"Ta Nea" Newspaper

Search

Go
Show

Κόσμος :: Πορτρέτο

( πρόσωπα - ο αφοπλισμός ενός δικτάτορα :: 17-02-2003) 

ΚΙΜ ΤΖΟΝΓΚ ΙΛ

Πρόσωπα Ο αφοπλισμός ενός δικτάτορα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Η Βόρεια Κορέα γιόρτασε χθες τα 61 χρόνια του "αγαπημένου ηγέτη" της και τα μέσα ενημέρωσης γέμισαν από εγκώμια για τη "διορατική σοφία" και το "ανυπέρβλητο θάρρος" του…

Κιμ Τζονγκ Ιλ. Ο Κλίντον είχε πετύχει με διαπραγματεύσεις τον αφοπλισμό του…

Ο Κιμ Τζονγκ Ιλ είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση κληρονομικού δικτάτορα. Η πολιτική της αυτάρκειας που ξεκίνησε ο πατέρας του, ο Κιμ Ιλ Σουνγκ, κάνει τον λαό του να λιμοκτονεί. Εδώ και λίγο καιρό έθεσε και πάλι σε λειτουργία τον πυρηνικό αντιδραστήρα στο Γιονγκμπιόν και απειλεί να οπλίσει τους πυραύλους του με πυρηνικές κεφαλές. Θεμιτός στόχος μιας νέας εκστρατείας του Μπους, θα έλεγε λοιπόν κανείς. Μόνο που μοιάζει να δέχεται να αφοπλιστεί, αλλά τα "γεράκια" της αμερικανικής κυβέρνησης δεν ανταποκρίνονται. Και αντί για τις απευθείας συνομιλίες που χρειάζονται για να αποφευχθεί η κρίση, έθεσαν σε ετοιμότητα τα μεγάλου βεληνεκούς βομβαρδιστικά τους.

Η πολιτική του Μπους γύρισε το ρολόι πριν από το 1994, όταν οι διαπραγματευτές του Κλίντον είχαν πετύχει με την Πιονγκγιάνγκ μια συμφωνία αφοπλισμού, με την οποία έκλεισε το Γιονγκμπιόν. Αλλά οι Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου εμπόδισαν την επικύρωσή της, μέχρι που η κυβέρνηση άλλαξε και ανέλαβαν τα "γεράκια" του Μπους, τα οποία θέλησαν να χρησιμοποιήσουν τη βορειοκορεατική απειλή για να δικαιολογήσουν το αστρονομικό κονδύλι για τον Πόλεμο των Άστρων. Πάγωσαν, έτσι, μια συμφωνία που θα κατέληγε στον τερματισμό του βορειοκορεατικού προγράμματος βαλλιστικών πυραύλων με αντάλλαγμα τρόφιμα, ρουχισμό και ενέργεια και θα αποκαθιστούσε πλήρεις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, τις οποίες είχε υποσχεθεί το 1994 ο Κλίντον. Παράλληλα, ο Μπους περιέλαβε τη Βόρεια Κορέα στον "άξονα του κακού", χαρακτήρισε τον Κιμ "πυγμαίο" και αναξιόπιστο, επειδή "κάνει τον λαό του να πεινάει" και ανακοίνωσε το δόγμα των προληπτικών πολέμων, κάνοντας τον Κιμ να καταλάβει πως, μετά τον Σαντάμ, μπορεί να γίνει κι αυτός στόχος. Τον Οκτώβριο, ο δικτάτορας προσφέρθηκε να τερματίσει το πυρηνικό πρόγραμμα και να επιτρέψει επιθεωρήσεις σε αντάλλαγμα για μια συμφωνία ειρήνης με τις ΗΠΑ και εξομάλυνση των σχέσεών τους. Αλλιώς, είχε πει, θα ασκούσε το δικαίωμα της χώρας του να αποσυρθεί από τη συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών, επειδή αισθάνεται απειλούμενη. Και το έκανε.

Ο Κιμ είναι στυγνός δικτάτορας, αλλά έχει δείξει πως θέλει συνομιλίες - έστω και μόνο για να επιβιώσει. Κάθε ημέρα που περνάει και αυτές δεν γίνονται, ενισχύει την πεποίθηση των σκληροπυρηνικών της Πιονγκγιάνγκ ότι η μοίρα της Βόρειας Κορέας είναι αλληλένδετη με εκείνη του Ιράκ. Και, όπως προειδοποιεί ο Μπρους Κάμινγκς, ειδικός για την Κορέα στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου, "είναι αρκετά έξυπνοι για να μην περιμένουν να συντρίψει πρώτα ο Μπους το Ιράκ, για να στραφεί στη συνέχεια εναντίον τους".