Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ορίζοντες :: Πορτρέτο

( ξανθιππη καραθαναση - "δεν πούλησα τη φωνή μου" :: 17-02-2003) 

ΞΑΝΘΙΠΠΗ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗ "Δεν πούλησα τη φωνή μου"

ΠΑΝΟΣ ΓΕΡΑΜΑΝΗΣ

Δυναμική επανεμφάνιση στο τραγούδι κάνει η Ξανθίππη Καραθανάση με την έκδοση ενός CD με 20 παραδοσιακά τραγούδια ("Αλησμόνητες πατρίδες") μαζί με το 80σέλιδο αυτοβιογραφικό κείμενο "Η άνοιξη της σιωπής"). Μιλώντας στα "ΝΕΑ" λίγο μετά την επιστροφή της από το Λονδίνο (όπου τραγούδησε σε παροικίες Ελλήνων), η Ξανθίππη Καραθανάση ξεκαθαρίζει ότι δεν επιθυμεί να εμφανίζεται στα μέσα ενημέρωσης, όχι γιατί θέλει να κάνει τη δύσκολη, αλλά γιατί πρέπει να έχει να πει κάτι ουσιώδες. "Αυτό τον καιρό έχω να παρουσιάσω τούτη τη δουλειά μου. Ο κύκλος "Αλησμόνητες πατρίδες" περιλαμβάνει κομμάτια ανέκδοτα και ξαναειπωμένα. Τα τραγούδησα με την ευπρέπεια και τον σεβασμό, νομίζω, που οφείλουμε όλοι στη μικρασιατική και τη βυζαντινή παράδοση. Τα διασκεύασα με τη δική μου τεχνική, όπως έκανα για όλα τα είδη τραγουδιού μέχρι σήμερα".

Και για την αυτοβιογραφία: "Δεν είμαι συγγραφέας και δεν επιδιώκω επαίνους. Το βιβλίο αυτό το έγραψα όπως μπορούσα και αφορά προσωπικές μου εμπειρίες. Απεχθάνομαι όμως και μερικούς σπουδαγμένους που με τη φλυαρία τους, γραπτή ή προφορική, μας γεμίζουν ανασφάλεια και κατωτερότητα. "Εγώ έγραψα γιατί χορτάριασε μέσα μου η σιωπή κι έβγαλε κλώνους και άνθη". Ο ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος, ο οποίος προλογίζει: "Με λαϊκή αφέλεια και απλότητα η Ξανθίππη Καραθανάση μάς μιλάει για τη ζωή της. Μεγάλο ταλέντο, θα μπορούσε να κάνει μεγάλη σταδιοδρομία, αλλά προτίμησε να μείνει στην πατρίδα της, στο σπίτι της, στην οικογένειά της". Επίσης υπάρχει σημείωμα του Λάκη Τεάζη, που μιλάει ως δημιουργός και ως σύζυγος της Ξανθίππης Καραθανάση.

Ευνοεί άραγε την Ξανθίππη Καραθανάση το γεγονός πως δεν εμφανίζεται στα μέσα ενημέρωσης; "Και ναι και όχι. Πιστεύω ότι οι πολλές εμφανίσεις φθείρουν τον καλλιτέχνη και κάπου ενοχλούν το κοινό. Εγώ τη φωνή μου δεν κατάφερα μέχρι σήμερα να την πουλήσω. Αυτό, βέβαια, με έβλαψε οικονομικά, αλλά έμαθα να ζω και με λίγα".

INFO

Ξανθίππη Καραθανάση, "Αλησμόνητες πατρίδες" (CD) μαζί με την αυτοβιογραφία "Άνοιξη της σιωπής", Έκδοση Δήμου Μουδανιών Χαλκιδικής, Τιμή: 26 ευρώ.