Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Πορτρέτο

( ένα απόγευμα με τον σαντάμ :: 12-03-2003) 

Ένα απόγευμα με τον Σαντάμ

«Θα τσακίσουμε τους Αμερικανούς» είπε και βρόντηξε τις μπότες του στο πάτωμα

Το φθινόπωρο του 1990, ο αρθρογράφος συμμετείχε σε μια υψηλόβαθμη κουβανική διπλωματική αποστολή που έστειλε ο Φιντέλ Κάστρο στη Βαγδάτη την παραμονή του πολέμου στο Περσικό Κόλπο για να προσπαθήσει να πείσει τον Σαντάμ Χουσεΐν να αποσυρθεί από το Κουβέιτ. Οι αναμνήσεις του γύρω από μια τεταμένη συνάντηση της κουβανικής αποστολής με τον Σαντάμ Χουσεΐν προσφέρουν χρήσιμες πληροφορίες για τον τρόπο που λειτουργεί το μυαλό του Ιρακινού προέδρου, παραμονές ενός πιθανού δεύτερου πολέμου στον Κόλπο.

Σαντάμ Χουσεΐν. Κραδαίνει το τιμητικό ξίφος που του δώρισαν λίγο πριν ορκιστεί ξανά πρόεδρος

Ο Σαντάμ Χουσεΐν σήκωσε το δεξί του χέρι για να διακόψει μια μακρά τοποθέτηση τού επικεφαλής των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών της Κούβας. Και οι δύο άνδρες ήταν σκυμμένοι πάνω από έναν τεράστιο χάρτη της Αραβικής Χερσονήσου, στον οποίο ήταν σημειωμένες, με μεγάλη λεπτομέρεια, οι διαρκώς αυξανόμενες δυνάμεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους ­ μια τεράστια στρατιά που θα επέβαλλε ολέθρια τιμωρία στο Ιράκ επειδή εισέβαλε στο Κουβέιτ.

«Έχω λάβει πολλές αναφορές, αρκετά όμοιες με τη δική σας», είπε ο Σαντάμ. «Τις λαμβάνω από τον πρεσβευτή μου στον ΟΗΕ. Σχεδόν πάντα καταλήγουν εκεί» τόνισε, υψώνοντας τη φωνή του και δείχνοντας έναν επιβλητικό μαρμάρινο κάλαθο αχρήστων σε μια γωνία του τεράστιου δωματίου.

Αυτό το σχόλιό του έμοιαζε πως έγινε κυρίως για να εντυπωσιάσει τους Ιρακινούς στρατιωτικούς που κάθονταν, ντυμένοι με τις καλύτερες στολές τους, στη μια πλευρά ενός τεράστιου τραπεζιού. Στην άλλη πλευρά, ήταν καθισμένη η αποστολή μας, σταλμένη από τον Φιντέλ Κάστρο, σε μια προσπάθειά του να πείσει τον σύμμαχό του στη Βαγδάτη ότι ένας πόλεμος στον Περσικό Κόλπο θα ήταν καταστροφικός για το Ιράκ. Εμείς είχαμε από την αρχή αντιληφθεί ότι θα ήταν ένα δύσκολο απόγευμα.

Ο Σαντάμ, ανέκφραστος, άκουγε τις τοποθετήσεις μας, ενώ του εξηγούσαμε πως μια διπλωματική λύση του προβλήματος μπορούσε να επιτευχθεί ακόμα και τώρα, και επικαλούμενοι λεπτομερή στοιχεία του αποδεικνύαμε την αμερικανική υπεροπλία. Ο Σαντάμ Χουσεΐν έδωσε τέλος στις δικές μας τοποθετήσεις όταν αρχίσαμε να του περιγράφουμε και την ολοφάνερη αεροπορική υπεροπλία των ΗΠΑ. Ο Ιρακινός πρόεδρος εξαπέλυσε ένα δριμύ κατηγορώ για τις αποικιακές αδικίες που συνέβαλαν ώστε να δημιουργηθεί το κράτος του Κουβέιτ, το οποίο αποκάλεσε ως αληθινή αιτία της παρούσας κρίσης.

Καταδίκασε την αραβική αγνωμοσύνη προς το Ιράκ - τη μόνη αραβική χώρα που πολέμησε τον ιρανικό επεκτατισμό στην περιοχή του Περσικού Κόλπου. Κορόιδεψαν το Ιράκ, είπε, και του πήραν το πετρέλαιό του, και τώρα, απομονωμένο και μόνο, το Ιράκ ήταν αναγκασμένο να αντιμετωπίσει μια νέα δυτική σταυροφορία.

Ο Σαντάμ Χουσεΐν αναφέρθηκε στην αγνωμοσύνη και άλλων χωρών που όταν ήταν καλά όλα είχαν φιλικές σχέσεις με το Ιράκ, στην άρνηση του Ιράκ να υποταχθεί στις πιέσεις των εχθρών του, στην ανικανότητα του ΟΗΕ και στην προδοσία του Ιράκ από τις κομμουνιστικές χώρες. Αναφέρθηκε στον Σαλαντίν - τον σουλτάνο που κυβερνούσε την εποχή των Σταυροφοριών - και μίλησε εκτενώς για το «φοβερό μάθημα» που ο ιρακινός λαός, αποφασισμένος να νικήσει, θα έδινε σε οποιονδήποτε εισβολέα.

Ο αποχαιρετισμός

«Μπορείτε να πάτε να πείτε στον σύντροφο Φιντέλ Κάστρο», είπε, «ότι εκτιμώ την ανησυχία του». Και μετά, υψώνοντας τη φωνή του, δήλωσε: «Εάν οι στρατιώτες των ΗΠΑ εισβάλλουν στο Ιράκ, θα τους τσακίσουμε έτσι» και βρόντηξε τα πόδια του στο πάτωμα με τις γυαλισμένες στρατιωτικές του μπότες.

Μετά, ο Σαντάμ Χουσεΐν αγέλαστος, έδωσε το χέρι του σε κάθε έναν από μας χωριστά. Ο Φερνάντεζ - ένας από εμάς - αποχώρησε, αγκαλιάζοντας τον Σαντάμ με αραβικό στυλ. Ο Σαντάμ Χουσεΐν τού ζήτησε να διαβιβάσει τους χαιρετισμούς του στον Κάστρο.

Στις 12 Νοεμβρίου του 1990, η επίσημη ημερήσια εφημερίδα της Κούβας «Granma» ανακοίνωσε την επιστροφή της αποστολής μας, παρ' ότι η ύπαρξη τέτοιας αποστολής δεν ήταν δημόσια γνωστή. Όταν ο Φιντέλ μας δέχτηκε, δεν έδειξε ενδιαφέρον να μάθει για το ταξίδι μας. Ζήτησε μόνον από τον Φερνάντεζ να του δείξει πώς ο Σαντάμ Χουσεΐν σκόπευε, όπως δήλωνε, να συντρίψει τις αμερικανικές δυνάμεις.