"Ta Nea" Newspaper

Search

Go
Show

Ελλάδα :: Αστυνομικό ρεπορτάζ

( τα 19 πρόσωπα της 17ν: ομοιότητες και διαφορές :: 03-03-2003) 

Τα 19 πρόσωπα της 17Ν: ομοιότητες και διαφορές

Τέσσερις δηλώνουν μεταμέλεια - τρεις αρνούνται κάθε συμμετοχή, άλλοι δεν μίλησαν, άλλοι τα είπαν και μετά τα αναίρεσαν

ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΤΖΙΔΗΣ

Ο μεγαλύτερος σε ηλικία είναι 63 ετών (Γιάννης Σερίφης), ο μικρότερος 27 (Διονύσης Γεωργιάδης). Μεταξύ τους υπάρχει μόνο μία γυναίκα, η Αγγελική Σωτηροπούλου, η οποία συνέδεσε την προσωπική της ζωή με δύο μέλη της οργάνωσης. Ο λόγος για τους 19 κατηγορούμενους της 17Ν, οι οποίοι από σήμερα κάθονται στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της ειδικά διαμορφωμένης αίθουσας των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού. «ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν σήμερα τα 19 πρόσωπα της 17Ν, όπως σκιαγραφούνται στην προανακριτική και ανακριτική διαδικασία. Μέσα από τα πορτρέτα τους αναδεικνύονται οι ομοιότητες και οι διαφορές τους. Τέσσερις δηλώνουν έμπρακτη μεταμέλεια και διάθεση να συνεργαστούν με τις δικαστικές αρχές. Τρεις αρνούνται οποιαδήποτε συμμετοχή. Κάποιοι απέφυγαν να πουν το οτιδήποτε, ενώ οι περισσότεροι έχουν αναιρέσει τις προανακριτικές και ανακριτικές τους καταθέσεις στις οποίες ομολόγησαν τη συμμετοχή τους στην οργάνωση και ενέπλεξαν άλλους.

Αλέξανδρος Γιωτόπουλος (Λάμπρος): Δεν γνωρίζει κανέναν

Γεννήθηκε στο Παρίσι, 59 ετών. Σπούδασε οικονομικά. «Ο αναμφισβητήτως ανήκων στην ηγετική ομάδα» της 17Ν, κατά την έκφραση του εισαγγελέα Εφετών κ. Καρούτσου, κατηγορείται για όλες σχεδόν τις επιθέσεις της οργάνωσης. Αποτυπώματά του (16) βρέθηκαν σε διάφορα κινητά αντικείμενα, ενώ σημειώσεις με τον γραφικό του χαρακτήρα έχουν βρεθεί σε προκηρύξεις της οργάνωσης. Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, υπήρξε ιδρυτικό μέλος και καθοδηγητής της 17Ν. Το ίδιο κατέθεσαν στις απολογίες τους πολλοί εκ των κατηγορουμένων, οι οποίοι τον εμπλέκουν και σε πολλές επιθέσεις. Σε ερώτηση αξιωματικών της Αντιτρομοκρατικής, ο ίδιος αρκέστηκε να πει: «Δεν μιλάω σε Νενέκους»! Ο ίδιος αρνείται κάθε κατηγορία, κάθε σχέση με τους κατηγορουμένους και φυσικά με τη 17Ν!

Νίκος Παπαναστασίου (Νικήτας 1): Χείλια ερμητικά κλειστά…

Γεννήθηκε στις Σέρρες, 51 ετών, κεραμοποιός. Στη 17Ν τον εμπλέκουν με τις καταθέσεις τους ο Παύλος Σερίφης (υπόθεση Γουέλς) και ο Χρ. Ξηρός. Παραπέμπεται για συνέργεια στη δολοφονία του εκδότη Ν. Μομφερράτου και του οδηγού του Π. Ρουσέτη, στη δολοφονία του αστυνομικού Χρ. Μάτη και στην απόπειρα δολοφονίας του Τζαντ. Ο ίδιος αρνείται κάθε κατηγορία, και μαζί με τους Γιωτόπουλο και Κουφοντίνα, κράτησε τα χείλη του «ερμητικά κλειστά». Κατά τους ανακριτές, υπήρξε ιδρυτικό μέλος της οργάνωσης.

Θεολόγος Ψαραδέλλης (Φώτης): Συμμετοχή σε μια ληστεία

Κατά τη διάρκεια της χούντας ανέπτυξε έντονη δράση. Συνελήφθη και φυλακίσθηκε στις Φυλακές Μπογιατίου. Κατάφερε να δραπετεύσει στην Τουρκία και στη συνέχεια στη Γαλλία όπου παντρεύτηκε και παρέμεινε μέχρι το 1974. Στις τάξεις της οργάνωσης φέρεται ότι εντάχθηκε το 1978. Κατά τον Παύλο Σερίφη, συμμετείχε στη δολοφονία των Πέτρου και Σταμούλη. Ο Ψαραδέλλης, 61 ετών σήμερα, το μόνο που παραδέχθηκε είναι συμμετοχή σε μια ληστεία, αυτή της Εθνικής Τράπεζας, στην οδό Δροσοπούλου. Δεν γνώριζα ότι η ληστεία θα γινόταν για τη 17Ν, υποστήριξε.

Γιάννης Σερίφης:

Αποκηρύσσει την ένοπλη βία

Συνταξιούχος ΗΛΠΑΠ, 63 ετών. Χάρη σε έναν χαρακτηρισμό του Δημήτρη Κουφοντίνα, τον οποίο μετέφερε στους αστυνομικούς ο Σάββας Ξηρός, η εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση της 17Ν έγινε αρχικώς με το παρατσούκλι «Σαρδανάπαλος». Οι αρμόδιοι δικαστές τον κατατάσσουν στα ιδρυτικά μέλη της οργάνωσης. Σύμφωνα με την ανακριτική απολογία του ανιψιού τού Παύλου Σερίφη, φέρεται ότι συμμετείχε στη δολοφονία του Ρίτσαρντ Γουέλς (1975) και στη διπλή δολοφονία των αστυνομικών Π. Πέτρου και Σ. Σταμούλη (1980). Κατά τον ανιψιό του, αποχώρησε από τη 17Ν το 1979, εκτίμηση που δεν βρίσκει σύμφωνους τους εφέτες ανακριτές. Ο ίδιος αποκηρύσσει την ένοπλη βία, κάθε σχέση με τη 17Ν, ενώ δεν βρέθηκε κανένα πειστήριο που να τον εμπλέκει.

Αγγελική Σωτηροπούλου: «Αρνούμαι όλες τις κατηγορίες»

Γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι 41 ετών. Στη 17Ν, σύμφωνα με το βούλευμα, μπήκε το 1986 από τον Χρ. Ξηρό. Παντρεύτηκε τον Σάββα Ξηρό, ενώ μετά το 1989 συνδέθηκε με τον Δημήτρη Κουφοντίνα. Μαζί με τον Κουφοντίνα και το παιδί της, κατοικούσαν τα τελευταία χρόνια στον Βαρνάβα. Η ίδια ισχυρίστηκε ότι τον γνώριζε ως «Δημήτρη Λαμπρόπουλο». Αποτυπώματά της βρέθηκαν στη γιάφκα της οδού Δαμάρεως. Παραπέμπεται για συνέργεια στη δολοφονία του Στίβεν Σόντερς και στην απόπειρα έκρηξης στον Πειραιά, ενώ η ίδια αρνείται όλες τις κατηγορίες.

Ανέστης Παπαναστασίου: «Μιλιταριστικό φαινόμενο η 17Ν»

Τραπεζικός υπάλληλος, 42 ετών. Συγγενής του Νίκου Παπαναστασίου, φέρεται να σχεδίασε το εσωτερικό στρατοπέδου των Σερρών, στο οποίο υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία. Ήταν το 19ο πρόσωπο της οργάνωσης που συνελήφθη στις 10 Ιανουαρίου 2003 στη Θεσσαλονίκη. Ο ίδιος αρνείται κάθε συμμετοχή στη 17Ν, κάνοντας μάλιστα λόγο για μιλιταριστική οργάνωση.

Δημήτρης Κουφοντίνας (Λουκάς): «Υπήρξα μέλος της 17Ν»

Γεννήθηκε στην Τερπνή Σερρών, 45 ετών. Ο «μελισσοκόμος» με το ψευδώνυμο «Δημήτρης Λαμπρόπουλος». Θεωρείται «το μυαλό στις επιχειρήσεις», το υπ' αριθμόν ένα επιτελικό στέλεχος της οργάνωσης. Όπως αναφέρει στην πρότασή του ο εισαγγελέας Εφετών, υπήρξε «σύνδεσμος της ηγετικής και της εκτελεστικής ομάδας». Στη 17Ν φέρεται ότι μπήκε στις αρχές του 1983. Δέκα αποτυπώματά του βρέθηκαν σε σταθερά και κινητά αντικείμενα, στις δύο γιάφκες της οργάνωσης. Κατηγορείται για περισσότερες από 80 κακουργηματικές πράξεις. Είχε το παρατσούκλι «φαρμακοχέρης», γιατί «όποιον πυροβολούσε, τον σκότωνε ακαριαία». Αρνήθηκε να πει οτιδήποτε, αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη των ενεργειών της 17Ν.

Σάββας Ξηρός (Σπύρος-Μιχάλης): «Αναλαμβάνω την ευθύνη»

Ο «μοιραίος» αγιογράφος της 17Ν, 40 ετών. Στην οργάνωση στρατολογήθηκε το 1986 από τον αδελφό του Χριστόδουλο. Κατηγορείται για περισσότερες από 80 κακουργηματικές πράξεις. Τα επιστημονικά εργαστήρια της Αστυνομίας έχουν ταυτοποιήσει βιολογικά υλικά και πλήθος αποτυπωμάτων του στις γιάφκες. Θεωρείται το νούμερο δύο επιχειρησιακό στέλεχος της οργάνωσης. Ήταν ο άνθρωπος που έδωσε από τον Ευαγγελισμό ονόματα και διευθύνσεις των άλλων μελών της οργάνωσης και φυσικά το αρχηγό της οργάνωσης. Στη συνέχεια, αναίρεσε την προανακριτική και ανακριτική του κατάθεση. Μετά την παράδοση Κουφοντίνα, ανέλαβε την ευθύνη για τις ενέργειες της 17Ν.

Πάτροκλος Τσελέντης (Αλέκος ή Ταινίας): Τον μύησε ο Κουφοντίνας - «έφυγε το '88»

Είναι 42 ετών και φοίτησε στην ΑΣΟΕ, όπου και γνωρίστηκε με τον Δημήτρη Κουφοντίνα. Ένας από τους τρεις μεταμελημένους της 17Ν που ομολόγησε τη συμμετοχή του στην οργάνωση και υπήρξε ιδιαίτερα συνεργάσιμος στις ανακριτικές αρχές, γεγονός το οποίο δεν παρέλειψε να αναφέρει στην πρότασή του ο κ. Καρούτσος. Ο ίδιος υποστήριξε ότι εντάχθηκε στη 17Ν το 1983 από τον Κουφοντίνα και αποχώρησε το 1988, όταν κατατάχθηκε στον στρατό. Υποστήριξε ότι δεν έκανε παιδιά λόγω της συμμετοχής του στην οργάνωση.

Ηρακλής Κωστάρης (Τάκης ή Χάρης): Είχε αναλάβει ρόλο εκτελεστή

Μεσίτης, 37 ετών. Πατέρας δύο παιδιών. Μεγάλωσε στο ίδιο σπίτι, στο Μόρφι Θεσπρωτίας, με τον Παύλο Σερίφη. Είναι παιδικός φίλος και κουμπάρος με τον Κώστα Καρατσώλη. Στη 17Ν εντάχθηκε το 1987. Αρχικώς αρνήθηκε κάθε σχέση με τη 17Ν. Στον ανακριτή όμως ομολόγησε τη συμμετοχή του. Κατά τις ομολογίες των άλλων κατηγορουμένων, ο Κωστάρης είχε αναλάβει τον ρόλο του εκτελεστή της οργάνωσης.

Κώστας Καρατσώλης (Στέλιος): Στη 17Ν μαζί με τον κουμπάρο

Μεσίτης, 37 ετών. Πατέρας δύο παιδιών, ομολόγησε ότι εντάχθηκε στη 17Ν, μαζί με τον κουμπάρο του Ηρακλή Κωστάρη, στα τέλη του 1987. Στρατολόγος τους ήταν ο Χριστόδουλος Ξηρός. Παραπέμπεται για συνέργεια σε 7 υποθέσεις. Ο Καρατσώλης βοήθησε την οργάνωση να πραγματοποιήσει την κλοπή στο στρατόπεδο Συκουρίου, καθώς εκεί υπηρέτησε τη θητεία του.

Θωμάς Σερίφης (Στάθης): Τον στρατολόγησε ο Χριστόδουλος

Οδηγός στον ΟΑΣΑ, 36 ετών. Ένας ακόμη Σερίφης της 17Ν, ο οποίος συνδεόταν στενά με τους Κωστάρη και Καρατσώλη. Στην οργάνωση εντάχθηκε στα τέλη του 1988, λίγο μετά τους δύο φίλους του. Στρατολόγος του ήταν και πάλι ο Χριστόδουλος Ξηρός. Δηλώνει μεταμελημένος και συνεργάσιμος. Κατηγορείται για συνέργεια σε 3 υποθέσεις.

Σωτήρης Κονδύλης (Άρης): «Βρισκόμουν με Λάμπρο και Λουκά»

Γεννήθηκε στο χωριό Βαλαώρα Ευρυτανίας. Ιδιωτικός υπάλληλος, 42 ετών. Στην οργάνωση εντάχθηκε από τον Χριστόδουλο Ξηρό, το 1990. Παραπέμπεται για πέντε υποθέσεις και, σύμφωνα με τον εισαγγελέα Εφετών κ. Καρούτσο, επέδειξε πνεύμα συνεργασίας και μεταμέλειας. Στις καταθέσεις του περιγράφει διαλόγους που είχε σε συναντήσεις με τους Αλέκο Γιωτόπουλο και Δημήτρη Κουφοντίνα.

Κώστας Τέλιος (Μάρκος): «Φοβόμουν ότι θα με "απολύσουν"»

Δάσκαλος, από τη Θεσσαλονίκη, 37 ετών. Στη 17Ν εντάχθηκε στις αρχές του 1988. Κατηγορείται για τρεις κακουργηματικές πράξεις. Παραδόθηκε μόνος του στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης και μίλησε αορίστως για σχέσεις 17Ν και ΕΛΑ, ενώ υποστήριξε ότι δεν αποχώρησε από την οργάνωση γιατί δεχόταν απειλές κατά της ζωής του. Περιλαμβάνεται στον κατάλογο των μεταμελημένων του εισαγγελέα Εφετών.

Βασίλης Τζωρτζάτος (Σταμάτης): «Η ομολογία προϊόν ξυλοδαρμού»

Ηλεκτρολόγος, 48 ετών. Στην οργάνωση τον στρατολόγησε ο Χριστόδουλος Ξηρός το 1985, υποστήριξε ο ίδιος. Θεωρείται από τους βασικούς εκτελεστές της 17Ν. Αποτυπώματά του βρέθηκαν σε σημειώσεις. Αρχικώς ομολόγησε τη συμμετοχή του στη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη. Στη συνέχεια, αναίρεσε την προανακριτική του απολογία υποστηρίζοντας ότι ήταν προϊόν ξυλοδαρμού.

Παύλος Σερίφης (Βαγγέλης ή Νικήτας 2): «Δεν έχω σχέση με το όνομα Βαγγέλης»

Γεννήθηκε στο Μόρφι Θεσπρωτίας και είναι 46 ετών. Σε μικρή ηλικία έχασε τους γονείς του. Για τον λόγο αυτό την ανατροφή του ανέλαβε η μητέρα τού Ηρακλή Κωστάρη. Παρ' ότι στην προανάκριση απέφυγε να πει οτιδήποτε, στην ανάκριση υπήρξε ομιλητικός, καθώς υπέδειξε ως στρατολόγο του στην οργάνωση, τον θείο του Γιάννη Σερίφη. Στη συνέχεια, ωστόσο, αναίρεσε την ανακριτική του απολογία. Το 1980 τραυματίστηκε σοβαρά σε τροχαίο ατύχημα στο αριστερό του χέρι και αποχώρησε από τις τάξεις της οργάνωσης. Οι ειδικοί εφέτες ανακριτές, εν τούτοις, θεωρούν ότι δεν σταμάτησε ποτέ. Παραπέμπεται για τρία κακουργήματα.

Χριστόδουλος Ξηρός (Μανώλης): «Αποσύρθηκα μετά τον Αξαρλιάν»

Κατασκευαστής μουσικών οργάνων, 39 ετών. Σύμφωνα με τον ίδιο, εντάχθηκε στη 17Ν στα τέλη του 1983 από τους Γιάννη Σερίφη και Δημήτρη Κουφοντίνα. Στην προανακριτική του απολογία υπήρξε χειμαρρώδης, αποκαλύπτοντας πρόσωπα και πράγματα της οργάνωσης. Στη συνέχεια, ακολουθώντας τον αδελφό του Σάββα, έκανε στροφή σε μια προσπάθεια να ανακτήσει το χαμένο του επαναστατικό γόητρο. Παραπέμπεται για συνέργεια σε περισσότερες από 50 υποθέσεις. Ο ίδιος υποστήριξε ότι αποσύρθηκε από την οργάνωση μετά την επίθεση κατά του Ι. Παλαιοκρασσά, όπου σκοτώθηκε ο Αξαρλιάν.

Βασίλης Ξηρός (Παναής): Ακολούθησε τον Σάββα

Μηχανικός αυτοκινήτων, 31 ετών. Εντάχθηκε στην οργάνωση από τον αδελφό του Σάββα στα τέλη του 1995. Κατηγορείται για συνέργεια σε 16 υποθέσεις. Υπήρξε ο πρώτος από τους κατηγορούμενους που μίλησε για 17Ν στις αστυνομικές αρχές. Μετά το σήμα που έδωσε ο Σάββας στον Κορυδαλλό, αναίρεσε και ο ίδιος την προανακριτική του απολογία.

Δ. Γεωργιάδης (Αλέξης): Ενοικιαστής της Δαμάρεως

Μουσικός, 27 ετών. Ο Βενιαμίν της 17Ν εντάχθηκε στην οργάνωση στις αρχές του 1998, μέσω του Βασίλη Ξηρού. Βρέθηκαν αποτυπώματά του στη γιάφκα της οδού Δαμάρεως, την οποία είχε ενοικιάσει ο ίδιος με εντολή του Σάββα Ξηρού. Ήταν 22 ετών όταν κλήθηκε να συμμετάσχει στην ενέργεια της οργάνωσης.