Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Πορτρέτο

( πρόσωπα - ο "αγαπημένος ηγέτης" :: 14-01-2003) 

ΚΙΜ ΤΖΟΝΓΚ-ΙΛ

Πρόσωπα Ο "Αγαπημένος Ηγέτης"

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Η οικονομία της χώρας καταρρέει και ο λαός λιμοκτονεί. Ωστόσο το καθεστώς του Κιμ Τζονγκ-Ιλ επιβιώνει και απειλεί να οπλίσει τους πυραύλους του με πυρηνικές κεφαλές.

Κιμ Τζονγκ-Ιλ. Τη γέννησή του ανήγγειλε στους ανθρώπους ένα διπλό ουράνιο τόξο κι ένα αστέρι…

Στο επίσημο βιογραφικό του Κιμ, η προπαγάνδα έχει αντικαταστήσει την ιστορία. Οι Βορειοκορεάτες μαθαίνουν ότι ήρθε στον κόσμο στις 16 Φεβρουαρίου του 1942 στο ιερό Όρος Παϊκτού, το υψηλότερο της Κορέας, σ' ένα στρατόπεδο ανταρτών που πολεμούσαν τους Γιαπωνέζους. Ένα διπλό ουράνιο τόξο κι ένα αστέρι ανήγγειλαν, λέει, στους ανθρώπους την έλευση του "Αγαπημένου Ηγέτη". Στην πραγματικότητα, ο Κιμ γεννήθηκε το 1941 στη Σιβηρία, σε μια φρουρά της 88ης Κορεατικής Ταξιαρχίας στην ΕΣΣΔ, στην οποία υπηρετούσε ο πατέρας του, ο Κιμ Ιλ-Σουνγκ.

Μπορεί όμως ένας πραγματικός πατριώτης να έχει γεννηθεί στο εξωτερικό; Και μπορεί ο "Απόλυτος Ηγέτης" Κιμ Ιλ-Σουνγκ να έγινε πατέρας πριν κλείσει τα τριάντα, παραβιάζοντας την κομφουκιανή παράδοση; Ασφαλώς όχι, άρα η χρονολογία και ο τόπος τής γέννησης του Κιμ έπρεπε να αλλάξουν.

Μετά τον πόλεμο, ο Κιμ Ιλ-Σουνγκ έγινε ο ιδρυτής της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας. Ο γιος του σπούδασε πολιτική οικονομία στο Πανεπιστήμιο της Πιονγιάνγκ και το 1974 ανακηρύχθηκε διάδοχος του πατέρα του. Το 1982 εξέδωσε ένα βιβλίο υπέρ της πολιτικής τής αυτάρκειας, την οποία ο πατέρας του είχε αναγάγει σε ιδεολογία του κράτους, και οι Βορειοκορεάτες υποχρεώθηκαν να μάθουν απ' έξω το βιβλίο αυτό για την πολιτική που τους οδήγησε στη λιμοκτονία. Μετά τον θάνατο του πατέρα του, το 1994, ο Κιμ πήρε όλη την εξουσία - όχι όμως και τον τίτλο του προέδρου, αφού ο Κιμ Ιλ-Σουνγκ παραμένει "Αιώνιος Πρόεδρος".

Ο Κιμ περιγράφεται ως ένας πλεϋμπόυ που λατρεύει το καλό κονιάκ, τα ακριβά αυτοκίνητα, τις ωραίες γυναίκες και τον κινηματογράφο (επιπέδου Ράμπο και Τζέημς Μποντ). Ουδέποτε έχει πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο εξωτερικό. Το 2000, όταν επισκέφθηκε την Πιονγιάνγκ ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Κιμ Ντάε-Τζουνγκ και μετά η Μαντλίν Ολμπράιτ, η επίσημη εφημερίδα έγραψε: "Ο Αγαπημένος Ηγέτης δεν έχει ανάγκη να ταξιδεύει, οι Αμερικάνοι, οι Κινέζοι, οι Ρώσοι, οι Γιαπωνέζοι και όλοι οι άλλοι είναι που διαγκωνίζονται για να έρθουν στην Πιονγιάνγκ και να έχουν την τιμή να τον συναντήσουν". Αλλά όταν πρόκειται για διασκέδαση, ο Κιμ ταξιδεύει - πάντα με τρένο, ποτέ με αεροπλάνο. Τον Αύγουστο του 2001 διέσχισε σιδηροδρομικώς τη Ρωσία και ο Ρώσος διπλωμάτης Πουλικόφσκι που τον συνόδευσε έγραψε στη συνέχεια ένα βιβλίο με τίτλο "Όριεντ Εξπρές" στο οποίο περιέγραψε ένα ταξίδι με ωραίες γυναίκες, μεταξωτά σεντόνια και πουπουλένια παπλώματα, γαλλικές σαμπάνιες και αστακούς που έφταναν αεροπορικώς στο Ιρκούτσκ και το Νοβοσιμπίρσκ.