Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ορίζοντες :: Πορτρέτο

( τζον περι μπαρλοου - ο... βολταίρος του κυβερνοχώρου :: 02-01-2003) 

ΤΖΟΝ ΠΕΡΙ ΜΠΑΡΛΟΟΥ Ο… Βολταίρος του Κυβερνοχώρου

Ο Τζον Πέρι Μπάρλοου μάχεται εδώ και 12 χρόνια υπέρ των δικαιωμάτων του χρήστη του Ίντερνετ και της ελευθερίας του λόγου στον Κυβερνοχώρο

ΕΥΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ

Ο Τζον Πέρι Μπάρλοου, θιασώτης των προσωπικών δικαιωμάτων του χρήστη του Κυβερνοχώρου, αγωνίζεται ενάντια σε οποιαδήποτε μορφή λογοκρισίας και ελέγχου του περιεχομένου του δικτύου

Το Ίντερνετ ξεκίνησε από τον αμερικανικό στρατό τη δεκαετία του '60. Μερικά χρόνια αργότερα, όμως, οι παλιοί χίπις μπόρεσαν να διακρίνουν στο νηπιακό ακόμα στάδιο του Διαδικτύου τις τεράστιες δυνατότητες που παρουσίαζε ο νέος αυτός κόσμος για τη μεταφορά της γνώσης, της δύναμης και τελικά της εξουσίας στα χέρια του λαού, του απλού χρήστη. Και έκαναν ό,τι μπορούσαν για να βοηθήσουν αυτή τη διαδικασία.

Πρωτοπόρος ανάμεσά τους ο Τζον Πέρι Μπάρλοου, νονός του Κυβερνοχώρου και ένας από τους κύριους στιχουργούς των Grateful Dead, μιας μπάντας ψυχεδελικού ροκ από το Σαν Φρανσίσκο, που σημάδεψε την εποχή των 70's. Από το 1990, είναι μπροστάρης στη μάχη για την ελευθερία της έκφρασης στο ψηφιακό σύμπαν, το οποίο ο ίδιος ονόμασε με τον όρο που χρησιμοποίησε ο Γουίλιαμ Γκίμπσον στον "Νευρομάντη" πολλά χρόνια πριν το Ίντερνετ γίνει γνωστό στον απλό πολίτη.

Ο προσανατολισμός του Μπάρλοου προς μία κοινωνία ισότιμων μελών τον βοήθησε στο να καταλάβει αμέσως τη σημασία του νέου αυτού μέσου. Και εξηγεί το γιατί στα "ΝΕΑ": "Από την πρώτη στιγμή που μπήκα online, το 1985, ένιωσα ότι πρόκειται για ένα μέσο που θα μεταμορφώσει τα πάντα. Παρόλο που ήταν μικρό, μπορούσα να δω ότι θα φτάσει στο σημείο να αφορά εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους. Και κάθε δύο χρόνια διπλασιάζεται σε μέγεθος. Επίσης, στην αρχή υπήρχε μία ατμόσφαιρα κοινότητας, μία αντι-εξουσιαστική ποιότητα. Κάτι που συνεχίζεται ακόμα, χωρίς να το καταλαβαίνει ο κόσμος, μια που το Ίντερνετ αυτοαναπαράγεται χωρίς κεντρικό έλεγχο".

Πέντε χρόνια αργότερα, ο Μπάρλοου μαζί με τον Μιτς Καπόρ ίδρυσαν το Ίδρυμα Ηλεκτρονικών Συνόρων (Electronic Frontier Foundation, EFF), μία οργάνωση με στόχο την προστασία των δικαιωμάτων του χρήστη ενάντια στην απόπειρα οποιασδήποτε κυβέρνησης ή βιομηχανίας να ελέγξει το περιεχόμενο του κυβερνοχώρου. Αντιπρόεδρος του ιδρύματος σήμερα και συντάκτης της περίφημης Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας του Κυβερνοχώρου, ο Μπάρλοου εξακολουθεί να γυρίζει τον πλανήτη με τον ίδιο στόχο και να βρίσκεται στο πλευρό κάθε χρήστη που κατηγορείται για κλοπή πνευματικών δικαιωμάτων. Η EFF διαθέτει στο δυναμικό της γνωστούς δικηγόρους, οι οποίοι αναλαμβάνουν την υπεράσπιση σε αντίστοιχες υποθέσεις.

Πρόκειται για την πάλη μεταξύ ενός Νέου Κόσμου με φαντασία, ιδέες και πρωτοτυπία και του Παλιού Κατεστημένου που αγωνίζεται να περισώσει με νύχια και με δόντια τον απόλυτο έλεγχο που χάνει. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα παραμένει η υπόθεση του Νάπστερ. "Η μεγαλύτερη παραβίαση των προσωπικών δικαιωμάτων στην ιστορία του κυβερνοχώρου είναι η "εκτέλεση" του Νάπστερ. Ήταν μια τραγωδία. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του Κόμματος του Παρελθόντος που σταματά την πρόοδο απλά και μόνο για να διατηρήσει τα απαρχαιωμένα επιχειρηματικά μοντέλα του", λέει ο Μπάρλοου.

Και συνεχίζει, εξηγώντας γιατί υπερασπίζεται τον Σον Φάνινγκ, αποστομώνοντας όσους μιλούν για κλοπή πνευματικών δικαιωμάτων: "Δεν πιστεύω ότι διαπράττεται κλοπή αν δεν αφαιρείται (φυσικά) κάτι από κάποιον. Τα δικά μου τραγούδια διακινούνταν στον Νάπστερ, αλλά μπορώ ακόμα να τα τραγουδήσω και να τα πουλήσω. Και μάλιστα, σήμερα, πουλάω περισσότερα κομμάτια από ποτέ άλλοτε".

Ο μεγάλος κίνδυνος

"Πιστεύω ότι βρισκόμαστε στη μέση της σημαντικότερης τεχνολογικής εξέλιξης στην ανθρώπινη ιστορία μετά την απόκτηση της φωτιάς", λέει για το Ίντερνετ ο Τζον Πέρι Μπάρλοου, που έχει αναλάβει την προστασία της ελευθερίας των χρηστών του

Το Ίντερνετ είναι μέρος της μεγάλης επανάστασης που ξεκίνησε με τον τηλέγραφο το 1847. "Είναι ο νέος κρίκος στην αλυσίδα της στιγμιαίας επικοινωνίας εξ αποστάσεως και στην ανάπτυξη ενός νέου οικοσυστήματος: της Οικολογίας του Νου", λέει ο Μπάρλοου. "Πιστεύω ότι βρισκόμαστε στη μέση της σημαντικότερης τεχνολογικής εξέλιξης στην ανθρώπινη ιστορία μετά την απόκτηση της φωτιάς". Και ο λόγος της επιτυχίας του Ίντερνετ είναι η ανοιχτή του αρχιτεκτονική, η απουσία κεντρικής ιδιοκτησίας και η οργανική του ανάπτυξη με την εξέλιξη της τεχνολογίας. "Πρόκειται για τη μεγαλύτερη βιβλιοθήκη στην ιστορία της ανθρωπότητας, τη μεγαλύτερη πηγή γνώσης στην υπηρεσία όλων των ανθρώπων".

Αλλά για να παραμείνει έτσι, πρέπει να αποκλειστεί ο μεγαλύτερος κίνδυνος που απειλεί το Διαδίκτυο: "Αν κερδίσει τη μάχη η Βιομηχανία του Περιεχομένου, ελάχιστες πληροφορίες θα είναι διαθέσιμες online σε οποιοδήποτε μη πλούσιο. Αν όμως τη χάσει, όλη η γνώση του κόσμου θα είναι προσιτή σε όλους ανά πάσα στιγμή. Και τότε, οι μόνοι… περιοριστικοί παράγοντες για έναν άνθρωπο θα είναι η εξυπνάδα και η πρωτοβουλία".

Και… Διακήρυξη Ανεξαρτησίας!

Το 1996, ο Τζον Πέρι Μπάρλοου απέκτησε τον ανεπίσημο τίτλο του "Τόμας Τζέφερσον του κυβερνοχώρου" - εκτός από εκείνον του "Βολταίρου" που τον απέκτησε υπερασπιζόμενος την ελευθερία έκφρασης- συντάσσοντας στο Νταβός της Ελβετίας τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας του Κυβερνοχώρου. Ένα κείμενο, που αποτελεί το μανιφέστο του χρήστη και προειδοποιεί τον Κόσμο του Παλιού το τι πρόκειται να επακολουθήσει.

"Κυβερνήσεις του Βιομηχανικού Κόσμου, εσείς, οι αποκαμωμένοι γίγαντες από σάρκα και ατσάλι, έρχομαι από τον Κυβερνοχώρο, τη νέα κατοικία του Νου. Εκ μέρους του μέλλοντος, σας ζητώ εσάς του παρελθόντος να μας αφήσετε ήσυχους. Δεν είστε καλοδεχούμενοι μεταξύ μας. Δεν έχετε καμία πολιτική εξουσία εκεί όπου συγκεντρωνόμαστε", ξεκινά η διακήρυξη, που σήμερα φιλοξενείται σε περισσότερα από 20.000 site.

Στο μεταξύ, ένα άλλο κείμενο που έγραψε για το περιοδικό "Wired", με το οποίο συνεργάζεται από το πρώτο τεύχος, αφορούσε την "Οικονομία των Ιδεών" και αποτελεί διδακτική ύλη στις μεγαλύτερες νομικές σχολές των ΗΠΑ, ενώ πριν από τρία χρόνια ανακηρύχθηκε σε μία από τις 25 σημαντικότερες προσωπικότητες στον κόσμο της οικονομίας. Σήμερα, ο Μπάρλοου έχει θέσει ως βασική του προτεραιότητα τη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος μεταξύ Βορρά και Νότου. Ένα μεγάλο μέρος του χρόνου του το περνά στην Αφρική, βοηθώντας στη διαδικτύωση των κατοίκων. "Το χάσμα είναι μεταξύ αυτών που έχουν και αυτών που δεν έχουν ακόμα. Το '87, δεν υπήρχε κανένας κόμβος από το Κάιρο μέχρι το Κεϊπτάουν και όλες οι επικοινωνίες γίνονταν φωνητικά. Σήμερα, μόνο το πιο απομονωμένο χωριό δεν διαθέτει έστω και ένα Ίντερνετ καφέ. Το Ίντερνετ θα βοηθήσει τους κατοίκους του Τρίτου Κόσμου στην επικοινωνία τους με άλλους, αλλά και στην απόκτηση μόρφωσης, γιατί θα τους είναι πλέον απαραίτητη".

LINKS

http: //www.eff.org