Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

β) Λίγα στοιχεία για τη ζωή του

Ο Μιχαίας καταγόταν από την Ιουδαία, από γεωργική και ποιμενική οικογένεια. Σε κάποια φάση της ζωής του εγκαταστάθηκε στην Ιερουσαλήμ. Δε διέθετε μεγάλη μόρφωση, αλλά συναισθανόταν βαθιά το σωστό και το δίκαιο. Στεκόταν στο πλευρό των φτωχών και των καταπιεσμένων κατακρίνοντας τους άρχοντες και τους πλουσίους για τις αδικίες τους. Οι λόγοι του ήταν τόσο καυστικοί*, ώστε ο προφήτης έγινε ανεπιθύμητος και διώχθηκε. Επειδή ο Μιχαίας έδρασε την ίδια εποχή με τον προφήτη Ησαΐα, είναι σίγουρο ότι τον γνώριζε. Ίσως μάλιστα να ανήκε και στον κύκλο των μαθητών του.

γ) Μερικές προφητείες του Μιχαία • Οι άρχοντες αδικούν το λαό Ακούστε αρχηγοί και άρχοντες του Ισραήλ. Δεν είν' έργο δικό σας να γνωρίζετε το δίκαιο; Εσείς όμως μισείτε το καλό και αγαπάτε το κακό. Φέρεστε στο λαό μου σαν να ήταν ζώα που τα πάνε για σφαγή… Τρέφεστε με τις σάρκες του λαού μου … κακομεταχειρίζεστε το λαό μου… Αποστρέφεστε το δίκαιο και διαστρέφτε το σωστό, εσείς που χτίζετε την Ιερουσαλήμ, την πόλη του Θεού, πάνω σε αίματα και αδικίες. Οι άρχοντες δωροδοκούνται* όταν δικάζουν, οι ιερείς διδάσκουν με πληρωμή και οι προφήτες προφητεύουν με αμοιβή. Κι ύστερα απ' όλα αυτά τολμούν και λένε: «Ο Κύριος είναι μαζί μας. Δε θα μας βρει κακό!». • Οι ψευδοπροφήτες παραπλανούν το λαό Οι προφήτες που παραπλανούν το λαό μου, υπόσχονται ειρήνη σ' εκείνους που τους δίνουν πλούσια τροφή αλλά απειλούν με πόλεμο αυτούς που τίποτε δεν τους προσφέρουν. Γι' αυτό σε τούτους τους προφήτες ο Κύριος λέει: «…Τέρμα οι προφητείες. Σκοτάδι θα σας περιβάλλει όπως μετά το ηλιοβασίλεμα. Δεν θα λαβαίνετε απάντηση από μένα». Το πρίσμα του Taylor. Βρέθηκε στη Νινευί και περιγράφει τα κατορθώματα του ασσύριου Σενναχηρίμ. Εδώ ο ηγεμόνας κομπάζει*: «Τον Εζεκία του Ιούδα, τον έκλεισα στην Ιερουσαλήμ σαν πουλί στο κλουβί».

• Ο λαός μιμείται τους ανάξιους ηγέτες του

Πρόθυμα ακολουθήσατε το κακό παράδειγμα του βασιλιά … κι όλης της δυναστείας του. Μιμηθήκατε τα έργα τους…

Αλίμονο σ' εμένα!… Ούτε ένας δεν υπάρχει τίμιος στη χώρα, ούτε ένας στο Θεό να 'ναι πιστός. Παραμονεύουν όλοι τους να κάνουν φονικό, ο ένας τον άλλο κοιτάει να παγιδέψει. Είναι όλοι τους ειδικευμένοι στο κακό … όλοι μαζί έχουν διαστρέψει το δίκαιο. Ο πιο καλός ανάμεσά τους κι ο πιο τίμιος είναι κι από τ' αγκάθια πιο βλαβερός.

• Πάντα όμως υπάρχουν πιστοί (= το υπόλειμμα)

Το υπόλοιπο των απογόνων του Ιακώβ είναι διεσπαρμένο ανάμεσα σε πολλούς λαούς καθώς δροσιά απ' τον Κύριο, καθώς βροχή απάνω στο χορτάρι. Δε στηρίζει την ελπίδα του στους ανθρώπους…

• Ο Θεός δεν παύει να συγχωρεί

Ποίμαινε, Κύριε, το λαό σου με το ραβδί σου, τα πρόβατά σου που απομονωμένα ζουν σε τόπο άγονο, ενώ τριγύρω τους υπάρχει εύφορη γη… Ποιος άλλος Θεός είναι σαν κι εσένα, που συγχωρεί την ανομία και παραβλέπει την ασέβεια, όπως εσύ στο λαό σου που έχει επιζήσει;…

Και πάλι θα μας σπλαχνιστείς… Στης θάλασσας τα βάθη θα ρίξεις όλες μας τις αμαρτίες. Δείξε πιστότητα κι αγάπη σ' εμάς, τους απογόνους του Αβραάμ και του Ιακώβ, όπως ορκίστηκες στους προγόνους μας απ' τον πολύ παλιό καιρό.

• Η πραγματική λατρεία του Θεού

Αναρωτιέστε: «Τι πρέπει τάχα να προσφέρουμε στον Κύριο;… Να του προσφέρουμε χρονιάρικα μοσχάρια για ολοκαύτωμα*;»… Ο Κύριος σας δίδαξε τι είναι καλό και τι απαιτεί από σας: Πράξτε το δίκαιο, δείξτε αγάπη, ακολουθήστε το Θεό σας πρόθυμα.

• Ο Μεσσίας θα έρθει για όλο τον κόσμο

Αλλά από σένα Βηθλεέμ … αν και είσαι από τις πιο μικρές πόλεις του Ιούδα, εγώ θα κάνω να προέλθει εκείνος που θα γίνει άρχοντας του Ισραήλ… Όταν έρθει εκείνος, θα τους οδηγήσει και θα τους προστατέψει με τη δύναμή μου… Θα ζήσουν με ασφάλεια, γιατί όλοι οι λαοί της γης θ' αναγνωρίσουν τη μεγαλοσύνη του. Αυτός θα φέρει την ειρήνη.

Το υπόλειμμα ήταν ένα μικρό τμήμα του λαού που παρέμενε πιστό στο Θεό, παρά τις κρίσεις και τις καταστροφές. Επιπλέον, είχε μια μεγάλη αποστολή: Να μεταφέρει από γενιά σε γενιά τις Επαγγελίες του Θεού. Απ' αυτό το υπόλειμμα θα προερχόταν και ο Μεσσίας, που η αποστολή του θα ήταν να σώσει όχι μόνο τον Ισραήλ, αλλά όλο τον κόσμο.

Ο Προφήτης Μιχαίας, χαρακτικό του Γουσταύου Ντορέ (19ος αι.)

• Η ειρήνη στο τέλος του κόσμου

Θα 'ρθουνε μέρες … που ο Κύριος θα κρίνει πολλούς λαούς, και θα ελέγξει έθνη ισχυρά ως τα πέρατα της γης… Τότε τα ξίφη τους θα τα σφυρηλατήσουν* σε άροτρα και τις λόγχες τους σε δρεπάνια. Ξίφος δε θα σηκώνει το ένα έθνος στο άλλο ενάντια και δεν θα ξαναμάθουν πια να πολεμούν. Τότε ο καθένας θα ξεκουράζεται κάτω απ' την κληματαριά του και κάτω από τη συκιά του, χωρίς κανείς να τον τρομάζει. Ο Κύριος του σύμπαντος τα είπε αυτά.

Ο κύκλος της φιλίας, του Πάμπλο Πικάσο (20ός αι.)