Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ορίζοντες :: Πορτρέτο

( γουορεν μπιτι - ο μέγας εραστής των... δημοσίων σχέσεων :: 06-03-2003) 

ΓΟΥΟΡΕΝ ΜΠΙΤΙ Ο μέγας εραστής των… δημοσίων σχέσεων

Θα μπορούσε, λένε, να γίνει μέχρι και πρόεδρος των ΗΠΑ. Τον περισπούσαν όμως τα ρομάντζα και το σεξ, λέει η νέα βιογραφία του. Δεν υπήρχε τότε η συνταγή… Κλίντον

ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΙΜΠΛΗΣ

Όλες οι γυναίκες που εμφανίστηκαν δημοσίως με τον Γουόρεν Μπίτι είτε είχαν τουλάχιστον μία υποψηφιότητα για Όσκαρ (αν ήταν ηθοποιοί), είτε ήταν πάμπλουτες είτε προσωπικότητες στην κοινωνία και την πολιτική

Ο Γουόρεν Μπίτι είχε 57 αποδεδειγμένους δεσμούς, χώρια οι μικροπεριπέτειες με λαγουδάκια του "Playboy", με παρκαδόρισσες και διάφορες υπηρέτριες. Βέβαια η φήμη του ως εραστή από κάποιες αμφισβητείται. "Είναι υπερεκτιμημένος", έχει πει η Τζόαν Κόλινς. "Πάσχει από πριαπισμό", είπε η Μαντόνα μετά τον τερματισμό της 14μηνης σχέσης τους. Κάποτε παντρεύτηκε την Ανέτ Μπένινγκ και απέκτησε τέσσερα παιδιά. Αλλά η φήμη του ως γυναικοκατακτητή έμεινε αξεπέραστη, λέει ο βιογράφος του Έλις Άμπορν, έστω και αν ο γάμος του έφερε στο προσκήνιο άλλους Δον Ζουάν του Χόλιγουντ, όπως ο Τζορτζ Κλούνεϊ, ο Μπραντ Πιτ και ο Μπεν Άφλεκ. Άλλωστε, κανείς από τους διαδόχους του δεν κατάφερε να αποκτήσει το ιδιάζον στάτους του Μπίτι ως αστέρα του Χόλιγουντ. Όπως έλεγε το 1994 ο μεγιστάνας Ρόμπερτ Έβανς, ο Γουόρεν Μπίτι βρισκόταν στην πρώτη λίστα όλων των στούντιο για 30 χρόνια - και όχι μόνον ως ηθοποιός. Ήταν παραγωγός, σεναριογράφος, σκηνοθέτης (κέρδισε Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας για τους "Κόκκινους"), και "του άρεσε περισσότερο να διαπραγματεύεται παρά να παίζει".

Κάποτε έπεισε τον ίδιο τον Τζακ Γουόρνερ να γυρίσει το "Μπόνι και Κλάιντ", παρά το γεγονός ότι εκείνος θεωρούσε ότι ήταν φιλμ χαμένο από χέρι. Ο Γουόρεν Μπίτι μπλόφαρε όμως, λέγοντάς του ότι υπάρχει ενδιαφέρον από άλλο στούντιο και θέλει να αγοράσει τα δικαιώματα με προσωπική επιταγή. Εντέλει το φιλμ είχε μεγάλη επιτυχία και του έφερε χρήματα, αλλά και την αναγκαία φήμη που έβαλε τα θεμέλια για την κατοπινή πορεία του. Του έδωσε επίσης την εμπιστοσύνη στον εαυτό του ώστε να απορρίπτει ρόλους, ακόμη και ταινιών που έκαναν μεγάλη επιτυχία, όπως "Το μωρό της Ρόζμαρι" και "Το τελευταίο ταγκό στο Παρίσι".

Η μητέρα του Γουόρεν Μπίτι έδινε μαθήματα ορθοφωνίας ενώ ο πατέρας του ήταν ένας πολυλογάς κτηματομεσίτης. Και οι δύο γονείς όμως είχαν στην αρχή το όνειρο να γίνουν ηθοποιοί, το οποίο εντέλει εγκατέλειψαν για χάρη μιας μεσοαστικής ζωής. Το εμφύσησαν όμως στα παιδιά τους. Τόσο στον Γουόρεν όσο και στη μεγαλύτερη αδελφή του, τη Σίρλεϊ Μακλέιν, που ορκίστηκαν να μην κάνουν πίσω. Ούτως ή άλλως ο Γουόρεν είναι μέγας νάρκισσος. Φρόντιζε πάντα οι παρέες του να ήταν άνθρωποι που μπορούσε να τους ξεπεράσει. Από τους ισχυρούς μέντορές του στο Χόλιγουντ, τον Σαμ Γκόλντγουιν, τον Σαμ Σπίγκελ και τον ατζέντη Τσαρλς Φέλντμαν, μέχρι πολιτικά πρόσωπα δεύτερης διαλογής, "ώστε να μπορεί να αποδειχθεί καλύτερος από τους ήρωές του".

Όσο για τους δεσμούς του… όλες οι γυναίκες που εμφανίστηκαν δημοσίως μαζί του είχαν τουλάχιστον μία υποψηφιότητα για Όσκαρ - αν ήταν ηθοποιοί - ή ήταν πλούσιες είτε προσωπικότητες στην κοινωνία και την πολιτική. Η πολιτική του στον τομέα αυτό, καθαρά δημοσίων σχέσεων, ήταν να μην τον βλέπουν ποτέ - ή να μην παίζει ποτέ - μαζί με κάποια κατώτερου κοινωνικού ή επαγγελματικού επιπέδου.

Στα μέσα της δεκαετίας του '70 πολλοί ήταν έτοιμοι να τον δουν να περνάει στην πολιτική. Σύμφωνα με τον βιογράφο, "αν ήταν ικανός να κεντράρει στον στόχο του, να ζήσει μία μέρα χωρίς να υποτάσσεται στην έλξη του σεξ, θα μπορούσε να γίνει αντιπρόεδρος και, ίσως, μετά πρόεδρος". Και το 1998 είχε κυκλοφορήσει η φήμη ότι θα διεκδικούσε το χρίσμα των Δημοκρατικών. Ο σεναριογράφος Τζόε Εστερχάζ, πάντως, λέει ότι η τελειομανία του και η τάση του να ασχολείται συνεχώς με τη λεπτομέρεια, θα αποτελούσαν μεγάλο βάσανο γι' αυτόν. "Πόσον καιρό και πόσους βοηθούς θα χρειαζόταν άραγε για να γράψει πέρυσι, το καθιερωμένο προεδρικό μήνυμα προς το έθνος;" αναρωτιέται.

INFO

Ellis Amburn, "The Sexiest Man Alive: Α Biography of Warren Beatty", Εκδόσεις Harper Entertainment, σελ. 432, Τιμή: 18 ευρώ.