Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Πορτρέτο

( πρόσωπα :: 20-01-2003) 

ΑΛΑΙΝ ΜΕΝΚ

Πρόσωπα

Οι νέοι αντιδραστικοί

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Την ώρα που η Αμερική αφυπνίζεται εναντίον ενός πολέμου του Μπους στο Ιράκ, στην Ευρώπη ο Αλαίν Μενκ επιτίθεται στους… "νευρωτικούς του αντιαμερικανισμού".

Αλαίν Μενκ. Η Γαλλία, λέει, καταπιέζεται από… τους οικολόγους και τους υπερασπιστές των λαθρομεταναστών

Ένα μεγάλο κομμάτι της Γαλλίας, υποστηρίζει ο Μενκ, καταπιέζεται από τη "δικτατορία των μειονοτήτων", των Πρασίνων του Ζοζέ Μποβέ και της Γκρινπίς, των λαθρομεταναστών και των υπερασπιστών τους, των ομοφυλοφίλων, των φεμινιστριών και των νευρωτικών του αντιαμερικανισμού ­ όπου αντιαμερικανός χαρακτηρίζεται όποιος διαφωνεί με την πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης, συνεπώς και οι χιλιάδες Αμερικανοί διαδηλωτές του Σαββατοκύριακου! Ο Μενκ ανέλαβε υπερασπιστής αυτών των… καταπιεσμένων Γάλλων. Ο δεξιός αυτός διανοούμενος, που έχει γράψει μια εικοσαριά βιβλία περί οικονομίας και πολιτικής, εξέδωσε τελευταία ένα μικρό βιβλίο γεμάτο δηλητήριο και σαρκασμό με τίτλο "Επιστολή στους νέους αφέντες μας" (Εκδ. Grasset). "Αναφέρομαι", εξηγεί, "σε ομάδες πίεσης τις οποίες αποκαλώ "οι νέοι συνετοί". Με τις ιερεμιάδες τους και τον εριστικό τόνο τους στα μέσα ενημέρωσης, κυριαρχούν στην καθημερινή ζωή μας. Αλίμονο αν ανοίξει κανείς το στόμα του για την οικονομία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την οικολογία… Αλίμονο, αν τους φέρει αντίρρηση".

Κατά τα λεγόμενα αυτού του 54χρονου πρώην δημοσίου υπαλλήλου, ο οποίος σταδιοδρόμησε ως διευθυντικό στέλεχος επιχειρήσεων και αυτοχαρακτηρίζεται "αγκιτάτορας ιδεών" και υπέρμαχος της αγγλοσαξονικής δημοκρατίας και της οικονομικής παγκοσμιοποίησης, το πρωί οι "νέοι συνετοί" καταγγέλλουν τον Μπους, το απόγευμα την παγκοσμιοποίηση και το βράδυ επιτίθενται στον φασισμό που κατ' αυτούς είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμος να εφορμήσει στη Γαλλία και την Ευρώπη. Και καθώς αισθάνονται πως ουδείς μπορεί να τους αγγίξει, ασκούν μια μορφή "σοφτ τρομοκρατίας". Η δημοκρατία απειλείται, σύμφωνα με τον Μενκ, από αυτούς ακριβώς τους "επαγγελματίες της αρετής", που ισχυρίζονται πως πρόθεσή τους είναι να την σώσουν.

Ο βετεράνος μαρξιστής φιλόσοφος Ντανιέλ Λιντενμπέργκ εξέδωσε πρόσφατα ένα βιβλίο με τίτλο "Οι νέοι αντιδραστικοί" και ο Μενκ φαίνεται πως είναι ένας απ' αυτούς. Πώς μπορεί να μιλάει για "δικτατορία των ομοφυλοφίλων", τη στιγμή που ο ομοφυλόφιλος δήμαρχος του Παρισιού Ντελανοέ μόλις που γλίτωσε από τις σφαίρες ενός ομοφυλοφοβικού; "Ο Αλαίν Μενκ είναι ένας δούλος του διανοητικού νεο-κομφορμισμού", λέει ο εκπρόσωπος της εβραϊκής κοινότητας Ουίλιαμ Γκολντναντέλ. "Στη Γαλλία", προσθέτει, "κυριαρχεί ο αντισημιτισμός και η Δημοκρατία κοιμάται ή κάνει πως κοιμάται. Πρέπει, άραγε, να σιωπήσουμε;". Και η μαχητική φεμινίστρια Ιζαμπέλ Αλονσό έδωσε μια… ψυχαναλυτική εξήγηση για τη στάση του Μενκ: "Λέει πως εμείς οι φεμινίστριες κερδίσαμε πολλά και έχουμε απόλυτη κυριαρχία. Στα όνειρά του, πρέπει να υπάρχει η γυναίκα-αφέντρα, με τις ψηλές μαύρες μπότες και το μαστίγιο… Και αν ο Μενκ είναι ένας σαδομαζοχιστής;".