Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Πορτρέτο

( οι «ενοικοι» του δικαστηριου της χαγης :: 13-03-2003) 

ΟΙ «ΕΝΟΙΚΟΙ» ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ

ΣΛΟΜΠΟΝΤΑΝ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ Όταν ήταν φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου, ο πατέρας του αυτοκτόνησε. Έντεκα χρόνια αργότερα έκανε το ίδιο η μητέρα του, και ακολούθησε ο θείος του. Ο ίδιος ο Μιλόσεβιτς, που δικάζεται εδώ κι ένα χρόνο στη Χάγη, αυτοκτόνησε μόνο πολιτικά. Πρόλαβε, όμως, με τη βοήθεια και του Φράνγιο Τούτζμαν, να διαλύσει τη Γιουγκοσλαβία. ΒΟΪΣΛΑΒ ΣΕΣΕΛΙ

Αντίθετα με τον Μιλόσεβιτς, ο Σέσελι παραδόθηκε εθελοντικά στο Δικαστήριο της Χάγης. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, «εμπότισε τις παραστρατιωτικές ομάδες με ακραία εθνικιστική ρητορική, παρακινώντας τες να εκτοπίσουν τον μη σερβικό πληθυσμό με ιδιαίτερη ωμότητα και βία». Αυτό δεν τον εμπόδισε (ή μήπως τον βοήθησε;) να λάβει 23% στον πρώτο γύρο των σερβικών προεδρικών εκλογών, τον περασμένο Οκτώβριο.

ΜΙΛΑΝ ΜΙΛΟΥΤΙΝΟΒΙΤΣ

Πρόεδρος της Σερβίας από το 1997 ως το 2002, ο Μιλουτίνοβιτς θα δικαστεί στη Χάγη για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Σύμφωνα με τον Σέρβο αναλυτή Αλέξα Τζίλας, πάντως, πρόκειται για «ένα λακέ, έναν υπηρέτη του Μιλόσεβιτς, ο οποίος έκανε μια μικρή καριέρα ως στέλεχος του κόμματος. Δεν ήταν καν όργανο του Μιλόσεβιτς, μόνο μια φιγούρα που καθόταν στο προεδρικό γραφείο».

ΜΠΙΛΙΑΝΑ ΠΛΑΒΣΙΤΣ

Η πρώην πρόεδρος των Σέρβων της Βοσνίας μετανόησε μεν για την αποφασιστική της συμβολή στις επιχειρήσεις εθνοκάθαρσης εναντίον των Κροατών και των Μουσουλμάνων, την περίοδο 1992 - 1995, δεν δέχθηκε, όμως, να καταθέσει στη Χάγη εναντίον του πρώην συμμάχου της, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Οι δικαστές την καταδίκασαν έτσι σε μια «συμβιβαστική ποινή»: έντεκα χρόνια φυλακή.