Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

29. Ο Ιουδαϊσμός συναντάται με τον Ελληνισμό

α) Η επίδραση του ελληνικού πολιτισμού στη ζωή των Ιουδαίων

Με τις κατακτήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου ο ελληνισμός εξαπλώθηκε σ' όλη τη Μεσόγειο φτάνοντας μέχρι τη Μεσοποταμία και τη μακρινή Ινδία. Όταν ο Αλέξανδρος κατέλαβε την Παλαιστίνη, οι Ιουδαίοι ήδη γνώριζαν τους Έλληνες. Ωστόσο από τότε άρχισαν να έχουν ουσιαστική επαφή μαζί τους.

Μετά το θάνατο του Αλεξάνδρου το τεράστιο κράτος χωρίστηκε σε βασίλεια που τα διοικούσαν οι διάδοχοί του. Για περισσότερο από έναν αιώνα η Ιουδαία ανήκε στο βασίλειο των Πτολεμαίων της Αιγύπτου. Έζησε τότε μια περίοδο ειρήνης στη διάρκειά της οποίας ο ελληνικός πολιτισμός επέδρασε βαθιά σε κάθε πτυχή της ιουδαϊκής ζωής. Η ελληνική γλώσσα διαδόθηκε πολύ. Οι νέες πόλεις που κτίστηκαν πήραν ελληνικά ονόματα. Αρκετοί Ιουδαίοι αντικατέστησαν τα ονόματά τους με ελληνικά. Ο ίδιος ο αρχιερέας Γιόσουα άλλαξε το όνομά του σε Ιάσων. Ο ελληνικός τρόπος ζωής έγινε της μόδας. Οι νέοι κυκλοφορούσαν φορώντας πέτασους, δηλαδή ελληνικά πλατύγυρα καπέλα. Κτίστηκαν θέατρα και γυμναστήρια. Βασική ασχολία των Ιουδαίων έγιναν τα αθλήματα και οι αγώνες. Ήταν τόση η επίδραση του ελληνισμού … ώστε οι ιερείς να δείχνουν απροθυμία για τα τελετουργικά τους καθήκοντα. Περιφρονούσαν το Ναό και παραμελούσαν τις θυσίες. Έτρεχαν να παρακολουθήσουν τους αγώνες πάλης, μόλις άκουγαν τον ήχο της έναρξης των αγώνων.

Σιγά σιγά όμως άρχισαν να εμφανίζονται αντιδράσεις. Ομάδες Ιουδαίων, οι λεγόμενοι «ευσεβείς», άρχισαν να εκφράζουν την αντίθεσή τους στις ελληνικές επιρροές. Φοβούνταν μήπως ο λαός παρασυρθεί και λησμονήσει την πίστη στο Θεό, γι' αυτό διακήρυτταν με θέρμη ότι ζει σωστά μόνον όποιος γνωρίζει και εφαρμόζει πιστά το Νόμο του Θεού.