Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Γ. ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΨΥΧΙΚΑ ΚΕΝΑ

Η απουσία μιας πίστης για την ερμηνεία του σκοπού και της θέσης της εργασίας στη ζωή του ανθρώπου, δημιουργεί προβλήματα στην αντιμετώπισή της. Η τεχνολογική εξέλιξη με την αυτοματοποίησή της, χωρίς προνοητικότητα και πνεύμα αλληλεγγύης για δημιουργία και άλλων ευκαιριών απασχόλησης των ανθρώπων, μείωσε τις θέσεις εργασίας με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζονται οι άνεργοι.

Ο άνθρωπος αλλοτριώθηκε με την εργασία, δηλαδή αποξενώθηκε από τη γνώση του εαυτού του, την αναζήτηση της σχέσης του με το Θεό και τους συνανθρώπους του. Με την εργασία σε χώρους τεχνολογικά εξοπλισμένους για μαζική παραγωγή προϊόντων χάνεται η προσωπική προσφορά του ανθρώπου, η αξιοποίηση των χαρισμάτων και η χαρά της προσωπικής δημιουργίας.

Ο άνθρωπος αισθάνεται μοναξιά και ανασφάλεια όταν αντιμετωπίζεται ως παραγωγική μηχανή με ημερομηνία λήξης, όταν αξιολογείται για το τι παράγει και όχι για το τι είναι. Για να ζήσουν οι μηχανές και οι αριθμοί, θανατώνεται η ανθρωπιά και δημιουργείται συνωστισμός στα ταμεία ανεργίας.

Όσο είναι ισχυρό το δικαίωμα για τη ζωή, άλλο τόσο είναι και για την εργασία. Όταν η εργασία γίνεται μέσο εκμετάλλευσης του ανθρώπου χάνει την αξία της και δημιουργεί σύγχυση στην προσωπική και κοινωνική ζωή.

Όταν κερδοσκοπία και τεχνολογία προηγούνται της ανθρώπινης αξίας χάνεται το πνευματικό περιεχόμενο της εργασίας. Ο άνθρωπος κάνοντας την εργασία αυτοσκοπό, απομονώνεται και δε λειτουργεί πλέον ως εικόνα του Θεού και ως συνάνθρωπος. Τελικά ο άνθρωπος ζει για να εργάζεται ή εργάζεται για να ζει;