Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ορίζοντες :: Καλλιτεχνική είδηση

( γενναία γεύση σύγχρονης ελληνικής τέχνης :: 22-01-2003) 

Γενναία γεύση σύγχρονης ελληνικής τέχνης

Διακόσια πενήντα έργα από τη δεκαετία του '60 μέχρι σήμερα προσφέρουν μια γενναία γεύση από τη δημιουργία των Ελλήνων κυρίως δημιουργών, στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

ΜΑΙΡΗ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

"Ουρανός" (1971). Εγκατάσταση του Κώστα Τσόκλη, ένα από τα νέα αποκτήματα του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, που παρουσιάζεται στη νέα έκθεση του Μουσείου

Λίγους μήνες πριν αποχαιρετήσει, προσωρινά, το παλιό εργοστάσιο Φιξ (που θα αναπλασθεί έως το 2005), το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει τα νέα του αποκτήματα, φιλοδοξώντας να μυήσει τους επισκέπτες του στα τελευταία σαράντα χρόνια της ελληνικής Ιστορίας της Τέχνης. Αφορμή τα 250 έργα που αγοράστηκαν και δωρήθηκαν στο Μουσείο κατά τα δύο τελευταία χρόνια, με ιδιαίτερο βάρος στις δημιουργίες των Ελλήνων καλλιτεχνών και μικρό, έστω, άνοιγμα στους νέους. Ζωγραφικές δημιουργίες και εγκαταστάσεις που υπογράφουν σημαντικοί Έλληνες καλλιτέχνες της παλαιότερης, αλλά και της νεώτερης γενιάς, όπως οι Δ. Αληθεινός, Στ. Αντωνάκος, Δανιήλ, Ν. Καναγκίνη, Β. Κανιάρης, Μ. Κατζουράκης, Ν. Κεσσανλής, Δ. Κοκκινίδης, Γ. Κονταράτος, Σ. Κοσμάογλου, Γ. Λαζόγκας, Χ. Μπότσογλου, Μ. Ντάβου, Π. Ξαγοράρης, Ρ. Παπασπύρου, Παύλος, Π. Σβορώνου, Σ. Σόρογκας, Μ. Σπηλιόπουλος, Κ. Τσόκλης, Κ. Βελώνης, Γ. Γυπαράκης (ανάμεσά τους τα "Κυκλαδικά Βιβλία" της Χρύσας, η "Σχιστή Οδός" του Γιώργου Χατζημιχάλη, "Το γράμμα που δεν έφτασε" του Γιάννη Ψυχοπαίδη) αλλά και ξένοι, όπως οι βασικοί εκπρόσωποι της εννοιολογικής σχολής της Μόσχας Ι. Καμπακόφ και Β. Ζαχάροφ αποτελούν το πρώτο μέρος της παρουσίασης των αποκτημάτων του Μουσείου. Το δεύτερο, που θα έχει ως άξονα τις βιντεοεγκαταστάσεις και τη φωτογραφία, θα ακολουθήσει αμέσως μετά και μέχρι τον Απρίλιο. Για την αγορά (50) έργων φέτος το Μουσείο διέθεσε 510.000 ευρώ, ενώ 35 ακόμη απέκτησε από δωρεές.

Για το κτιριακό μέλλον του Μουσείου η διευθύντριά του Άννα Καφέτση δηλώνει αισιόδοξη, καθώς ήδη προκηρύχθηκε ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός και -επιτέλους- υπεγράφη η μίσθωση του εργοστασίου για 50 χρόνια από την Αττικό Μετρό, στην οποία ανήκει. Τον Απρίλιο, εξάλλου, θα αρχίσουν και οι εργασίες για τη στατική στήριξη, ενώ παρά τη μεγάλη καθυστέρηση υπολογίζεται πως τον Ιούνιο του 2004 θα είναι έτοιμη η πρώτη φάση του Μουσείου, που θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2005. Για το ενδιάμεσο διάστημα δε, το Μουσείο αναζητά στέγη.

Ο "Πούσκιν" στο Μουσείο

Στην καρδιά σχεδόν της έκθεσης ένας γαλάζιος καναπές-ανάκλιντρο, στίβες βιβλίων στο πάτωμα, αναμμένα κεριά και λιγοστά αναλόγια, ξαφνιάζουν. Διότι δεν αποτελούν ένα ακόμα από τα νέα αποκτήματα του Μουσείου, αλλά το σκηνικό της όπερας δωματίου σε επτά σκηνές του Φίλιππου Τσαλαχούρη υπό τον τίτλο "Πούσκιν", που θα φιλοξενηθεί για πέντε παραστάσεις στο Μουσείο.

Στον κατάλευκο και δίχως, προς το παρόν τουλάχιστον, θέρμανση χώρο οι θεατές θα ταξιδέψουν στη χειμωνιάτικη Ρωσία, τις τρεις τελευταίες ημέρες του μεγάλου Ρώσου ποιητή, με βάση μια επιστολή του επιστήθιου φίλου τού Πούσκιν, Βασίλι Ζουκόφσκι. Το λιμπρέτο έγραψε η Αθανασία Καραγιαννοπούλου, που υπογράφει και τη σκηνοθεσία. Ερμηνεύουν: Βαγγέλης Μανιάτης, Άκης Λαλούσης, Τζούλια Σουγλάκου, Κώστας Ντότσικας, Γιώργος Κανάρης, Ευγενία Καλοφώνου, Αργύρης Καβίδας, Ίρις Κυριακοπούλου. Συμμετέχει η Ορχήστρα των Χρωμάτων.

Παραστάσεις από τις 25 έως τις 31 Ιανουαρίου, στις 9 μ.μ. Εισιτήρια: 20 ευρώ. Προπώληση στο ταμείο του Υπογείου Θεάτρου Τέχνης "Κάρολος Κουν" (Πεσμαζόγλου 5), πληρ. τηλ. 210-8259.317.

INFO

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Καλλιρρόης και Φραντζή, τηλ. 210-9242.111). Εισιτήριο: 3 ευρώ και 1,5 φοιτητικό. Έως 23 Φεβρουαρίου.