Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ορίζοντες :: Καλλιτεχνική είδηση

( ναυτικοί θησαυροί "από το αιγαίο" στη νέα υόρκη :: 23-01-2003) 

Ναυτικοί θησαυροί "από το Αιγαίο" στη Νέα Υόρκη

Εκεί όπου τα υπερωκεάνια αποβίβαζαν μετανάστες που αναζητούσαν μια καλύτερη τύχη, στο παλιό λιμάνι της Νέας Υόρκης, εγκαινιάζεται μια έκθεση ναυτικών θησαυρών, σταλμένων "Από το Αιγαίο"

Π.Κ.

Τηγανόσχημο αγγείο με παράσταση πλοίου, από τη Σύρο (2800 - 2300 π.Χ.) που θα ταξιδέψει έως τη Νέα Υόρκη για την έκθεση "Από το Αιγαίο"

Από κυκλαδικά ειδώλια μέχρι… ψαράδικα δίχτυα περιλαμβάνει η έκθεση "Από το Αιγαίο - Θαλασσινοί θησαυροί από τον οινόπεα πόντον", που πρόκειται να εγκαινιασθεί, αλλά και να εγκαινιάσει τη νέα πτέρυγα του Ναυτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης, για το διάστημα Απριλίου - Σεπτεμβρίου.

Ο "οινόπεας πόντος" του τίτλου, σύμφωνα με μια ερμηνεία, είναι η θάλασσα όταν παίρνει το χρώμα του κρασιού την ώρα της δύσης του Ήλιου, και αυτό το ανεπανάληπτο χρώμα παραμένει αναλλοίωτο από την εποχή του Ομήρου. Ποντάροντας στη διαχρονικότητα του πολιτισμού του Αιγαίου, τα 150 ευρήματα τονίζουν την επίδραση που είχε και έχει η θάλασσα στην καθημερινή ζωή, την οικονομική δραστηριότητα, την τέχνη και την ιδεολογία, διά μέσου των αιώνων. Η έκθεση διοργανώνεται από το υπουργείο Αιγαίου και το υπουργείο Πολιτισμού και έχει τεθεί υπό την αιγίδα τού ελληνικής καταγωγής κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Τζορτζ Πατάκι και πολυπρόσωπης επιτροπής εξ Ελλήνων υπουργών, Εξωτερικών κ. Παπανδρέου, Πολιτισμού κ. Βενιζέλο, Τύπου κ. Πρωτόπαππα, Αιγαίου κ. Σηφουνάκη, όπου μετέχουν επίσης ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ και ο Έλληνας πρόξενος Δημήτρης Πλατής, για να αναφερθούμε μόνο στους πολιτικούς υποστηρικτές της. Τα εκθέματα είναι χαρακτηριστικά. Από αγκίστρια, βαρίδια και άγκυρες, νομίσματα, σφραγίδες, αγγεία μεταφοράς εμπορευμάτων, ζωγραφικές απεικονίσεις σε τοιχογραφίες, αγγεία, πίνακες, ψηφιδωτά, επιτύμβιες στήλες, κοσμήματα, αγάλματα, αφιερώματα, τάματα, αλλά και γκραβούρες, χάρτες, πίνακες, φωτογραφίες παραδοσιακών οικισμών, όπως και αποσπάσματα από τη λογοτεχνία, μέχρι και έναν δίγλωσσο κατάλογο.

Όλο αυτό το υλικό διαρθρώνεται χρονικά σε τέσσερις ενότητες - Προϊστορία, Κλασική αρχαιότητα, Βυζάντιο, Νεώτερη περίοδο -, απευθύνεται σε ένα ευρύ διεθνές κοινό και στόχο έχει να δείξει τη συνέχεια της πολιτιστικής παράδοσης του Αιγαίου, που αποτελεί ένα διαρκές πολιτιστικό υπόστρωμα, το οποίο διαποτίζει τον αιγαιακό χώρο.

Στην επιστημονική επιτροπή τής πρωτότυπης έκθεσης πρόεδρος είναι ο Νίκος Σταμπολίδης, καθηγητής Αρχαιολογίας και διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, και μέλη η διευθύντρια Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού, Νικολέτα Βαλάκου, ο πρόεδρος του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου, Μάνος Χαριτάτος, και η προϊσταμένη τής ΚΒ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Μελίνα Φιλήμονος.