Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Πορτρέτο

( πρόσωπα - η κυρία της "σαν" :: 15-01-2003) 

ΡΕΜΠΕΚΑ ΟΥΕΗΝΤ

Πρόσωπα Η κυρία της "Σαν"

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Η Ρεμπέκα Ουέηντ είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει τη διεύθυνση της καθημερινής εφημερίδας με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στη Βρετανία, της ταμπλόιντ "The Sun".

Ρεμπέκα Ουέηντ. Ήταν ήδη η νεώτερη διευθύντρια στη Φλητ Στρητ

Η 34χρονη δημοσιογράφος ήταν ήδη η νεώτερη διευθύντρια στη Φλητ Στρητ, καθώς διηύθυνε τη "Νιουζ οφ δι Ουέρλντ", μια κυριακάτικη ταμπλόιντ με κυκλοφορία 3,94 εκατ. φύλλα, την οποία εκδίδει ο όμιλος του Ρούπερτ Μέρντοκ (ο οποίος εκδίδει και τη "Σαν"). Γεννήθηκε το Μάιο του 1968 στο Τσέσαϊρ, στα 14 της αποφάσισε να γίνει δημοσιογράφος και άρχισε να δουλεύει τα Σαββατοκύριακα σε τοπικές εφημερίδες. "Έμαθα να γράφω κρυφοκοιτώντας πάνω από τον ώμο των ρεπόρτερ", έχει δηλώσει. Σπούδασε στη Σορβόννη, εργάσθηκε για λίγο στο Παρίσι σ' ένα περιοδικό αρχιτεκτονικής και επέστρεψε στο Τσέσαϊρ και στις τοπικές εφημερίδες. Το 1989 πήγε στη "Νιουζ οφ δι Ουέρλντ" ως γραμματέας και σύντομα άρχισε να γράφει θέματα. Εργάσθηκε στο περιοδικό της εφημερίδας, έγινε υποδιευθύντριά της και το Φεβρουάριο του 1998 ο Μέρντοκ τη διόρισε υποδιευθύντρια της "Σαν". Δεν τα πήγαινε όμως καλά με τον διευθυντή της, τον Ντέηβιντ Γίλλαντ -τον οποίο τώρα διαδέχθηκε- και το Μάιο του 2000 ο εκδότης την έκανε διευθύντρια της "Νιουζ οφ δι Ουέρλντ".

Στα δύο χρόνια που διηύθυνε την κυριακάτικη ταμπλόιντ αποκάλυψε τους πειραματισμούς του πρίγκιπα Χάρρυ, του δευτερότοκου γιου της Νταϊάνας και του Καρόλου, με τη μαριχουάνα και το αλκοόλ, ενώ πολλές αντιδράσεις προκάλεσε η δημοσίευση από την εφημερίδα ονομάτων και φωτογραφιών προσώπων που είχαν καταδικαστεί για εγκλήματα παιδεραστίας. Ήθελε, είπε, να προστατέψει τα παιδιά της Βρετανίας, αλλά η "εκστρατεία" της θεωρήθηκε από πολιτικούς και συναδέλφους της ως μια ανελέητη προσπάθεια για αύξηση της κυκλοφορίας. Η αστυνομία την κατηγόρησε για "χονδροειδώς ανεύθυνη δημοσιογραφία", αλλά ο ανομολόγητος στόχος επιτεύχθηκε. Η εφημερίδα αύξησε εκείνη την εβδομάδα την κυκλοφορία της πάνω από 95.000 φύλλα υπερβαίνοντας τα 4 εκατομμύρια. "Είναι φοβερή, έχει ένστικτο για τις ταμπλόιντ", δήλωσε χθες γι' αυτήν ο διευθυντής τής ανταγωνιστικής "Ντέηλυ Μίρρορ" Πιρς Μόρεγκαν. "Είναι περισσότερο στο πνεύμα της "Σαν" απ' ό,τι ήταν ποτέ ο Γίλλαντ, ο οποίος ήταν πολύ εγκεφαλικός"…

Η Ουέηντ είναι παντρεμένη με τον ηθοποιό Ρος Κεμπ και έχει εξαιρετικά καλές διασυνδέσεις. Είναι φίλη των Μπλαιρ και ήταν προσκεκλημένη στο πάρτι για τα 50ά γενέθλια του Καρόλου. Διετέλεσε πρόεδρος της οργάνωσης "Γυναίκες στη Δημοσιογραφία" και ως υποδιευθύντρια της "Σαν" είχε προσπαθήσει να καταργηθεί το γυμνόστηθο Κορίτσι της Σελίδας 3. Αλλά οι Βρετανοί "μερακλήδες" δεν χρειάζεται να ανησυχούν που έγινε διευθύντρια: οι "Τάιμς", οι οποίοι ανήκουν επίσης στον όμιλο του Μέρντοκ, διαβεβαίωναν χθες πως το γυμνόστηθο κορίτσι θα παραμείνει στην τρίτη σελίδα της "Σαν".