Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ορίζοντες :: Καλλιτεχνική είδηση

( "σκεπτόμενος" εν αθήναις! :: 27-01-2003) 

ΕΚΘΕΣΗ

"Σκεπτόμενος" εν Αθήναις!

Τα έργα των έξι μεγαλύτερων Ευρωπαίων γλυπτών του 19ου - 20ού αιώνα, που δόξασαν με τα γλυπτά τους το σώμα (ανάμεσά τους και ο περίφημος "Σκεπτόμενος" του Ροντέν), θα συναντηθούν για πρώτη φορά ως ενότητα στην Αθήνα στην έκθεση "Το ανθρώπινο σώμα"

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΤΗΜΕΡΤΖΗ

Εμβληματική μορφή για τον σύγχρονο άνθρωπο, "Ο Σκεπτόμενος" του Ογκίστ Ροντέν, έργο του 1882, θα έρθει στην Αθήνα και θα εκτεθεί στη Γλυπτοθήκη της Εθνικής Πινακοθήκης με την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων

Ο Ογκίστ Ροντέν, ο Αντουάν Μπουρντέλ, ο Αριστίντ Μαγιόλ, ο Κονσταντίν Μπρανκούζι, ο Αλμπέρτο Τζιακομέτι και ο Χένρι Μουρ θα εκπροσωπηθούν ο καθένας με 15 μεγάλα έργα και αρκετά σχέδια στη μεγάλη έκθεση που ετοιμάζεται από την Εθνική Πινακοθήκη για να εγκαινιασθεί η Γλυπτοθήκη, στο Γουδί, σε συνεργασία με τα αντίστοιχα μουσεία και ιδρύματα. Τα εγκαίνια προγραμματίζονται για τον Δεκαπενταύγουστο του 2004 και "Το ανθρώπινο σώμα" θα είναι κορυφαία εκδήλωση της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας.

"Είναι όλοι καλλιτέχνες ανθρωποκεντρικοί και στο έργο τους υπάρχει μια αναφορά στην τέχνη της Αρχαίας Ελλάδας. Και αυτό, παρ' ότι οι ίδιοι προχώρησαν, τίναξαν το ακαδημαϊκό κατεστημένο, έκαναν τομές και έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη σύγχρονη τέχνη. Δημιούργησαν όμως ένα κλίμα υποδοχής, νέα ανάγνωση και επανεκτίμηση της αρχαίας ελληνικής τέχνης στον καιρό τους", συνοψίζει η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης κ. Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα για τη σημασία της έκθεσης.

"Εμείς θα επιχειρήσουμε να δείξουμε μέσα από έργα-σταθμούς ακριβώς τον ανάπλου που οδηγεί τον επαναστάτη ιμπρεσιονιστή Ροντέν στα πρότυπα του Φειδία και της κλασικής τέχνης, τον ανήσυχο Μπουρντέλ στην επανεκτίμηση της αρχαϊκής τέχνης και ειδικά των γλυπτών του αυστηρού ρυθμού της Ολυμπίας, τον Μαγιόλ που οχυρώθηκε στην ανάδειξη των γαλήνιων, των πραξιτέλειων προτύπων του 4ου αιώνα.

Θα δείξουμε όμως και τις επιβιώσεις αυτής της αντίληψης με τον κυβιστή Μπρανκούζι στην προσέγγιση της κυκλαδικής προϊστορικής τέχνης του Αιγαίου, τον Τζιακομέτι, που με την επιμήκυνση και το στιλιζάρισμα των μορφών είδε την ουσία του γεωμετρικού ρυθμού και της ετρουτσκικής τέχνης. Τέλος, τον Χένρι Μουρ που προχώρησε στη ζεύξη της κλασικής μορφής του Παρθενώνα και γενικότερα των ευρωπαϊκών αρχαϊκών μορφών στην τέχνη με εξωευρωπαϊκά αφρικανικά πρότυπα".

Ουδέποτε τα έργα αυτών των καλλιτεχνών παρουσιάστηκαν μαζί ως ενότητα και αυτό ενδιαφέρει πολύ και τα έξι μουσεία που συνεργάζονται μαζί μας. Γι' αυτόν τον λόγο άλλωστε μάς δανείζουν πολύ σημαντικά μνημειακά κομμάτια που σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν βγει ποτέ από τη χώρα τους.

Πρόκειται για μια ουσιαστική συμπαραγωγή και πανευρωπαϊκή συνεργασία. Της οποίας τη γενική ευθύνη και τον συντονισμό της έκθεσης έχει αναλάβει η κυρία Λαμπράκη-Πλάκα, τις επιμέρους ενότητες οι επιμελητές των έξι μουσείων και την επιμέλεια από ελληνικής πλευράς έχει αναλάβει η Τόνια Γιαννουδάκη.

INFO

Τα εγκαίνια της έκθεσης "Το ανθρώπινο σώμα" προγραμματίζονται για τον Δεκαπενταύγουστο του 2004