"Institute of Educational Policy" Books

Search

Go
Show

23. Η ανάσταση της κόρης του Ιαείρου: Ο Χριστός χαρίζει ξανά το δώρο της ζωής

Το πλοίο με τον Ιησού και τους μαθητές του αράζει στην παραλία της αγαπημένης του Καπερναούμ. Ένα χαρούμενο πλήθος τον υποδέχεται. Ανάμεσά τους βρίσκεται και ένας δραματικός πατέρας, που η μοναχοκόρη του κινδυνεύει να πεθάνει. Πράγμα που σε λίγο θα συμβεί. Μόνο που ο θάνατος δεν θα την κρατήσει για πολύ. Αυτό που θα συμβεί δεν θα γεμίσει με χαρά και ευτυχία μόνον αυτόν τον πατέρα, αλλά και όλο τον λαό της Καπερναούμ. Και ακόμη θα σημάνει κάτι παρήγορο κι ελπιδοφόρο για όλους σχετικά με το πρόβλημα του θανάτου.

Μκ 5, 21: Όταν πέρασε ο Ιησούς με το πλοιάριο πάλι στην απέναντι όχθη, συγκεντρώθηκε πολύς κόσμος γύρω του. Ήταν δίπλα στη λίμνη. Έρχεται τότε ένας αρχισυναγωγός, που τον έλεγαν Ιάειρο, και μόλις βλέπει τον Ιησού πέφτει στα πόδια του και τον παρακαλεί θερμά λέγοντας: "Η κορούλα μου βρίσκεται στα τελευταία της· έλα να βάλεις τα χέρια σου πάνω της για να γιατρευτεί και να ζήσει". Κι ο Ιησούς έφυγε μαζί του… … (στο μεταξύ) έρχονται άνθρωποι του άρχοντα της συναγωγής και του λένε: "Η κόρη σου πέθανε· γιατί εξακολουθείς να ενοχλείς τον δάσκαλο;" Ο Ιησούς όμως αμέσως μόλις άκουσε να λένε τα λόγια αυτά, είπε στον άρχοντα της συναγωγής: "Μη φοβάσαι, μόνο πίστευε". Και δεν επέτρεψε σε κανέναν να τον ακολουθήσει παρά μόνο στον Πέτρο, τον Ιάκωβο και τον Ιωάννη, αδερφό του Ιακώβου. Έρχονται στο σπίτι του άρχοντα της συναγωγής και βλέπει ο Ιησούς να υπάρχει αναστάτωση, και τους ανθρώπους ταραγμένους να κλαίνε και να οδύρονται δυνατά. Μπήκε μέσα και τους λέει: "Γιατί αυτός ο θόρυβος και τα κλάματα; Το παιδί δεν πέθανε, αλλά κοιμάται". Αυτοί τον περιγελούσαν. Εκείνος όμως, αφού τους έβγαλε όλους έξω, παίρνει τον πατέρα και τη μητέρα του παιδιού και τους τρεις μαθητές του και μπαίνει εκεί που ήταν το παιδί ξαπλωμένο. Πιάνει από το χέρι το κορίτσι και του λέει: "Ταλιθά, κούμι", που σημαίνει: "Κορίτσι, σήκω επάνω!" Κι αμέσως σηκώθηκε το κορίτσι και περπατούσε. Ήταν δώδεκα ετών. Και αμέσως όλοι κυριεύτηκαν από μεγάλη κατάπληξη. Ο Ιησούς τους έδωσε αυστηρή παραγγελία να μην το μάθει κανείς αυτό, και είπε να δώσουν στο κορίτσι να φάει.

Ερμηνευτικά 1. Κύριες φροντίδες του αρχισυναγώγου: η καλή τέλεση της λατρείας στη συναγωγή, η διαχείριση και η ρύθμιση των οικονομικών και οργανωτικών ζητημάτων της, η συντήρηση και η καθαριότητα του κτηρίου της. 2. Σπαρακτική η παράκληση του Ιάειρου: "η κορούλα μου … να ζήσει". Όπως για τους παράλυτους και τους τυφλούς, έτσι και για τον πρόωρο θάνατο παιδιού επικρατούσαν απάνθρωπες αντιλήψεις: τάχα αυτό που συνέβαινε ήταν τιμωρία από τον Θεό, γιατί ο πατέρας είχε διαπράξει κάτι πάρα πολύ κακό. Έτσι ο Ιάειρος ζούσε ένα διπλό δράμα. 3. Με βάση το "κοιμάται" του Χριστού οι ευλαβείς χριστιανοί αντί για θάνατο μιλούν για "κοίμηση", αντί για νεκροταφείο λένε "κοιμητήριο", αντί για πέθανε "εκοιμήθη" και αντί γι' αυτούς που έχουν πεθάνει κάνουν λόγο για "κοιμηθέντες". 4. Αυτό το πρόσταγμα του Ιησού προς το κορίτσι: "Ταλιθά, κούμι!" μας το παραδίδει ο ευαγγελιστής Μάρκος σε αραμαϊκή γλώσσα.