"Ta Nea" Newspaper

Search

Go
Show

Ορίζοντες :: Κριτική τηλεόρασης

( επιτέλους, αληθινά παιδιά :: 07-01-2003) 

Φαινόμενα

Επιτέλους, αληθινά παιδιά

Είναι ένα πρόγραμμα που σέβεται την παιδικότητα και δεν μετατρέπει τα παιδιά σε μαϊντανούς-ντεκόρ μεγαλίστικων τηλε-εδεσμάτων

ΠΟΠΗ ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΟΥ

Το πρωινό παιδικό πρόγραμμα της ΕΤ1 θυμίζει πως τα παιδιά δεν είναι ντεκόρ, δεν είναι για χάζι

Με τον σεβασμό που αρμόζει στην παιδική ψυχούλα τους η ΕΤ1 τολμάει ένα μεγάλο παιδικό, πρωινό πρόγραμμα, ολόκληρο ελληνικής παραγωγής, χωρίς τα συνήθη εισαγόμενα προγράμματα με την κακόηχη μεταγλώττιση, χωρίς τα κινούμενα σχέδια με τις ασαφείς, κακομούτσουνες επιθετικές φιγούρες, που κάνουν πόλεμο σαν να είναι αυτό το μάθημα ζωής. Προλάβαμε την εκπομπή, αφού είχε ξεκινήσει, για να δούμε χαρούμενα παιδιά στο στούντιο να "φρουτίζουν τα δέντρα", να πετούν δηλαδή μικρά τόπια σαν φρούτα σε χαρτονένια δεντράκια προσπαθώντας να τα κολλήσουν επάνω τους.

Όποιος κολλήσει τα περισσότερα φρούτα κερδίζει. Και είχαν κέφι τα πιτσιρίκια καθώς πετούσαν τα φρούτα, με εκείνο το ανέμελο και απροσποίητο ύφος που έχουν όταν βρίσκονται μεταξύ τους, χωρίς την αίσθηση του φακού, χωρίς να μιμούνται μεγαλίστικα σουσούμια για να χαρεί η μαμά και ο μπαμπάς για το μαϊμουδάκι τους, αληθινά παιδιά. Πετούσαν με δύναμη τις μπαλίτσες τους, απολαμβάνοντας ένα παιχνίδι μάλλον απαγορευμένο στα σπιτικά σαλόνια, ενώ ο φακός απλώς ταξίδευε στα γελαστά πρόσωπα μεταφέροντας την ανεπιτήδευτη χαρά τους, χωρίς να ζουμάρει σε ματάκια και χειλάκια, για να συγκινηθούν οι μεγαλύτεροι από τη δροσερή, τρυφερή τους χάρη. Δεν προσφέρονταν τα παιδιά που βρίσκονταν στο στούντιο της ΕΤ1 για κατανάλωση, αλλά συμμετείχαν για το δικό τους κέφι.

Και μετά το παιχνίδι, ήρθε η ώρα της κατασκευής. Πώς στολίζουμε ένα κεράκι. Με λίγα υλικά, ξυλαράκια κανέλας, χάντρες, σκοινί, κορδέλες, κόλλα, με κινήσεις εύκολες, γινόταν παιχνίδι η ντεκορασιόν των κεριών.

Μετά ήρθε η ώρα του κουκλοθέατρου, "Οι Κουκλομέγαλοι και τα πολυσπόρια", με ένα σκετσάκι που έμοιαζε με σάτιρα εκείνου του "Άντε γεια", που παραπέμπει σε τηλεμαγκιές και τηλεχουλιγκανισμούς, αλλά έχει επικρατήσει χάρη στο προσωπικό στυλ του παρουσιαστή, που την χρησιμοποιεί. "Χάιντε" είναι ο τίτλος του σκετς και δείχνει έναν παρουσιαστή, ο οποίος δέχεται τηλεφωνήματα από τηλεθεατές, αλλά τους διακόπτει και λέει τα δικά του με μάγκικο ύφος. Δεν αρνείται τα σύγχρονα μεγαλίστικα σύμβολα η εκπομπή, αλλά με φυσικότητα, χωρίς να τα καθαγιάζει, να μεγεθύνει, εντάσσοντάς τα στο παιχνίδι, έτσι όπως κάνουν και τα παιδιά.

Κατόπιν έχουν σειρά πειράματα στο στούντιο, καπνοί, τρελομπουρμπουλήθρες, τα πιτσιρίκια παρακολουθούν, ξεσηκώνονται μόλις βλέπουν τα τρελοπειράματα. Ανέκαθεν μάγευαν τα παιδιά τα παράδοξα των χημικών ενώσεων, άνοιγαν δρόμους στην περιέργεια, τα έκαναν να φαντάζονται πως μπορούν να μεταμορφώσουν τον κόσμο και τον εαυτό τους.

Οι παρουσιαστές ανάμεσά τους διακριτικοί, με φόρμες εργατικές, είναι φανερό ότι βρίσκονται εκεί για τα παιδιά και όχι για να προβάλουν τον εαυτό τους, όχι για να τα προκαλέσουν να μιμηθούν στάσεις και κινήσεις που δεν τους αρμόζουν. Ας θυμηθούμε πρωινάδικα και άλλα σόου, που μετατρέπουν τα πιτσιρίκια σε μαϊντανούληδες που χάσκουν μπροστά σε προκλητικές παρουσιάστριες εκπαιδευόμενα έτσι στην κατανάλωση και τα ψευδο-όνειρα μιας απατηλής λάμψης.

Το πρωινό παιδικό πρόγραμμα της ΕΤ1 θυμίζει πως τα παιδιά δεν είναι ντεκόρ, δεν είναι για χάζι, δεν είναι απλώς καθρέφτες που αντανακλούν τα όνειρά μας και γι' αυτό τα σπρώχνουμε σε διάφορα σόου να επιδείξουν τη δροσιά που εμείς χάσαμε, για να απαλύνουν αυτά το βάρος της αποτυχίας μας κάνοντάς τα καραγκιοζάκια της μαμάς και του μπαμπά.