Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Πορτρέτο

( πρόσωπα - «ευχαριστώ τους μουλάδες...» :: 11-02-2003) 

ΣΑΜΠΑΝΑ ΡΕΧΜΑΝ

Πρόσωπα «Ευχαριστώ τους μουλάδες…»

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Νορβηγίδα πακιστανικής καταγωγής, η Σαμπάνα Ρέχμαν μάχεται από σκηνής για τη χειραφέτηση των μουσουλμάνων γυναικών. Και προκαλεί πολλές συζητήσεις.

Σαμπάνα Ρέχμαν. Τιμήθηκε πέρυσι με τη σημαντικότερη νορβηγική διάκριση μετά το Νόμπελ Ειρήνης

Η μπούρκα είναι «εξαιρετική για να τρομάζεις τα παιδιά», αλλά «όχι και τόσο πρακτική αν πρέπει να συναρμολογήσεις ένα έπιπλο της ΙΚΕΑ», λέει η 26χρονη κωμικός στη σκηνή του θεάτρου του Όσλο, όπου κάθε βράδυ τη χειροκροτούν 300 θεατές. Αν ο ισλαμικός νόμος εφαρμοζόταν στη χώρα των Βίκινγκς, συνεχίζει, «οι λιθοβολισμοί θα αφθονούσαν στον νορβηγικό βορρά», καθώς αυτή είναι η τιμωρία για τις ανύπανδρες μητέρες. «Αλλά πάλι, ουδέν κακόν αμιγές καλού, κορίτσια, αφού ο πρίγκιπας Χάακον Μάγκνους θα ήταν ακόμη εργένης», προσθέτει - αναφερόμενη στο γεγονός ότι η σύζυγος του διαδόχου του νορβηγικού θρόνου είναι ανύπανδρη μητέρα. Σαρκάζει επίσης τη στάση τής πολιτικά ορθής αριστεράς: «Αν μια ασιατική χώρα ρίξει πυρηνική βόμβα στη Νορβηγία, οι άνθρωποι αυτοί θα τρέξουν στο πλησιέστερο βιβλιοπωλείο για να αγοράσουν βιβλίο για τον ανατολικό πολιτισμό».

Η Σαμπάνα καταγγέλλει την καταπίεση που ασκείται στις γυναίκες στο όνομα της μουσουλμανικής θρησκείας: τους καταναγκαστικούς γάμους, τις κλειτοριδεκτομές, την υποχρεωτική παρθενία, που οδηγεί κατά μέσον όρο δεκαπέντε γυναίκες τον χρόνο σε συγκεκριμένη κλινική του Όσλο για να αποκαταστήσουν τον υμένα τους έναντι 1.500 ευρώ (τα έξοδα για την επέμβαση καλύπτει η νορβηγική υπηρεσία κοινωνικών ασφαλίσεων). Όταν ξεκίνησε τις παραστάσεις της, το 1999, δέχθηκε βροχή απειλών: «Εννιάχρονα παιδιά με αποκαλούσαν πουτάνα», θυμάται. Φοβήθηκε, αλλά δεν πτοήθηκε. Απάντησε ποζάροντας γυμνή για ένα πολιτικό περιοδικό με το σώμα της βαμμένο με τα χρώματα της νορβηγικής σημαίας. «Ήθελα να περάσω ένα διπλό μήνυμα: να επαναλάβω στους Πακιστανούς ότι διαθέτω το σώμα μου όπως θέλω και να δείξω στους Νορβηγούς ότι μπορεί κανείς να έχει γεννηθεί στο Πουντζάμπ και να είναι Σκανδιναβός».

Ορισμένοι την κατηγορούν ότι παίζει το παιχνίδι του ξενοφοβικού και λαϊκίστικου Κόμματος της Προόδου. «Πρέπει δηλαδή να μένουμε με σταυρωμένα χέρια και να σιωπούμε όταν οι γυναίκες υφίστανται βία; Η αριστερά θα προτιμούσε να περιοριστούν οι μετανάστες στον ρόλο των θυμάτων, κι αυτός είναι ο πιο σίγουρος τρόπος για να φιμωθούν», απαντά η Σαμπάνα, η οποία αρθρογραφεί στην εφημερίδα «Νταγκμπλάντετ». «Μια μετανάστρια που μιλάει και διαμαρτύρεται δεν είναι καθώς πρέπει… Αν ήθελαν πραγματικά την ανάδυση ενός σύγχρονου Ισλάμ, θα ενθάρρυναν την αμφισβήτηση αντί να αρνούνται τα προβλήματα».

Το 2002, η Σαμπάνα τιμήθηκε με το Βραβείο Ελευθερία της Έκφρασης, τη σημαντικότερη διάκριση που απονέμεται στη Νορβηγία μετά το Νόμπελ Ειρήνης. Κατά την απονομή, με το βραβείο στο χέρι, παρώδησε τη συμβατική ευχαριστήρια ομιλία των νικητών των Όσκαρ. «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους μουλάδες», είπε, «χωρίς τους οποίους δεν θα είχα κάνει καριέρα»…