Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Εμείς σήμερα μπροστά στην Παλαιά Διαθήκη

Τι χρειάζεται, λοιπόν, να έχουμε στο νου μας, καθώς φέτος θα εργαζόμαστε με κείμενα από τα βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης; - Πρώτα απ' όλα ότι έχει νόημα να μαθαίνουμε αυτές τις διηγήσεις, ώστε να μπορούμε να τις αφηγηθούμε και οι ίδιοι. - Να μην ξεχνάμε ότι το θέμα της Παλαιάς Διαθήκης είναι η σχέση του Θεού με τους ανθρώπους. - Να «ταξιδεύουμε» πίσω στο χρόνο προσπαθώντας να συναισθανόμαστε σαν άνθρωποι της εποχής εκείνης τι κρύβεται πίσω από τις ιστορίες και τις εικόνες των κειμένων. - Όμως και ως σύγχρονοι άνθρωποι να εκφράζουμε τα ερωτήματα, τις ιδέες, τις σκέψεις και τα συναισθήματα που γεννούν τα κείμενα της Παλαιάς Διαθήκης σε μας τους ίδιους. - Να ανακαλύπτουμε τη σημασία που μπορεί να έχουν οι αλήθειες των κειμένων για τη ζωή και την πρόοδο του σημερινού κόσμου.

Όταν ένας Ανατολίτης μιλάει, δε χρησιμοποιεί αφηρημένα ουσιαστικά, αλλά συγκεκριμένα, που αποδίδουν μεταφορικά το νόημα της λέξης. Π.χ. όταν θέλει να μιλήσει για τη δύναμη κάποιου, χρησιμοποιεί, αντί γι' αυτή, τη λέξη κέρας (= κέρατο), επειδή τα κέρατα του ζώου συμβολίζουν τη δύναμή του. Επίσης, όταν θέλει να δηλώσει ότι ο Θεός μένει σταθερός στις υποσχέσεις που έδωσε στους ανθρώπους, χρησιμοποιεί τη λέξη πέτρα.

Έτσι, είμαστε έτοιμοι να δούμε τα πράγματα και με άλλα μάτια και να ξεκινήσουμε μια συναρπαστική* περιπέτεια, όπως άλλωστε συμβαίνει πάντοτε όταν ανοίγουμε ένα βιβλίο.

Φωτογραφία του N. Οικονομόπουλου (2000)