Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( ο αδόλφος είναι... της μόδας :: 22-02-2003) 

Βιογραφίες, αναμνηστικά, φωτογραφίες μέχρι και… "χιτλερικές διακοπές" έχουν κατακλύσει το Ίντερνετ

Ο Αδόλφος είναι… της μόδας

Η νέα επιδρομή της "χιτλερικής βιομηχανίας"

ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΕΤΙΝΑΚΗΣ

To υπό κλίμακα 1/43 μοντέλο που απεικονίζει τον Χίτλερ να χαιρετά από το πίσω κάθισμα μιας Μερτσέντες πωλείται 50 ευρώ. Στη διαφήμιση τονίζεται πως τα τζάμια είναι αλεξίσφαιρα. Υπάρχουν πάντα και καρτ-ποστάλ εποχής με την υπογραφή του Φύρερ και πωλούνται προς 5 ευρώ. Η μπρούντζινη προτομή του, πάλι σε μικρή κλίμακα, πωλείται 125 ευρώ. Να μην ξεχάσουμε και τις 95 ταινίες - ντοκιμαντέρ που διατίθενται σε βίντεο ή DVD ή ακόμα τα 1.651 βιβλία που αναφέρονται στον "Der Fuhrer".

Για οποιονδήποτε έχει έστω το ελάχιστο ενδιαφέρον για τον ηγέτη των ναζί, αρκεί μια μικρή περιπλάνηση στον κυβερνοχώρο ώστε να διαπιστώσει το μέγεθος μιας νέας "χιτλερικής βιομηχανίας": από βιογραφίες (που διαβάζονται από χιλιάδες αναγνώστες) έως μια σειρά άλλων ντοκουμέντων και αναμνηστικών, ακόμα και "χιτλερικών διακοπών".

Η επιδρομή αυτή από το Διαδίκτυο έχει εξαναγκάσει κυβερνητικούς παράγοντες της γερμανικής εκπαίδευσης να παραδεχτούν ότι "υπάρχει προσπάθεια παραποίησης της Ιστορίας που διδάσκονται οι μαθητές στα γερμανικά σχολεία". Υπάρχει αναφορά που εκφράζει ανησυχία ότι οι μαθητές των γερμανικών γυμνασίων δείχνουν επιθυμία να μελετήσουν τον χιτλερισμό, αντίθετα με την προκατάληψη που δείχνουν οι μαθητές στη Βρετανία, για παράδειγμα.

Εκείνοι που ενδιαφέρονται να πληροφορηθούν για την ιστορία του Γ' Ράιχ δεν ικανοποιούνται από τα κείμενα που τους διδάσκονται επίσημα στην τάξη ούτε και από την επίσημη βιβλιογραφία, και έτσι αναζητούν αμφίβολης εγκυρότητας πηγές στο Διαδίκτυο, όπου κυριαρχούν εθνικιστικές προεκτάσεις.

Η Κάρεν Πόλοκ, διευθύντρια του Εκπαιδευτικού Ομίλου για το Ολοκαύτωμα, υποστηρίζει: "Δεν υπάρχει ψόγος στην επανεξέταση του ζητήματος περί τον Χίτλερ στα σχολεία, αν εξετάζεται από διαφορετική γωνία κάθε φορά. Το σημαντικότερο ζήτημα είναι να τονίζεται πως δεν χρειάζεται να δαιμονοποιείται ούτε όμως να θεωρείται ένας απλός άνθρωπος, αλλά να του αποδίδονται οι ευθύνες για το ναζιστικό καθεστώς και το Ολοκαύτωμα".

Η μάχη αυτή τη στιγμή εστιάζεται ανάμεσα σε εκείνους που θέλουν να παραμείνει ο Χίτλερ μια περιθωριακή καρικατούρα και στους άλλους που θέλουν να του αναγνωριστεί θέση στην Ιστορία.

Το αυξανόμενο ενδιαφέρον. Οι ειδικοί στη "χιτλερογραφία" επισημαίνουν ότι από από τις αρχές της δεκαετίας του '90 και τη γερμανική ενοποίηση άρχισε και στη Βρετανία ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για τον Χίτλερ, τη γερμανική ιστορία και την προσπάθεια επέκτασης των Τευκτόνων. Από τότε άρχισε η αγορά να ζητεί ανάλογα προϊόντα. Και ξαφνικά, τα βιβλία γύρω από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο άρχισαν να έχουν και πάλι ζήτηση.

Σύμφωνα με στοιχεία της Nielsen Bookscan, εταιρείας που παρακολουθεί την κίνηση των βιβλίων γύρω από αυτό το ζήτημα, από το 1998 ώς το 2000 πουλήθηκαν 370.000 βιβλία με σκληρό εξώφυλλο, ενώ τα μικρού σχήματος με χάρτινο εξώφυλλο ξεπέρασαν τα μερικά εκατομμύρια.

Στο Άμαζον, το πιο γνωστό βιβλιοπωλείο του Διαδίκτυου, μπορείς να βρεις 1.651 τίτλους που περιέχουν το όνομα "Χίτλερ".

Δημοπρασίες. Ο ακροδεξιός ιστορικός Άντριου Ρόμπερτς, που εκδίδει αυτό τον μήνα βιβλίο γύρω από τις διαφορετικές προσωπικότητες και το ύφος εξουσίας των Τσώρτσιλ και Χίτλερ, υποστηρίζει ότι για την προσωπικότητα του τελευταίου υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο αγγλοαμερικανικό αναγνωστικό κοινό. Δημοπρασίες στο Διαδίκτυο για αναμνηστικά της χιτλερικής περιόδου γίνονται συνεχώς, παρ' όλο που είναι απαγορευμένες στη Γαλλία και τη Γερμανία. Κι όμως, οι αγοραπωλησίες για είδη που θεωρούνται αποκρουστικά για πολλούς βρίσκουν ένθερμους πελάτες από τις ΗΠΑ ώς την Ιταλία.

Η Έλεν Χέιστ, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Μπαθ, λέει: "Σε πολλούς ανθρώπους μπορούν να γίνουν έμμονες ιδέες οι ισχυροί άνδρες. Ιδιαίτερα σε εκείνους με αδύναμη προσωπικότητα. Ακόμη, παίζουν σπουδαίο ρόλο οι ήρωες και τα απόβλητα κάθε κοινωνίας. Άλλοι συμπαθούν τους ήρωες κι άλλοι…".

Ο Γερμανός καθηγητής Πέτερ Λόνγκριτς, του Βασιλικού Ινστιτούτου Ολοκαυτώματος στο Κολέγιο του Λονδίνου, λέει: "Η βρετανική άποψη τείνει να επικεντρωθεί στον "αστραπιαίο πόλεμο" και στη μάχη της Ερήμου. Είναι μιλιταριστική άποψη. Στη Γερμανία, όπου επικρατεί η ίδια προκατάληψη εναντίον του πολέμου, υπάρχουν οι αναμνήσεις των θυμάτων του Ανατολικού Μετώπου και οι ενοχές του Ολοκαυτώματος".