"Ta Nea" Newspaper

Search

Go
Show

Κόσμος :: Πορτρέτο

( πρόσωπα - στην πρωτοπορία κατά του πολέμου :: 21-01-2003) 

ΜΑΡΤΙΝ ΣΗΝ

Πρόσωπα Στην πρωτοπορία κατά του πολέμου

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Έχει στο ενεργητικό του 70 συλλήψεις για συμμετοχή σε διαδηλώσεις για διάφορα θέματα - από τον πυρηνικό αφοπλισμό ώς τους αστέγους: Μάρτιν Σην, ένας πολίτης με συνέπεια.

Μάρτιν Σην: "Είμαστε πατριώτες, αλλά δεν στηρίζουμε έναν πόλεμο με το Ιράκ"

Ο Μάρτιν Σην τείνει να γίνει ο άνθρωπος που κατ' εξοχήν ενσαρκώνει το ειρηνιστικό κίνημα το οποίο αρχίζει να αναδύεται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έχει υποδυθεί ρόλους σε πολλές ταινίες (Αποκάλυψη Τώρα, Γκάντι, Νεκρή Ζώνη, Ουώλ Στρητ, Ο Πρόεδρος…), αλλά στις ΗΠΑ είναι διάσημος από την τηλεοπτική σειρά "Η Δυτική Πτέρυγα", μια σαπουνόπερα με θέμα τη σύγχρονη πολιτική στην οποία υποδύεται ένα φανταστικό, αριστερό πρόεδρο των ΗΠΑ, ονόματι Τζοζάια Μπάρτλετ.

Αλλά ο Σην είναι πιο ριζοσπάστης από τον Μπάρτλετ. Και αναδεικνύεται σταδιακά σε υπολογίσιμη πολιτική δύναμη.

Το πραγματικό όνομα του Μάρτιν Σην είναι Ραμόν Εστεβές και γεννήθηκε το 1940 στο Ντέιτον του Οχάιο από Ισπανό πατέρα και Ιρλανδή μητέρα, το έβδομο από δέκα αδέλφια. Εδώ και πολλά χρόνια δραστηριοποιείται υπέρ των φτωχών και των απόκληρων και εναντίον του αμερικάνικου μιλιταρισμού, της διάδοσης των πυρηνικών και του "Πολέμου των Άστρων". Το 1997 συνελήφθη ενώ έκανε εκστρατεία υπέρ των δικαιωμάτων των εργατών της συγκομιδής της φράουλας, το 2000 συνελήφθη έξω από την Αεροπορική Βάση Βάντερμπεργκ στην Καλιφόρνια όπου διαδήλωνε κατά του Πολέμου των Άστρων. Τώρα βρίσκεται στην πρωτοπορία αυτών που αντιτίθενται στον πόλεμο. Στις 10 Δεκεμβρίου συνυπέγραψε τη δήλωση 100 Αμερικανών ηθοποιών κατά του πολέμου, την περασμένη εβδομάδα ήταν ο βασικός ομιλητής σε αντιπολεμική συγκέντρωση στο Λος Άντζελες. "Εμείς οι Αμερικανοί είμαστε εθισμένοι στον πόλεμο", είχε δηλώσει πριν από λίγες εβδομάδες στη Βαλτιμόρη, όπου είχε βρεθεί για την κηδεία του Φίλιπ Μπέριγκαν, του διασημότερου ριζοσπάστη ιερέα των Ηνωμένων Πολιτειών. "Αυτό μας αρέσει πιο πολύ κι αυτό κάνουμε καλύτερα απ' όλα… Θα το πληρώσουμε όμως ακριβά, με την ανθρωπιά και τη συνείδησή μας". Ουδείς αμφισβητεί την ειλικρίνεια του Μάρτιν Σην και την προθυμία του να διακινδυνεύσει γι' αυτά που πιστεύει. Ουδείς μπορεί να τον κατηγορήσει ότι απλώς συνθηματολογεί ανέξοδα, όταν είχε το κουράγιο να πάει ξανά και ξανά στη φυλακή για τα πιστεύω του· ή όταν τολμάει να υπενθυμίζει πως το NBC, το δίκτυο που μεταδίδει τη "Δυτική Πτέρυγα", ανήκει στην Τζένεραλ Ελέκτρικ, μια εταιρεία βουτηγμένη ώς το λαιμό στη στρατιωτικο-βιομηχανική πίτα. "Πολλοί άνθρωποι σιωπούσαν πολύ καιρό, αλλά τώρα αυτό τελειώνει", δήλωσε τις προάλλες στη διαδήλωση στο Λος Άντζελες. "Είμαστε πατριώτες, αλλά δεν στηρίζουμε ένα πόλεμο με το Ιράκ".