και εμένα να με αφήσετε μόνον". …σήκωσε τα μάτια του στον ουρανό και είπε: "Πατέρα, έφτασε η ώρα …διατήρησέ τους στην πίστη… για να μείνουν ενωμένοι όπως εμείς".

β' Μτ 26, 36: Τότε ο Ιησούς πηγαίνει μαζί τους σε έναν τόπο που λέγεται Γεθσημανή και λέει στους μαθητές: "Καθίστε αυτού, θα πάω λίγο παραπέρα να προσευχηθώ". Και αφού πήρε μαζί του τον Πέτρο και τους δύο γιους του Ζεβεδαίου, άρχισε να λυπάται και να αγωνιά. Τότε τους λέει ο Ιησούς: "Περίλυπη μέχρι θανάτου είναι η ψυχή μου. Περιμένετε εδώ και μείνετε ξάγρυπνοι μαζί μου". Και αφού απομακρύνθηκε λίγο, έπεσε με το πρόσωπο στη γη και προσευχόταν με τούτα τα λόγια: "Πατέρα μου, αν είναι δυνατόν, ας μην πιω αυτό το ποτήρι· όμως ας μη γίνει το δικό μου θέλημα αλλά το δικό σου". Λκ 22, 44: Η αγωνία τον κυρίεψε και προσευχόταν πιο πολλή ώρα. Ο ιδρώτας του γινόταν σαν σταγόνες αίματος και έπεφτε στη γη. Μτ 26, 40: Και έρχεται στους μαθητές και τους βρίσκει να κοιμούνται· τότε λέει στον Πέτρο: "Ούτε μια ώρα δεν μπορέσατε να μείνετε ξάγρυπνοι μαζί μου; Μένετε άγρυπνοι και προσεύχεστε, για να μη σας νικήσει ο πειρασμός· το πνεύμα είναι πρόθυμο, η σάρκα όμως αδύναμη". Για δεύτερη φορά απομακρύνθηκε και προσευχήθηκε… Και ήρθε και τους βρήκε πάλι να κοιμούνται… Τους άφησε όπως ήταν και ξανάφυγε για να προσευχηθεί για τρίτη φορά με τα ίδια λόγια. Τότε έρχεται στους μαθητές και τους λέει: "Κοιμάστε ακόμα και αναπαύεστε; Να, έφτασε η ώρα και ο Υιός του Ανθρώπου παραδίνεται στα χέρια ανθρώπων αμαρτωλών. Σηκωθείτε… νά, έφτασε αυτός που θα με παραδώσει". Μιλούσε ακόμα ο Ιησούς όταν έφτασε ο Ιούδας… μαζί του ήρθε ένα πλήθος από ανθρώπους οπλισμένους με ξίφη και ρόπαλα, σταλμένους από τους αρχιερείς και τους πρεσβυτέρους του Συνεδρίου. Αυτός που θα τον παράδινε τους είχε δώσει τούτο το συνθηματικό σημάδι: "Όποιον φιλήσω, αυτός είναι· πιάστε τον". Ιω 18, 4: Ο Ιησούς… προχώρησε προς το μέρος τους και τους ρωτάει: "Ποιον γυρεύετε;" "Τον Ιησού από τη Ναζαρέτ", του αποκρίνονται. Τους λέει ο Ιησούς: "Εγώ είμαι". Ο Ιούδας…στεκόταν και αυτός εκεί ανάμεσά τους. Μόλις λοιπόν τους είπε ο Ιησούς "Εγώ είμαι", πισωδρόμησαν και έπεσαν καταγής. Τότε τους ρώτησε πάλι: "Ποιον γυρεύετε; " Και αυτοί είπαν: "Τον Ιησού από τη Ναζαρέτ". "Σας είπα ότι εγώ είμαι", τους αποκρίθηκε ο Ιησούς· "αν λοιπόν γυρεύετε εμένα, αφήστε τους αυτούς να φύγουν". Μτ 26, 49: Αμέσως (ο Ιούδας) πλησίασε τον Ιησού και του είπε: "Χαίρε, Διδάσκαλε!" και τον φίλησε θερμά. Λκ 22, 48: Ο Ιησούς όμως του είπε: "Ιούδα, με φίλημα παραδίνεις τον Υιό του Ανθρώπου;" Μτ 26, 50: … Τότε πλησίασαν, συνέλαβαν τον Ιησού και τον έδεσαν. Γύρισε ύστερα στο πλήθος ο Ιησούς και είπε: "Ληστής είμαι, και βγήκατε να με συλλάβετε με ξίφη και ρόπαλα; Κάθε μέρα καθόμουν στον Ναό και δίδασκα, και όμως δεν με συλλάβατε". … Τότε οι μαθητές του τον εγκατέλειψαν όλοι και έφυγαν.

Η προδοσία. Τοιχογραφία, Ι. Μονή Βατοπεδίου, Αγ. Όρος, 14ος αι.

Ερμηνευτικά 1. Ο κήπος Γεθσημανή (στους πρόποδες του λόφου των Ελαίων) ήταν ένα από τα αγαπημένα μέρη του Ιησού. Βρισκόταν σε απόσταση 1300 μ. από την Ιερουσαλήμ (βλ. χάρτη). Η λέξη σημαίνει ελαιοτριβείο. 2. Ως απόλυτα αθώος, ο Ιησούς υπέφερε βαθύτατα για όσα απάνθρωπα του ετοίμαζαν. Αυτό το εσωτερικό μαρτύριο είναι το ποτήρι που θα δοκιμάσει, και όχι τόσο ο σωματικός πόνος. Επικοινωνεί γι' αυτά που θα αντιμετωπίσει με τον Θεό-Πατέρα. Του εκφράζει όσα νιώθει. Ενισχύεται. Είναι έτοιμος να θυσιαστεί για χάρη των ανθρώπων. 3. Ο πειρασμός, δηλ. η δοκιμασία που θα περάσουν οι μαθητές, θα είναι πάρα πολύ μεγάλος και θα κινδυνέψουν. Διότι σε λίγο, αλλά και στη συνέχεια, θα έβλεπαν τον Δάσκαλο τους να τον ταπεινώνουν, να τον εξευτελίζουν, να τον βασανίζουν και τέλος να τον σταυρώνουν. Όλα αυτά δεν μπορούσαν ούτε και να τα φανταστούν. Υπήρχε φόβος να τους κυριέψει η αμφιβολία και η απελπισία, ώστε να μην πιστέψουν πια ότι ήταν ο αληθινός Μεσσίας. 4. Με την έκφραση "Υιός του Ανθρώπου" εννοεί τον Εαυτό του ως Μεσσία, τον αληθινό και φιλάνθρωπο, ο οποίος θα θυσιαστεί για χάρη των ανθρώπων και που στο τέλος του κόσμου θα επιστρέψει ένδοξα. 5. Τι προσέφερε ο Ιούδας με την προδοσία του; α. Τον τόπο όπου ήταν ο Ιησούς, β. την ώρα που θα τον έβρισκαν εκεί και γ. (με το φίλημα του στο σκοτάδι) ποιος από όλους εκεί στον κήπο ήταν αυτός που ζητούσαν.

Κι ήρθε και τους βρήκε πάλι να κοιμούνται Μτ 26, 43