Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Πορτρέτο

( πρόσωπα - ο ιστορικός του παράξενου :: 04-01-2003) 

ΜΑΡΤΕΝ ΜΟΝΕΣΤΙΕ

Πρόσωπα Ο ιστορικός του παράξενου

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Μαρτέν Μονεστιέ: Καταπιάνομαι με θέματα παγκόσμια, για τα οποία όμως δεν μιλάμε

Για καιρό, ο Μαρτέν Μονεστιέ κοιμόταν σ' ένα φέρετρο. Ήταν το δικό του, το είχε παραγγείλει στα μέτρα του. Λίγο πριν κλείσει τα τριάντα, είχε βρει τον τρόπο αυτό για να ξεπεράσει μια κρίση κατάθλιψης. Είχε στολίσει το διαμέρισμά του σαν μαυσωλείο, καλύπτοντας τα παράθυρα με ακτινογραφίες του σώματός του για να έχει ένα φωτισμό σαν από βιτρώ. Ένας πίνακας στον τοίχο αναπαριστούσε μια γυναίκα μαχαιρωμένη και το κόκκινο του αίματος κυλούσε ως τη μοκέτα στο πάτωμα.

Εξηντάρης σήμερα, ο Μαρτέν Μονεστιέ ζει σ' ένα απολύτως αστικό διαμέρισμα σ' έναν από τους καλύτερους δρόμους του Παρισιού και δεν φέρνει καθόλου στον νου σύγχρονο Νοσφεράτου. Το φέρετρο έχει μετατραπεί σε ζαρντινιέρα, δεν παίρνει πια ναρκωτικά και πίνει μόνο νερό - η καταιγίδα μέσα του έχει κοπάσει. Μόλις όμως δει κανείς τον κατάλογο των βιβλίων που έχει γράψει, ο άγγελος του αλλόκοτου τού κλείνει το μάτι: "Τα ανθρώπινα τέρατα", "Οι Νάνοι, άνθρωποι διαφορετικοί", "Μονομαχίες, ιστορία παράξενων μαχών", "Πληρωμένοι δολοφόνοι", "Αυτοκτονίες, ιστορία, τεχνικές και παραδοξότητες του εθελούσιου θανάτου", "Ιστορία και κοινωνικές παραδοξότητες των εκκριμάτων", "Θανατικές ποινές, ιστορία και τεχνικές των εκτελέσεων", "Μύγες, ο χειρότερος εχθρός του ανθρώπου", "Οι Κανίβαλοι, ιστορία και παραδοξότητες της ανθρωποφαγίας". Έχει επίσης γράψει βιογραφίες - του Τζων Τραβόλτα, του Ζωρζ Μπρασένς, του Ενρίκο Μασίας, του Ζακ Μπρελ, της Κάλλας - και σημαντικές μονογραφίες για τα παιδιά - σκλάβους, τα παιδιά - στρατιώτες, τη στρατιωτική ιστορία του ταξιδιωτικού περιστεριού, την επίδραση της μουσικής στα φυτά, μια ιστορία των τριχών. Μια σαρανταριά βιβλία ογκώδη, πλούσια εικονογραφημένα, που μαρτυρούν το ευρύ φάσμα των ικανοτήτων του συγγραφέα: εξαιρετικά ανοικτός στις ασυνήθιστες όψεις του ανθρώπινου είδους και ταυτόχρονα προσανατολισμένος στην πιο σκοτεινή πλευρά του.

Ο Μονεστιέ αρνείται ότι καταπιάνεται με αλλόκοτα θέματα. "Καταπιάνομαι μόνο με θέματα παγκόσμια, για τα οποία δεν μιλάμε, αλλά τα οποία δεν είναι διόλου περιθωριακά", εξηγεί στη Λε Μοντ. "Ο δεσμός ανάμεσα σε όλα τα βιβλία μου είναι ο θάνατος και η πεποίθηση πως η ανθρωπότητα είναι κατά βάθος κακή", τονίζει και μιλάει για την επανεμφάνιση της ανθρωποφαγίας στις μέρες μας, τις νέες μορφές εγκληματικότητας, την πρόσφατη και μαζική εμφάνιση της δουλείας παιδιών. "Διεστραμμένα ένστικτα διαπνέουν όλο και πιο πολυάριθμες ομάδες ανθρώπων. Θα επιστρέψουμε στο σύστημα των μεσαιωνικών πόλεων, χωρισμένοι κατά κοινότητες σκέψης, πλούτου, πίστης κ.λπ., σε ψευδοπόλεις περιτριγυρισμένες από ψηλά τείχη, με πολιτοφυλακές. Ήδη το βλέπουμε να γίνεται στις ΗΠΑ". Το επόμενο βιβλίο αυτού του ιστορικού του παράξενου θα έχει ως θέμα τα παιδιά - δολοφόνους.