Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Πορτρέτο

( πρόσωπα - γουέιτς και νόμι, μπρεχτ και φελίνι :: 24-02-2003) 

ΜΑΡΤΥΝ ΖΑΚ, ΕΪΝΤΡΙΑΝ ΧΙΟΥΤΖ, ΕΪΝΤΡΙΑΝ ΣΤΑΟΥΤ

Πρόσωπα Γουέιτς και Νόμι, Μπρεχτ και Φελίνι

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Τραγούδια για πόρνες, νταβατζήδες, ναρκομανείς και πορτοφολάδες, ζογκλέρ, γυναίκες - λάστιχο και ακροβάτες, στην «πιο καλτ μουσική παράσταση που έχετε δει».

Tiger Lillies. Μάρτυν Ζακ, Έιντριαν Χιουτζ, Έιντριαν Στάουτ

Ο Μάρτυν Ζακ είναι ο ιδρυτής του συγκροτήματος The Tiger Lillies, παίζει ακορντεόν και τραγουδάει με μια «αρρενωπή γυναικεία φωνή» καστράτο, την οποία καλλιέργησε τον καιρό που ζούσε στην καρδιά του λονδρέζικου Σόχο. Στο συγκρότημα έδωσε το όνομα της πόρνης Λίλι, που φορούσε πάντα μια φόρμα τιγρέ και βρέθηκε μια μέρα δολοφονημένη. Κάποτε τοποθέτησε την κεφαλή ενός γουρουνιού, μ' ένα Marlboro στη μύτη του, στην αγία τράπεζα μιας εκκλησίας στην Ουαλία και χρειάστηκε να τον φυγαδεύσουν νύχτα από το χωριό για να μην τον λυντσάρει ο οργισμένος όχλος. Ο Επίσκοπος Ουαλίας εκλήθη στη συνέχεια για να κάνει αγιασμό στην εκκλησία.

Ο Έιντριαν Χιουτζ «είναι ο Τζέημς Τζόυς των ντραμς», είχε αναφωνήσει ο Ντέηβιντ Μπερν βλέποντάς τον να παίζει με τους Tiger Lillis. Έχει δουλέψει σε χασάπικα, καταστήματα με πίτες, τράπεζες, εκθέσεις μοτοσυκλετών και συνεργεία αυτοκινήτων πριν γίνει, το 1982, συνιδρυτής του μοναδικού υπερρεαλιστικού, θεατρικού ανσάμπλ τζαζ/πανκ/καλύψο με την ονομασία «Ο Θείος Λάμπυ και οι Γιατροί των Ψαριών». Ο θίασος διαλύθηκε λίγο καιρό αφού έφτασε στο Λονδίνο, το 1989, και η διάλυσή του συνέπεσε με το σχηματισμό των The Tiger Lillies. Κάποτε είχε κληθεί να παίξει στην Τσεχία, αλλά όταν έφτασε επί τόπου ανακάλυψε πως δεν υπήρχαν ντραμς, μόνο κάτι φρεσκογυαλισμένα σκεύη κουζίνας. Το ίδιο βράδυ έδωσε μια καταπληκτική παράσταση εξοπλισμένος μόνο με κατσαρόλες, τηγάνια και σπάτουλες. Από τότε η ντραμς του μοιάζει με γλυπτό μοντέρνας τέχνης και παιδικό παιγνίδι.

Ο Έιντριαν Στάουτ έχει παίξει μπλουζ, τζαζ, κάντρι και άλλα μουσικά είδη σε διάφορα γνωστά και λιγότερο γνωστά συγκροτήματα στη Βρετανία, την Ευρώπη και μέχρι την Ινδία και ηχογράφησε δύο άλμπουμ με την ντίβα των μπλουζ Ντέινα Γκιλέσπι, πριν «προσαρτηθεί» στους Tiger Lillies, το 1995, για το Φεστιβάλ του Εδιμβούργου. Σοβαρός ώς τότε μουσικός, χορεύει έκτοτε με λέντερ χόζεν, κάνει σεξ με φουσκωτά πρόβατα και μεταμφιέζεται σε φτηνή πόρνη, γράφει ο ίδιος στην ιστοσελίδα του συγκροτήματος την οποία και έχει σχεδιάσει.

Οι Tiger Lillies, που εμφανίζονται για περίπου ένα μήνα στην Αθήνα («Γυάλινο Θέατρο»), είναι το «αναρχικό μπρεχτικό μπλουζ γκρουπ των εγκληματικών καστράτων», που «αγγίζει τις πιο άγριες και τις πιο τρυφερές πτυχές της ανθρώπινης φύσης» σε μια παράσταση που συνδυάζει Τομ Γουέιτς και Κλάους Νόμι, Μπρεχτ και Κουρτ Βάιλ, βερολινέζικο καμπαρέ και ακροβάτες τσίρκου. Περισσότερα και τα CD τους, στην ιστοσελίδα τους www.tigerlillies.com.