Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ορίζοντες :: Καλλιτεχνική είδηση

( βρέθηκαν 39 χαμένα λιμπρέτια όπερας του χάιντν :: 27-01-2003) 

ΟΥΓΓΑΡΙΑ

Βρέθηκαν 39 χαμένα λιμπρέτια όπερας του Χάιντν

Τζόζεφ Χάιντν. Πενήντα χρόνια από τότε που είχαν θεωρηθεί ως "οριστικά χαμένα", 39 λιμπρέτια του βρέθηκαν κατά τύχη

Μια εντυπωσιακή συλλογή από λιμπρέτι όπερας του μεγάλου (κλασικού) Αυστριακού συνθέτη Γιόζεφ Χάιντν αποκαλύφθηκαν περίπου 50 χρόνια από τότε που είχαν θεωρηθεί ως "οριστικά χαμένα". Τα 39 κείμενα του συνθέτη, που όλοι πίστευαν πως είχαν καταστραφεί κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, παραδόθηκαν στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ουγγαρίας. Μάλιστα, λέγεται πως βρέθηκαν κατά τύχη σε έναν πάγκο βιβλίων από δεύτερο χέρι στη Βουδαπέστη και από εκεί τα αγόρασαν επιμελητές τέχνης που εργάζονταν για την κυβέρνηση. Το ποσό των χρημάτων δεν αποκαλύφθηκε.

Τα λιμπρέτια αυτά θα φυλαχτούν στη βιβλιοθήκη με ιδιαίτερη προσοχή, μέχρι τη στιγμή που θα γίνει ψηφιακή αναπαραγωγή τους, ώστε να μπορέσουν οι ερευνητές να τα μελετήσουν διεξοδικά. Οι εκτιμήσεις και οι πρώτες αναλύσεις από ιστορικούς της τέχνης έδειξαν ότι πρόκειται για αυθεντικό υλικό.

"Το ότι βρέθηκαν, είναι μεγάλη έκπληξη", δήλωσε η Αγκότα Ντόμπα, επιμελήτρια τέχνης στη Βουδαπέστη. "Πιστεύαμε ότι είχαν καταστραφεί μαζί με όλη τη βιβλιοθήκη του κόμη Εστερχάζι της Βουδαπέστης, στον πόλεμο. Το πώς σώθηκαν παραμένει μυστήριο. Πιθανότατα είχαν απομακρυνθεί από τη συλλογή πριν από τον βομβαρδισμό, γιατί δεν υπάρχει επάνω τους κανένα ίχνος από φωτιά". Υπό την προστασία (και χορηγία) της οικογένειας Εστερχάζι ο Γιόζεφ Χάιντν έγραψε πολλά από τα 750 (συνολικά) έργα του.