Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Πορτρέτο

( πρόσωπα - ο ολλανδός "jfκ" :: 22-01-2003) 

ΒΟΥΤΕΡ ΜΠΟΣ

Πρόσωπα Ο Ολλανδός "JFΚ"

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Νέος, προσιτός, σαφής στις εξηγήσεις του και κυρίως φωτογενής, ο Βούτερ Μπος, ο νέος ηγέτης της ολλανδικής σοσιαλδημοκρατίας, έκανε το Εργατικό Κόμμα και πάλι πρώτο στις δημοσκοπήσεις.

Βούτερ Μπος. Πέτυχε την εντυπωσιακή ανάκαμψη του Εργατικού Κόμματος

Οι Ολλανδοί προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο αφού ο δεξιός, τρικομματικός κυβερνητικός συνασπισμός του χριστιανοδημοκράτη πρωθυπουργού Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, που είχε εκλεγεί τον περασμένο Μάιο, κατέρρευσε έπειτα από 87 μέρες στην εξουσία. Σύμφωνα με τις δύο τελευταίες προεκλογικές δημοσκοπήσεις, το σοσιαλδημοκρατικό Εργατικό Κόμμα του Βούτερ Μπος, που είχε συντριβεί τον Μάιο αφού συμμετείχε επί οκτώ συναπτά έτη στον κεντροαριστερό κυβερνητικό συνασπισμό του Βιμ Κοκ, ανέκαμψε εντυπωσιακά και έρχεται πρώτο - με δεύτερους τους Χριστιανοδημοκράτες. Καθώς κανένα κόμμα δεν προβλέπεται να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία, εντολή σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού θα πάρει από τη Βασίλισσα Βεατρίκη όποιο κόμμα έρθει πρώτο. Αν είναι το Χριστιανοδημοκρατικό, πρωθυπουργός θα αναλάβει ο απερχόμενος Μπαλκενέντε. Αν είναι όμως το Εργατικό, πρωθυπουργός δεν θα γίνει ο Μπος, ο οποίος ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος τον Νοέμβριο. Έχει διευκρινίσει πως προτιμά να τεθεί επικεφαλής των βουλευτών του στο Κοινοβούλιο και υποψήφιος του κόμματος για την πρωθυπουργία είναι ο δήμαρχος του Άμστερνταμ, ο Τζομπ Κοέν. "Δεν είναι η στιγμή να γίνω πρωθυπουργός. Πρέπει πρώτα να αναμορφώσω το κόμμα και να γίνει σαφές πως μάθαμε τα σκληρά μαθήματα του πρόσφατου παρελθόντος", εξήγησε αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τη δημοτικότητα των Εργατικών. Αν οι Εργατικοί νικήσουν σήμερα, ο Κοέν, ο οποίος τέλεσε το 2001 ως δήμαρχος τον πρώτο νόμιμο γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων στην Ολλανδία και του οποίου οι παππούδες σκοτώθηκαν από τους Ναζί στο Ολοκαύτωμα, θα γίνει ο πρώτος Εβραίος πρωθυπουργός της χώρας.

Η εντυπωσιακή ανάκαμψη του Εργατικού Κόμματος, στο οποίο επιστρέφουν μαζικά οι ψηφοφόροι που τον Μάιο είχαν ψηφίσει τη Λίστα του Πιμ Φορτάουν, οφείλεται εν πολλοίς στον 39χρονο ωραίο και φωτογενή Βούτερ Μπος. Σε μια προεκλογική εκστρατεία στην οποία κυριάρχησαν τα τηλεοπτικά "ντιμπέιτ" στο πρότυπο των αμερικανικών προεδρικών εκλογών, ορισμένοι τον συνέκριναν με τον Τζων Φιτζέραλντ Κέννεντυ. Ο Μπος διετέλεσε διευθυντικό στέλεχος της πετρελαϊκής εταιρείας Shell στο Χονγκ Κονγκ, το Λονδίνο και το Βουκουρέστι πριν αφιερωθεί πλήρως στην πολιτική. Έχει καταφέρει να αποστασιοποιηθεί από την εικόνα του κόμματός του ως τμήματος του πολιτικού κατεστημένου. Ως υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για φορολογικές υποθέσεις στην κυβέρνηση Κοκ, είχε εντυπωσιάσει με το πνεύμα του και τη χαρισματική προσωπικότητά του ακόμη κι όταν μιλούσε για ανιαρά, αυστηρά οικονομικά ζητήματα. Σύμφωνα με τις δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι Εργατικοί αναμένεται να κερδίσουν 45 ή 43 έδρες στην 150μελή ολλανδική βουλή - σε αμφότερες τις περιπτώσεις δύο περισσότερες από τους Χριστιανοδημοκράτες.