Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ορίζοντες :: Πορτρέτο

( νανα ησαϊα - έδινε φωνή σε ήρωες - δημιουργούς :: 23-01-2003) 

ΝΑΝΑ ΗΣΑΪΑ Έδινε φωνή σε ήρωες - δημιουργούς

Η ποιήτρια, πεζογράφος, μεταφράστρια και ζωγράφος Νανά Ησαΐα κηδεύεται σήμερα στο Α' Νεκροταφείο

"Όλοι οι πρωταγωνιστές στα γραπτά μου είναι δημιουργοί. Γι' αυτόν τελικά θέλω να μιλήσω. Για τον δημιουργό", έλεγε η Νανά Ησαΐα, που κηδεύεται σήμερα

Μια από τις πιο αξιόλογες και ανήσυχες φωνές της γενιάς του '70 σίγησε. Η Νανά Ησαΐα πέθανε από ανακοπή καρδιάς, ύστερα από μακροχρόνια μάχη με τον καρκίνο του πνεύμονα.

Γεννημένη στην Αθήνα, η Νανά Ησαΐα είχε ζήσει στο Λονδίνο σπουδάζοντας σε κολέγιο γραμματέων και επέστρεψε στην Αθήνα για να σπουδάσει ζωγραφική.

Ποιήτρια, που πρωτοεμφανίστηκε το 1969 και είχε επτά συλλογές στο ενεργητικό της (η "Μορφή", 1980, τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης, ενώ το 1996 αντιπροσώπευσε την Ελλάδα στο 4ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Ποίησης στο Βέλγιο), ζωγράφος σπουδαγμένη με πλήθος συμμετοχές σε έξι πανελλήνιους διαγωνισμούς ζωγραφικής και εκθέσεις και με πρώτη ατομική εμφάνιση στην "Ώρα" το 1974, ήταν μεταφράστρια δόκιμη και ευαίσθητη της Σύλβια Πλαθ, της Σούζαν Σόνταγκ, του Έλιοτ, του Έσσε ή του Τόμας Μαν και έκανε ραδιοφωνικές εκπομπές στο Πρώτο Πρόγραμμα, ενώ δημοσίευσε κριτικά άρθρα σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και εφημερίδες (και στο "ΒΗΜΑ").

Η πολυτάλαντη Νανά Ησαΐα κυκλοφόρησε κάπως καθυστερημένα, το 1982, το πρώτο της πεζό ("Στην τακτική του πάθους"). Από τότε ακολούθησαν τρία μυθιστορήματα (ανάμεσά τους "Οι διαφορετικές εκδοχές του παιχνιδιού", Εκδόσεις Εστία, 1990 και το 2001, το "Μια ερωτική σχέση παραλλαγή μιας άλλης", Εκδόσεις Κέδρος), ένα ημερολόγιο ("Άλλη", 1981-83) και η νουβέλα "Η ιστορία τότε και τώρα" (Εκδόσεις Δελφίνι, 1997). Το μυθιστόρημα "Η άγνωστη περιπέτεια της ψυχής" (Εκδόσεις Λιβάνη, 1998) ήταν το πρώτο της πεζογράφημα, στο οποίο δεν μιλούσε σε πρώτο ενικό και αφηγούνταν τον έρωτα δύο προικισμένων ανθρώπων, μίας 45άρας προς έναν 25άρη.

"Σε όλα μου τα βιβλία αναζητώ το πρόσωπό μου σε άλλες εποχές και στη σημερινή", εξηγούσε σε μια συνέντευξή της, το 1997, στα "ΝΕΑ". "Και όλοι οι πρωταγωνιστές στα γραπτά μου είναι δημιουργοί. Γι' αυτόν τελικά θέλω να μιλήσω. Για τον δημιουργό. Και υπάρχει ένα μεταφυσικό στοιχείο στην αναζήτησή μου. Δεν με ενδιαφέρει η ψυχολογία των ηρώων μου, όσο το να τους συλλάβω σε μια αποκαλυπτική ποιητική στιγμή τους. Δεν προσπαθώ να τους αναλύσω τόσο, όσο να τους αποτυπώσω σε μια οραματική τους διάσταση".

Στη νουβέλα της "Η ιστορία τότε και τώρα", ο ήρωας Άις είναι ένας ποιητής, στην Ύδρα του '64, που το μοντέλο του είναι ο Λέοναρντ Κοέν, φίλος της Νανάς Ησαΐα στενός και κάτοικος - εραστής της Ύδρας. Σε τούτο το "βιβλίο του ήλιου που γράφηκε μετά τη δύση", η Ησαΐα παρακολουθούσε την παροικία της Ύδρας, το 1964-65, περιγράφοντας τη γοητεία που ασκούσαν σε αυτή την ομάδα δημιουργών ο βουδισμός και τα ναρκωτικά - κυρίως το χασίς - την έκρηξη της δημιουργικότητας, τους έρωτες και τα πάθη. "Το όραμα καταστράφηκε", κατέληγε στην "Ιστορία τώρα". "Αλλά μήπως στοιχείο της ίδιας του της πορείας ήταν το να καταστραφεί; Δεν έχω απάντηση. Ίσως στο τέλος να είναι μόνο ένα θέμα νιάτων και γηρατειών. Αν και το χαμένο παιχνίδι εκείνης της γενιάς, της δικής μου, μοιάζει να είναι το οριστικά χαμένο παιχνίδι".

Η κηδεία της γίνεται στις 2 μ.μ. στο Α' Νεκροταφείο.