Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Βιβλιοδρόμιο :: Κριτική τηλεόρασης

( άννα δρούζα - "εξομολόγηση" των ψυχών :: 18-01-2003) 

Άννα Δρούζα "Εξομολόγηση" των ψυχών

ΠΟΠΗ ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΟΥ

Πέρασε από τα σαπουνοσόου, με ατραξιόν του τύπου φάτε έντομα και χαϊδέψτε ποντίκια μπροστά στην κάμερα, στα ψυχανάλυση-σόου. Στο πρώτο είδος εκπομπών η κ. Άννα Δρούζα δεν ευτύχησε. Είχαν προηγηθεί άλλες, πιο λαμπερές, είχε αρχίσει και η πτώση των φραμπαλοσόου του Σαββατόβραδου, είχε και η ίδια το στρες του σουξέ εμφανές, ταλαιπώρησε με τις αντιγραφές από ξένες παραγωγές του είδους τους καλεσμένους της βάζοντάς τους να ξαπλώσουν σε κουτιά με ερπετά, να πασαλειφτούν με τούρτες και όποια άλλη δημόσια ταπείνωση θεώρησε η διεστραμμένη φαντασία των παραγωγών των σόου του είδους ότι αποτελεί διασκέδαση για το κοινό.

Το είδος δεν είχε μέλλον. Έτσι ανακάλυψε εκείνο που κάνει θραύση στις εποχές μας εκμεταλλευόμενο τη μοναξιά και την αδυναμία του σύγχρονου ανθρώπου να επικοινωνήσει με τους άλλους και τον… εαυτό του, το είδος της καταναλωτικής ψυχανάλυσης, το ψυχανάλυση-σόου. Εκπομπές που ξεκίνησαν στην Αμερική, τη χώρα που από τη δεκαετία του '70, μετά την αποτυχία των κοινωνικών κινημάτων να απαντήσουν στο αίτημα της κοινότητας και της αλληλεγγύης, έκανε μόδα τη στροφή στο άτομο, σε αυτό που αποκαλούμε εαυτό, στο "be-yourself". Τάση, βέβαια, που καλλιέργησε την εγωπάθεια, επικύρωσε τον μικρό εαυτό ως απόλυτο μοντέλο, καταργώντας, μέσα στην υπερτονισμένη από το μιντιακό θέαμα ανάγκη για αυτοπεποίθηση, την προσπάθεια για την κατάκτηση του ιδεώδους που ενηλικιώνει το άτομο.

Βρέθηκε και η κ. Δρούζα με το "Μπορώ" της να εκφράζει αυτό τον μιντιακό εκφυλισμό της προσπάθειας για ανακάλυψη του εαυτού. Με χαμόγελο είμαι-κοντά-σας-εμπιστευθείτε-με, με το πρόσωπό της σε γιγαντοαφίσα στο ντεκόρ του ψυχο-σαλονακίου της και βιντεάκια της προσωπικής της ζωής και ευτυχίας σε γιορτές και εναρκτήρια σόου της εκπομπής της, για να αναπτυχθεί η ψευδο-οικειότητα με το κοινό της, προσκαλεί ψυχές σε ολιγόλεπτη εξομολόγηση- τηλεπαιχνίδι, μια και υπάρχει ακόμη και δωράκι για τους πιστούς τηλεθεατές.

Αλίμονο, είναι τόση η ανάγκη της συντροφιάς, είναι τόση η έλλειψη της επικοινωνίας που ευχαρίστως για λίγα δευτερόλεπτα προσοχής προσφέρονται εμπειρίες, βιώματα, αγωνίες βορά στον φακό της ψευδοεπικοινωνίας και έτσι "μπορεί" και η κ. Δρούζα να κάνει το ψυχο-σόου της.