Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ομάδα :: Πορτρέτο

( για θυμήσου... :: 08-03-2003) 

Για θυμήσου…

Η συγκλονιστική ιστορία των αδελφών Ζαρκάδη

ΠΑΝΟΣ ΓΕΡΑΜΑΝΗΣ

Οι αδελφοί Ζαρκάδη το 1946, αντίπαλοι στο ποδηλατοδρόμιο, στου Καραϊσκάκη. Αριστερά ο Νίκος, στη μέση ο Βασίλης, δεξιά ο Ιάκωβος

Αν οι πέντε αδελφοί Ανδριανόπουλοι δημιούργησαν τον μεγαλύτερο θρύλο στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, όταν προπολεμικά αποτέλεσαν την επιθετική πεντάδα του Ολυμπιακού, τότε και η οικογένεια Ζαρκάδη είχε και αυτή τον δικό της θρύλο, όταν τα τρία αδέλφια αγωνίστηκαν επί μία 15ετία και ήταν βασικά στελέχη στον Πανιώνιο (οι δύο) και στον Ολυμπιακό (ο τρίτος). Παιδιά μιας μεσοαστικής οικογένειας οι αδελφοί Βασίλης, Νίκος και Ιάκωβος Ζαρκάδης, από τα μικρά τους χρόνια, επιδόθηκαν πρώτα στον κλασικό αθλητισμό και εν συνεχεία στο ποδόσφαιρο.

Μαθητές Γυμνασίου, την προπολεμική εποχή, αλώνιζαν τα γήπεδα και τους ελεύθερους χώρους, τις αλάνες της γειτονιάς τους, στον Νέο Κόσμο. Έτρεχαν στους μαθητικούς αγώνες στίβου, ενώ παράλληλα έπαιζαν μπάσκετ και βόλεϊ! Ο μεγαλύτερος αδελφός Βασίλης Ζαρκάδης από πολύ μικρός διακρινόταν και ως ποδοσφαιριστής. Το ταλέντο του αξιοποιήθηκε το 1937, όταν για πρώτη φορά φόρεσε τη φανέλα με το Νο 2 του Αθηναϊκού, που εκείνη την εποχή είχε την έδρα του μεταξύ Θησείου - Ακροπόλεως. Ο Νίκος με τον Ιάκωβο έπαιζαν μπάσκετ στον Πανιώνιο και όταν κατασκευάσθηκε και άρχισε να λειτουργεί το γήπεδο της Νέας Σμύρνης, λίγο πριν από τον πόλεμο του 1940, οι δύο αδελφοί Ζαρκάδη αποτέλεσαν τα πρώτα στελέχη στην επανίδρυση της ποδοσφαιρικής ομάδας του Πανιωνίου.

Λίγο πριν όμως αγωνίζονταν στην ερασιτεχνική ομάδα του Δουργουτίου (της γειτονιάς του Αγ. Παντελεήμονα) και πήγαν στον Πανιώνιο ομαδικά, για να αποτελέσουν την πρώτη ισχυρή ενδεκάδα της ιστορικής ομάδας της Νέας Σμύρνης. Την ίδια περίοδο ο μεγαλύτερος αδελφός Βασίλης ζήτησε μεταγραφή από τον Αθηναϊκό να πάει στον Πανιώνιο να αγωνισθεί με τ' αδέλφια του, αλλά η ομάδα του δεν τον έδωσε και τον παραχώρησε στον Ολυμπιακό, επειδή πήρε μεγάλα οικονομικά ανταλλάγματα. Έτσι για περίπου μία δεκαετία (1942 - 1952) οι αδελφοί Ζαρκάδη ήταν αντίπαλοι μέσα στα γήπεδα και μάλιστα σκληροί. Στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, σ' έναν αγώνα πρωταθλήματος Ελλάδος μεταξύ Πανιωνίου - Ολυμπιακού 3-2, πάνω σε μία φάση, ο Βασίλης Ζαρκάδης δεν μπόρεσε να αναχαιτίσει τον αδελφό του Νίκο, τον κράτησε και τον χτύπησε στο πρόσωπο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί επεισόδιο, αφού ο επιθετικός Ζαρκάδης είχε τραυματισθεί.

Ο Νίκος Ζαρκάδης στον Πανιώνιο αγωνίστηκε μέχρι το 1955. Από τότε μέχρι το 1965 πρόσφερε τις υπηρεσίες του ως προπονητής και για μεγάλο διάστημα μαζί με τον συμπαίκτη και φίλο του Γιάννη Σκορδίλη. Σήμερα ο Νίκος και ο Ιάκωβος, μέσα από τον σύλλογο παλαιμάχων του Πανιωνίου, εξακολουθούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες στην ομάδα τους. Ο Βασίλης Ζαρκάδης του Ολυμπιακού έχει φύγει από τη ζωή από το 1985.