Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Εργασία στην τάξη

1. Χρησιμοποιώντας την εμπειρία σας από την οικογενειακή και σχολική ζωή, εξηγήστε τη σημασία και το ρόλο των απαγορεύσεων και των κανονισμών που υπάρχουν στη ζωή μας. Μετά απ' αυτό συζητήστε: Άραγε η εντολή του Θεού καταργεί την ελευθερία του Αδάμ και της Εύας; 2. Τι έσπρωξε τον Αδάμ και την Εύα να παραβούν την εντολή του Θεού; Ποια κίνητρα, δηλαδή, υπάρχουν πίσω από την πράξη τους; Χαρακτηρίστε την επιλογή τους. 3. Σε συνεργασία με το διπλανό σας να επισημάνετε και να καταγράψετε τα σημεία της διήγησης όπου φαίνονται οι αλλαγές των ανθρώπων μετά την πτώση (παρ. α΄). Στη συνέχεια γυρίστε στην προηγούμενη ενότητα και κάντε συγκρίσεις: Για τι είδους ζωή πλάστηκε ο άνθρωπος και πώς κατέληξε τώρα πια η ζωή του; 4. Εξηγήστε με δικά σας λόγια γιατί ονομάζουμε αυτή τη διήγηση «ιστορία της πτώσης του ανθρώπου»; 5. Ποια κίνητρα μπορείτε να αναγνωρίσετε πίσω από τις πράξεις των ανθρώπων στις διηγήσεις των Κάιν - Άβελ και του πύργου της Βαβέλ. Χαρακτηρίστε τα αποτελέσματα. Τι είδους σχέσεις διαταράσσονται; 6. Τα λάθη του καθένα μας επηρεάζουν τις σχέσεις όλων μας. Παρουσιάστε ένα διάλογο ή δραματοποιήστε μια σκηνή, όπου να φαίνεται αυτό. 7. Τι μας κάνει να σκεφτούμε για το Θεό η παρ. δ΄ και το παρακάτω παράθεμα για το Πρωτευαγγέλιο; 8. Αναγνωρίστε τις παρακάτω θεολογικές αλήθειες στα κείμενα της ενότητας:

• Ο άνθρωπος πλάστηκε ελεύθερος να αποφασίζει πού θα βασίσει τη ζωή του και να γνωρίζει τις συνέπειες των επιλογών του. • Μιλάμε για αμαρτία και πτώση του ανθρώπου, όταν οι άνθρωποι αποφασίζουν να διακόψουν τη σχέση τους με τον ίδιο τους το Δημιουργό και να βασίσουν τη ζωή τους αποκλειστικά στις δικές τους δυνάμεις. • Με την αμαρτία ο άνθρωπος αρνείται την αγάπη του Θεού. • Με την απομάκρυνση των ανθρώπων από την πηγή της ζωής χαλούν όλες τους οι σχέσεις: με το συνάνθρωπο, τη φύση και τον ίδιο τον εαυτό τους. • Ο Θεός δεν εγκαταλείπει τον άνθρωπο που σφάλλει, αλλά συνεχίζει να του προσφέρει ελπίδα σωτηρίας.

9. Σε συνεργασία με το διπλανό σας σκεφτείτε: με ποιες θεολογικές αλήθειες μπορείτε να συσχετίσετε τους παρακάτω στίχους του Οδυσσέα Ελύτη;

Πρωτευαγγέλιο Στη Γένεση, αμέσως μετά την αφήγηση της πτώσης, παρουσιάζεται ο Θεός να δίνει στους ανθρώπους ένα μήνυμα ελπίδας. Τους διαβεβαιώνει, δηλαδή, ότι κάποιος από τους απογόνους τους θα συντρίψει τη δύναμη του κακού και θα τους χαρίσει την πραγματική ελευθερία. Γι' αυτό και τα λόγια αυτά του Θεού ονομάζονται πρωτευαγγέλιο, δηλαδή πρώτη καλή αγγελία (= είδηση). Για τη χριστιανική Εκκλησία αυτός ο απόγονος είναι ο Ιησούς Χριστός.

Κι έναν πόντο πιο ψηλά να πάτε, άνθρωποι, ευχαριστώ θα σας πει ο Θεός. Οδ. Ελύτης

Η ελευθερία έχει δύο κοφτερές όψεις, όπως τα παλιά ξυραφάκια. Οδ. Ελύτης