Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( φοβάται το δημοψήφισμα :: 03-03-2003) 

Φοβάται το δημοψήφισμα

«Ο λαός δεν γνωρίζει το σχέδιο», λέει ο Ντενκτάς που θα πει «όχι» στη Χάγη

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΛΑΚΟΣ

Αγώνα κατά της διεξαγωγής δημοψηφίσματος, όπως ζητούν τα Ηνωμένα Έθνη, άρχισε ο Ρ. Ντενκτάς, ενώ επίκειται η συζήτηση του θέματος στην ψευδοβουλή και η επίσκεψή του στην Άγκυρα.

«Δεν είναι η ώρα του δημοψηφίσματος», δήλωσε ο κ. Ντενκτάς, «διότι ο λαός δεν γνωρίζει το σχέδιο Ανάν». Έτσι είναι ή πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως στη Χάγη στις 10 Μαρτίου, αν τελικώς μεταβεί εκεί ο κατοχικός ηγέτης, θα απαντήσει «όχι στο δημοψήφισμα».

Στα κατεχόμενα όμως το θέμα έχει πάρει διαστάσεις. Βουλευτές για πρώτη φορά πήραν την πρωτοβουλία και η ψευδοβουλή θα συνεδριάσει για να λάβει απόφαση. Κάλεσαν μάλιστα και τον κ. Ντενκτάς να παραστεί. Η εφημερίδα «Κίπρις» έγραψε πως «επιτέλους αφυπνίσθηκαν οι βουλευτές». Ο ίδιος ο Ντενκτάς κάλεσε την κυβέρνηση και την Βουλή του ψευδοκράτους του να μην πάρουν βεβιασμένες αποφάσεις.

Η πλειοψηφία

Ο Ντερβίς Έρογλου, πρωθυπουργός του ψευδοκράτους, που ηγείται του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, δήλωσε πως τα αρμόδια όργανα του κόμματός του δεν έχουν αποφασίσει να αποδεχθούν το δημοψήφισμα. Το κόμμα του Έρογλου μαζί με το Δημοκρατικό Κόμμα του υιού Ντενκτάς, Σερντάρ, έχουν πλειοψηφία στην ψευδοβουλή. Ο Σερντάρ Ντενκτάς τάχθηκε εναντίον του δημοψηφίσματος λέγοντας πως αυτό που έχει προτεραιότητα είναι οι αλλαγές στο σχέδιο Ανάν και όχι το δημοψήφισμα.

Το μόνο κόμμα που έχει ταχθεί υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος είναι το κόμμα του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Ανεξαρτήτως τούτων, την πλάστιγγα θα γείρει η επίσκεψη του κ. Ντενκτάς στην Άγκυρα και η γραμμή που θα καθορισθεί εκεί. Ήδη ο κ. Ερντογάν αποδέχθηκε το σχέδιο Ανάν, ενώ από την ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, που συνεδρίασε την Παρασκευή, έλειπε η συνήθης έκφραση της υποστήριξης προς τον κ. Ντενκτάς.

Συνομιλίες

Από την πλευρά του ο πρόεδρος κ. Παπαδόπουλος δήλωσε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά θα λάβει την απόφασή της ανεξαρτήτως των όσων συμβαίνουν στην τουρκική πλευρά, με γνώμονα το συμφέρον της Κύπρου.

Ο κ. Παπαδόπουλος θα βρίσκεται την Πέμπτη στην Αθήνα για συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό Κ. Σημίτη και εντός της εβδομάδας θα συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου.

Στην κυβέρνηση όλοι όσοι στήριξαν τον νέο Πρόεδρο

Γιώργος Ιακώβου. Επέστρεψε στο υπουργείο Εξωτερικών που κατείχε επί προεδρίας Κυπριανού και Βασιλείου

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέλαβε την Παρασκευή επισήμως τη διακυβέρνηση της Κύπρου και σχημάτισε την κυβέρνησή του με κύριο πολιτικό χαρακτηριστικό την επιστροφή του Γιώργου Ιακώβου στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ο κ. Ιακώβου υπήρξε υπουργός Εξωτερικών στην τελευταία φάση της διακυβέρνησης Κυπριανού και διατήρησε τη θέση του όταν ο Γιώργος Βασιλείου εκτόπισε τον Σπ. Κυπριανού και κέρδισε τον κ. Κληρίδη στις εκλογές του 1988. Πριν αρχίσει την υπουργική του θητεία, ο κ. Ιακώβου ήταν διπλωμάτης καριέρας. Στις εκλογές του 1998 ο κ. Ιακώβου ήταν αντίπαλος του κ. Κληρίδη, υποστηριζόμενος από το ΑΚΕΛ. Ο νέος υπουργός Εξωτερικών άρχισε ήδη να ενημερώνεται και χθες είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου.

Κύπρος Χρυσοστομίδης. Ο επικεφαλής τής Έπαλξης για την Ανασυγκρότηση του Κέντρου είναι ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος

Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση Παπαδοπούλου συντίθεται από στελέχη των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗ.ΚΟ. και ΚΙΣΟΣ, που υποστήριξαν την εκλογή του. Τέσσερις υπουργοί, οι κ.κ. Α. Χρίστου (Εσωτερικών), Γ. Λιλλήκας (Εμπορίου), Κ. Καζαμίας (Συγκοινωνιών) και η κυρία Κ. Ακκελίδου (Υγείας), προέρχονται από το ΑΚΕΛ, δύο υπουργοί Μάρκος Κυπριανού, γιος του Σπύρου Κυπριανού (Οικονομικών), Ιάκωβος Κεραυνός (Εργασίας) - από το ΔΗ.ΚΟ. και άλλοι δύο - Κ. Μαυρονικόλας (Άμυνας), Δ. Θεοδώρου (Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως) - από το ΚΙΣΟΣ.

Χριστόδουλος Πασιαρδής. Γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών διορίστηκε υφυπουργός παρά τω Προέδρω

Στο υπουργείο Παιδείας τοποθετήθηκε ο κ. Πεύκιος Γεωργιάδης, παλαιός πολιτικός φίλος του νέου Προέδρου, και στο υπουργείο Γεωργίας ο κ. Ευθύμιος Ευθυμίου, επικεφαλής μιας μικρής ομάδας προερχομένης από τη Δεξιά που υποστήριξε τον κ. Παπαδόπουλο.

Νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι ο κ. Κύπρος Χρυσοστομίδης, επικεφαλής της Έπαλξης για την Ανασυγκρότηση του Κέντρου. Ο κ. Χρυσοστομίδης μετέχει επίσης στη νέα διαπραγματευτική ομάδα.

Υφυπουργός παρά τω Προέδρω διορίσθηκε ο κ. Χριστόδουλος Πασιαρδής, γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών. Είχε διατελέσει πρεσβευτής της Κύπρου στην Αθήνα.