Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ορίζοντες :: Πορτρέτο

( μωρις μπλανσο - σιωπηλός και "άφαντος" έως τον θάνατο :: 25-02-2003) 

ΜΩΡΙΣ ΜΠΛΑΝΣΟ Σιωπηλός και "άφαντος" έως τον θάνατο

ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΙΜΠΛΗΣ

Ο Μωρίς Μπλανσό σε ηλικία 29 ετών. Είναι μία από τις δύο μοναδικές φωτογραφίες του. Η δεύτερη πάρθηκε από παπαράτσι το 1985, για λογαριασμό του περιοδικού "Life"

Ένας μεγάλος της γαλλικής λογοτεχνίας και κριτικής, ο Μωρίς Μπλανσό, απεβίωσε σε ηλικία 96 ετών. Πέθανε κατά τον τρόπο που έζησε το μεγαλύτερο διάστημα της ζωής του, μέσα στη σιωπή και την ηθελημένη απομόνωση. Υπήρξε η πλέον μυστηριώδης προσωπικότητα των γαλλικών γραμμάτων και ο τελευταίος μιας γενιάς, όπου η Μαργκερίτ Ντυράς και ο Ντιονίς Μασκολό συναντούσαν τον Εμμανουέλ Λεβινάς και τον Πιερ Κλοσόφσκι.

Για τον Μπλανσό, ο άνθρωπος πίσω από τον συγγραφέα δεν είχε κανένα ενδιαφέρον και μόνο το έργο του αποτελούσε μία πραγματικότητα άξια να σχολιαστεί. Ο θάνατος, που υπήρξε από τις κύριες συνιστώσες του έργου του, όσον αφορά τον συγγραφέα, συνέπιπτε, κατά τον Μπλανσό, με την ολοκλήρωση του έργου του. Ο Μωρίς Μπλανσό έγραψε αφηγήματα, μυθιστορήματα και κριτικά κείμενα. Ήταν δύσκολο έργο του και γι' αυτό δεν άγγιζε το ευρύ κοινό. Ωστόσο, άσκησε βαθιά επιρροή τόσο στους συγχρόνους του όσο και στους μεταγενεστέρους, για παράδειγμα στον Ζαν Πολ Σαρτρ, στον Ρολάν Μπαρτ, στον Μισέλ Φουκό. Συνεχιστής του Βαλερί και του Μπατάιγ, ο Μωρίς Μπλανσό έθεσε σε αμφισβήτηση τη λογοτεχνία, την αισθητική, τη φιλοσοφική, την κοινωνική και την ιδεολογική της λειτουργία.

Βέβαια, ο Μπλανσό δεν είχε πάντα θυσιάσει τη δημοσιότητα, για χάρη της σιωπής που απαιτεί η λογοτεχνία. Ο πρώιμος διανοούμενος της δεκαετίας του '30 αρθρογραφούσε υπέρ της μοναρχίας, κατά του δημοκρατικού πνεύματος, των ξένων και των εσωτερικών εχθρών. Απαγκιστρώθηκε γρήγορα, όμως, από αυτές τις απόψεις - που αποτέλεσαν πάντοτε και το ανομολόγητο στίγμα της βιογραφίας του - και συνδιαλέχθηκε θερμά με την άκρα Αριστερά, παρά το γεγονός ότι η σχέση του με τον κομμουνισμό υπήρξε πάντοτε αμφίσημη. Το 1960 υπήρξε ο βασικός συντάκτης του Μανιφέστου των 121, το οποίο καλούσε τους νέους Γάλλους να λιποτακτήσουν κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Αλγερίας. Στήριξε ενεργά εκδηλώσεις υπέρ των Βιετναμέζων το 1966, ενώ στήριξε δημόσια και τους εξεγερμένους φοιτητές το 1968.

Από τις Εκδόσεις Άγρα κυκλοφορούν στα ελληνικά τα βιβλία του "Η στιγμή του θανάτου μου" (2000, μτφ. Βαγγέλης Μπιτσώρης), "Ο τελευταίος άνθρωπος" (1994, μτφ. Δημήτρης Δημητριάδης), "Η τρέλα της ημέρας" (1988, μτφ. Δημήτρης Δημητριάδης) και από τον Εξάντα "Ο χώρος της λογοτεχνίας" (1994, μτφ. Δημήτρης Δημητριάδης).

Ο θάνατος του Μωρίς Μπλανσό επήλθε την Πέμπτη. Ωστόσο, οι οικείοι του τον ανακοίνωσαν επίσημα, σύμφωνα με επιθυμία του, μετά τη χθεσινή κηδεία.