"Ta Nea" Newspaper

Search

Go
Show

Ορίζοντες :: Κριτική τηλεόρασης

( γύρο-πίτα με απ' όλα :: 22-01-2003) 

Φαινόμενα

Γύρο-πίτα με απ' όλα

Τι άρωμα, τι γεύση τζατζίκι-κρεμμύδι από τα τηλεοπτικά σουβλατζήδικα, που αυτές τις ημέρες ανακατεύουν συστατικά εκβιασμών και ποδοσφαιρο-παραγκών

ΠΟΠΗ ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΟΥ

Αυτό είναι ωραίο θέαμα για βουλιμικούς. Πώς να μην το αντιγράψει μετά και η τηλεοπτική επικαιρότητα που αυτούς έχει στόχο

Εθνικό το έδεσμα, εθνική και η τεχνική. Ο γύρος-σουβλάκι, από τα αγαπημένα ταχυγεύματα του έθνους, φαίνεται πως έχει επηρεάσει και τον τηλεοπτικό μας τρόπο. Συστατικά λιπαρά, ανακυκλωμένα, βιαστικά ανακατωμένα, μπερδεμένα και τυλιγμένα σε βολικό σχήμα για γρήγορη κατανάλωση. Κάπως έτσι παρουσιάζονται τα εγχώρια αλλεπάλληλα σκάνδαλα. Και μετά, μας μένει η απορία: τι έγινε, βρε παιδιά; Αυτό αναρωτηθήκαμε παρακολουθώντας δύο εκπομπές προχθές, "Διαξιφισμούς" στο Mega και "Με τα μάτια της Έλλης" στον ΑΝΤ1. Αφιερωμένες στα κορυφαία θέματα των ημερών: στους εκβιασμούς η μία και στο ποδόσφαιρο η άλλη, συναντήθηκαν εντέλει στο ανακάτωμα της ίδιας μαρμίτας, μια και οι "Διαξιφισμοί", με καλεσμένο τον Γιώργο Λιάνη, ασχολήθηκαν με τα ποδοσφαιρικά, περνώντας και από τα περί εκβιασμών.

Καλεσμένοι της Έλλης Στάη παράγοντες του ποδοσφαίρου. Ξεκινάει την εκπομπή με ένα εξαιρετικό βίντεο που θυμίζει στιγμές ντροπής για τα ποδοσφαιρικά, συμπεριφορές που έχουμε ξαναδεί στα δελτία ειδήσεων, όπως τον καβγά στο δικαστήριο για τις ομάδες του Παναιγιάλειου και της Προοδευτικής, όπου ο κ. Κούγιας, δικηγόρος της μιας πλευράς, και οι αντίδικοί του λογομαχούν και αλληλοφτύνονται μέσα στο δικαστήριο. Τέτοιο πάθος. Είδαμε επίσης την ορμητική είσοδο του κ. Μπέου στα γραφεία της ΕΠΑΕ, ο οποίος είναι άνθρωπος του Νέου Πανιωνίου, τον οποίο όμως έχει αγοράσει ο κ. Λευτέρης Πανταζής, για την οποία αγορά έλεγε ο Νίκος Κακαουνάκης στο δελτίο του Alter νωρίτερα ότι αποτελεί σκάνδαλο, γιατί έδωσε ελάχιστα χρήματα, και εκείνη την είσοδο, του κ. Μπέου, προσπαθούσαν να εμποδίσουν άνθρωποι του ποδοσφαίρου, γιατί κανονικά τού απαγορευόταν, αλλά εκείνος έσπρωχνε φωνάζοντας και η σκηνή θύμιζε ξέφρενο τανγκό - μην ξεχνάμε ότι το τανγκό πρωτοχορεύτηκε από άντρες που αναπαριστούσαν με τη χορογραφία καβγά μεταξύ τους. Στο ίδιο φιλμάκι είδαμε σκηνές άγριες, γηπεδικής βίας, και προπηλακισμούς του Μπάγιεβιτς από φιλάθλους και άλλα ενδιαφέροντα. Η συζήτηση ξεκίνησε πολύ σαλονάτα όμως, με τον κ. Μπέο να καλείται να πει τη γνώμη του για τις εξελίξεις που πυροδότησε στην ΑΕΚ η κόντρα Νικολαΐδη - Ψωμιάδη. Ποιοι, να πούνε τι; Και ο κ. Γιώργος Λιάνης εξηγούσε την ανάγκη της εφαρμογής του νόμου στην παρούσα περίπτωση της ΑΕΚ απέναντι από τον Νίκο Χατζηνικολάου, ο οποίος όμως δεν έχασε την ευκαιρία, μια και το κεντρικό θέμα της εκπομπής του ήταν η υπόθεση των εκβιασμών, να ρωτήσει τον υπουργό, πρώην δημοσιογράφο, αν εκείνος θα αποκάλυπτε μια υπόθεση, όπως εκείνη του παιδιού, του οποίου η μητρική κηδεμονία εξασφαλίστηκε με την ψήφο Αθάνατου του Λιβάνου υπέρ των Αθηνών για τους Ολυμπιακούς. Όσο και αν ανατριχιάσουν οι δημοσιογραφικές συνειδήσεις, είπε ο κ. Λιάνης, θα έβαζα πρώτο το εθνικό συμφέρον και δεν θα την αποκάλυπτα.

Το θέμα είναι γιατί αποκαλύπτεται τώρα, από εκείνον που στην ώρα της δεν την αποκάλυψε. Εντυπωσιακό το στιγμιότυπο της ερωταπάντησης, μόνο που η λάμψη του καλύπτει ουσιαστικά ζητήματα που αφορούν την άσκηση της δημοσιογραφίας και το πώς αυτή εμπλέκεται με τους τηλεοπτικούς εντυπωσιασμούς, με αποτέλεσμα να χάνεται η πυξίδα και να πελαγοδρομούμε σε σκάνδαλα, τα οποία επανέρχονται πανομοιότυπα. Για παράδειγμα, προσωπικές υποθέσεις, που έχουν πίκρα και ανθρώπινο πόνο, ο οποίος μπορεί να παραπλανήσει, δεν μπορεί να δικάζονται σε τηλεοπτικά στούντιο και δεν μπορεί να αναδεικνύονται σε εθνικές υποθέσεις. Και όσο τα γαργαλιστικά χαρακτηριστικά μιας υπόθεσης αναδεικνύονται εις βάρος της λειτουργίας θεσμών, είναι επόμενο να έχουμε την αίσθηση ότι αυτοί δεν λειτουργούν, αν δεν τους πασπαλίσουμε πιπεράτη επικαιρότητα και άρα δεν τους εμπιστευόμαστε.

Ενδο-ομαδική κόντρα

Στο μεταξύ, από την δική του εκπομπή ο κ. Γιώργος Γεωργίου, tv περσόνα και αυτός με την αθυροστομία την ταιριαστή υποτίθεται στα ποδοσφαιρικά και την χαρακτηριστική οδοντοστοιχία, κάνει τις δικές του "αποκαλύψεις", κάτι ανάμεσα σε εικασίες και συμπεράσματα από προσωπικές ερμηνείες γεγονότων, που όμως έχουν μυθιστορηματικό ενδιαφέρον, όπως ότι υπάρχει επιχειρηματίας που ενδιαφέρεται για την ΑΕΚ και που τον ευνοούν οι πολιτικοί που αξιοποιούν την ενδο-ομαδική κόντρα υπέρ του, ενώ φίλος τους επιχειρηματίας του Τύπου μπλέκεται στην υπόθεση, γιατί θέλει να μανατζάρει την Βανδή. Τι γύρος-πίτα με απ' όλα και μπόλικο το τζατζίκι! Να τρώει ο Έλλην έμπλεος εθνικής υπερηφάνειας.