Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Πορτρέτο

( πρόσωπα - αυτή που ψήφισε "όχι" :: 19-02-2003) 

ΜΠΑΡΜΠΑΡΑ ΛΗ

Πρόσωπα Αυτή που ψήφισε "όχι"

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Η Μπάρμπαρα Λη είναι η μοναχική ψήφος του αμερικανικού Κογκρέσου. Και μία από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του αμερικανικού αντιπολεμικού κινήματος.

Μπάρμπαρα Λη. Δεν είναι αριστερίστρια, τονίζει, απλώς Δημοκρατική

Η Λη είναι βουλευτής των Δημοκρατικών και εκλέγεται στο Όκλαντ της Καλιφόρνιας, κοντά στο Σαν Φρανσίσκο. Είναι μέλος της υποεπιτροπής αγώνα κατά του AIDS, της Βουλής των Αντιπροσώπων, και ένθερμη συνήγορος των εκατομμυρίων Αφρικανών που έχουν προσβληθεί από τον ιό. Σε αυτήν οφείλεται επίσης ένα νομοσχέδιο για την εκπαίδευση των παιδιών στα αμερικανικά γκέτο. Γνωστή σε όλο τον κόσμο έγινε, όμως, τέσσερις ημέρες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Το Κογκρέσο των ΗΠΑ είχε κληθεί τότε να δώσει στον πρόεδρο Μπους "λευκή επιταγή", για να κηρύξει τον πόλεμο εναντίον οποιουδήποτε, προσώπου, έθνους ή οργάνωσης, έκρινε πως ευθύνεται για τις επιθέσεις. "Σκέφτηκα πως αυτό δεν ήταν λύση, πως έπρεπε να ψάξουμε ποιος είναι υπεύθυνος και να εξετάσουμε τις συνέπειες μιας τέτοιας απόφασης", λέει η Μπάρμπαρα Λη. Και ψήφισε "όχι", μόνη αυτή σε ολόκληρο το Κογκρέσο. Πίστευε πως θα ψήφιζαν "όχι" και άλλοι Δημοκρατικοί συνάδελφοί της, λέει σήμερα. "Το είχαμε συζητήσει στις συνεδριάσεις μας και πολλοί είχαν εξηγήσει με σθένος γιατί δεν έπρεπε να υποστηρίξουμε μια τέτοιου είδους απόφαση. Αλλά προφανώς η οργή και η θλίψη κυριάρχησαν και ακολούθησαν το ρεύμα", τους δικαιολογεί.

Δεξιοί σχολιαστές την κατηγόρησαν για αντιπατριωτισμό και προδοσία. Έλαβε υβριστικές επιστολές και δέχθηκε απειλές κατά της ζωής της, σε σημείο που η αστυνομία υποχρεώθηκε να την προστατεύει για λίγο καιρό. Αλλά το μίσος που προκάλεσε με την ψήφο της ενίσχυσε την αποφασιστικότητά της. Και οι ψηφοφόροι την επικρότησαν: στις τελευταίες εκλογές επανεξελέγη με άνετη πλειοψηφία. "Πιστεύω πως η τρομοκρατία πρέπει να εξαλειφθεί ενώπιον των δικαστηρίων", τονίζει. "Πρέπει να νικήσουμε αυτούς που θέλουν να καταστρέψουν τον κόσμο για να τον κυριεύσουν", λέει για τους τρομοκράτες.

Η 57χρονη Μπάρμπαρα Λη έχει αφαιρέσει κάθε αναφορά στην ιδιωτική της ζωή από τον φάκελό της που προορίζεται για τους δημοσιογράφους. Ξέρουμε πάντως πως είναι θυγατέρα απόστρατου αξιωματικού, πως θαυμάζει τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και πως πρότυπο και προσωπικός μέντοράς της ήταν ο θρυλικός ριζοσπάστης μαύρος βουλευτής Ρόναλντ Ντέλαμς. Ο δημοσιογράφος Φέργκαλ Κην του βρετανικού "Ιντιπέντεντ", που τη συνάντησε, σημειώνει και κάτι ακόμη. Ο πιο στενός συνεργάτης της, ο οποίος παρακολούθησε από την αρχή έως το τέλος τη συνομιλία τους και έμοιαζε να ρουφάει τα λόγια της βουλευτού, ήταν ο εξάδελφος της Ουάντα Γκρην, αεροσυνοδού που σκοτώθηκε κατά τη συντριβή της πτήσης 93 της Γιουνάιτεντ στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, κοντά στο Πίτσμπουργκ.